Jak připravit vanilkový extrakt? Máme pro vás jednoduchý recept na jeho výrobu
Vanilkový extrakt je esenciální ingrediencí v mnoha oblíbených receptech a přidává do jídel bohatou, sladkou chuť. I když si ho mnozí lidé kupují v obchodech, máte možnost si snadno a rychle vyrobit vlastní domácí produkt.
Nejenže bude domácí extrakt cenově výhodnější, ale také bude obsahovat autentickou vanilkovou chuť. Uvidíte, že i kapka kvalitního vanilkového extraktu dokáže více než dva sáčky vanilínového cukru nebo vanilkového aroma. Navíc se jedná o trvanlivý produkt, který vám vydrží ve spíži i několik měsíců. Vyzkoušejte to s námi.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit vanilkový extrakt
Postup je opravdu jednoduchý:
- Na přípravu extraktu budete potřebovat 3 vanilkové lusky, cca 200 ml alkoholu 40% (nejčastěji se používá vodka, která má neutrální chuť), uzavíratelnou a těsnící nádobu.
- Vanilkové lusky rozřízneme podélně napůl a nakrájíme na menší kusy.
- Vložíme kusy do nádoby s alkoholem a dobře uzavřeme.
Skladujeme v temnu a občas jemně protřepeme. Extrakt lze použít už za 8 týdnů, ale ideální je počkat 3 měsíce. Čím déle budete lusky v alkoholu máčet, tím bude totiž extrakt silnější.
Tip redaktorky Lucky
Pokud byste chtěli extrakt ještě více ozvláštnit, můžete místo vodky použít bourbon nebo brandy.
Máte doma také vytvořený "svůj" domácí extrakt? Já ho mám a využívám každou chviličku. Pokud s ním pracujete, dejte mi palec (Tento tip je užitečný).
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone
Přidáno před 1 hodinou
Rozmarýnová kuřecí játra na víně
Přidáno před 1 hodinou
Jahodový koktejl s mátou
Přidáno před 1 hodinou
Piškotová roláda z horkého mléka
Přidáno před 15 hodinami
Jednoduchý banánový chlebíček
Přidáno před 17 hodinami
Brokolice zapečená na CRISP
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyrobit vanilkový cukr. Stačí vám dvě suroviny a zvládnete to i doma
Dýňový cheesecake voní vanilkou a je vláčný. Jak ho nejlépe připravit, poradil semifinalista MasterChef Česko Pavel Berky
Josef Maršálek upekl luxusní máslové sušenky: Základem je vanilka a dobře zpracované těsto, říká cukrář
Komentáře