Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce jsou svátky přicházejícího jara, barev, tepla a mláďat. Jedním ze symbolů jara je velikonoční beránek - na perníčcích, na dekoracích a na svátečním stole ve své sladké a slané podobě.

O Velikonocích nesmí na stole kromě malovaných vajíček chybět sladké pečivo - kynutý věnec a vrkoče, boží milosti, mazanec a velikonoční beránek. Beránka lze připravit mnoha způsoby a my vás seznámíme s několika z nich.

V čem pečeme velikonočního beránka

Výběr formy závisí na velikosti, skladnosti, ceně a zvýrazněných detailech beránka. Nejpoužívanější formou je silikonová, která je nejodolnější, nejskladnější a dá se umýt v myčce. Méně odolné jsou formy keramické, skleněné a teflonové a nejvíce vydrží formy litinové, smaltované a plechové.

Jakým způsobem připravit velikonočního beránka

Nejčastěji se připravuje ze sladkého těsta, které pak hezky ozdobíme:

Méně obvyklá těsta na přípravu beránka

Využít můžeme ingredience, které máme běžně doma:

  • Kakaový beránek se připravuje z libovolného těsta s kakaem nebo rozpuštěnou čokoládou. Polévá se čokoládovou polevou.
  • Perníkový beránek je tradičním receptem našich babiček. Výborný je promazaný marmeládou nebo povidly a politý čokoládou.
  • Kefírový beránek má jemnou kyselkavou chuť, je jemný a nedrobí se. Místo kefíru můžeme použít jogurt, kysanou smetanu nebo podmáslí.
  • Mrkvový beránek je v kombinaci se špaldovou moukou a jogurtem nebo tvarohem zdravější možností, jak si na něm pochutnat.
  • Majonézový beránek je vláčný a má výbornou chuť. Majonéza zde nahrazuje tuk. Beránka zdobíme krémem i různými polevami.

Pokud vám žádná z uvedených kombinací nevyhovuje, vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu upéct šlehačkového beránka, je nadýchaný a neskutečně dobrý:

Sladké drobečky

Beránek musí lahodit nejen chuti, ale i oku. Sypeme ho moučkovým cukrem, poléváme polevami nebo tvoříme z máslového krému kudrlinky jako vlnu. Na rohy si připravíme tmavý krém, na oči mandle nebo hřebíček. Rohy i oči můžeme vytvořit z kousků marcipánu nebo z potahovky. Výsledek korunuje barevná stužka na krku, velikoční perníček nebo barevná vajíčka.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více