16 receptů na masopustní pokrmy: Víte, co se vaří a peče v době masopustu?
Masopust začíná 7. ledna po Třech králích a vrcholí tři dny před Popeleční středou. Je to období oslav, zabijaček, svateb, maškarních průvodů, jídla, tance a oslavování konce zimy, poté přichází 40 dní půstu.
Masopust je tradičně spojen s maškarami, zabijačkami, sladkým pečivem, smaženými moučníky, vínem a kořalkou. Oslavuje se končící zima a blížící se jaro. Vaří a peče se nejen pro rodinu, ale také pro hosty a pro maškary, které v tuto dobu obchází všechna stavení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Recepty ve výběru
- Jitrnice
- Smetanové koblihy
- Zabíjačková polévka
- Fánky - boží milosti
- Ovar s jablkovým křenem
- Pečené buchty
- Moravský vrabec podle Receptur teplých pokrmů (tzv. normy)
- Pravé valašské frgály
- Vepřové řízky s dijonskou hořčicí
- Vdolky
- Škvarkové placky (pagáče)
- Babiččiny koláčky
- Sulc z vepřových nožek
- Trdelník - LvK
- Zabíjačkový guláš
- Slané preclíky
1/16
1/16
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 9 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 16 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 17 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 18 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Komentáře