Indická kuchyně – recepty s dokonalou souhrou chutí
Když se řekne indická kuchyně, většina z nás si asi představí silně kořeněné, pikantní až pálivé jídlo. Je to sice zjednodušené, ale platí to – indická gastronomie je postavena na mixech koření a dalších dochucovadel. Díky tomu se v ní nemusí používat tolik soli a přesto chutná výtečně.
Indická kuchyně je značně ovlivněna filozofií i náboženstvím. Ajurvédské učení dělí suroviny pro výrobu jídla do dvanácti skupiny, od základních potravin, jako jsou obiloviny a luštěniny, až po koření a bylinky. Hinduisté například nikdy nejedí hovězí. V zemi žije také mnoho muslimů, kteří zase nesmí vepřové. Mnoho Indů volí vegetariánskou stravu a právě k ní se přikládní i řada indických křesťanů. Zatímco na jihu státu se více jí rýže, brambory a sladkosti, na severu mají v oblibě sýry a různé plněné taštičky. Typické placky, luštěniny a omáčky jedí především ve středí a západní Indii.
Společný ovšem je způsob stolování, ačkoliv se liší doba hlavního jídla dne. Pro většinu země je to oběd, ale na jihu čekají až po setmění kvůli horkému počasí. Indové tradičně jedí pravou rukou, často za pomoci kousku placky, do něhož si nabírají polévky nebo omáčky. Je totiž zvykem servírovat jídla ve velkých nádobách a jednotliví strávníci u stolu si z nich sami odebírají podle chuti. Místo nádobí se používají banánové listy, které se posléze zahodí. Na stole jsou téměř vždy různá dochucovadla – třeba čatní nebo rajta, jogurtový dip se zeleninou. Po jídle se téměř vždy podává čaj, jako dezert slouží nejčastěji ovoce.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 1 hodinou
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 5 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Medovníkové koule: Miniatury oblíbeného dortu s vůní medu se rozplývají na jazyku a překvapí svou vláčností
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Svatá Markyta velí: „Lidé, okopávejte zelí!“ Poznejte červencové pranostiky našich předků