Delikatesy a speciality maďarské kuchyně – nejlepší recepty, nejznámější jídla a pití
Maďarsko patří historicky k našim nejbližším sousedům a tak je nám spousta pochoutek z tamní kuchyně velmi blízká: ať už se jedná o proslulý guláš, nejrůznější druhy čerstvých i mletých paprik nebo maďarskou čabajku a uherský salám. Oblíbený je v Česku i perkelt, jídlo podobné guláši, které se ovšem zahušťuje moukou, nebo paprikáš, maso ve smetanovo-paprikové omáčce.
Maďaři mají i vlastní druh těstovin, takzvanou tarhoňu, což jsou vlastně drobné noky z nudlového těsta. A z dob Rakouska-Uherska a kouzelného 19. století si Maďaři odnesli i celou řadu lahodných dezertů: Dobošův dort, tedy piškot s čokoládovo-máslovým krémem nebo Rigó Jancsi, další druh piškotového dortu. A není nic lepšího, než tyhle pochoutky spláchnout výborným tokajským vínem.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25