Svérázná norská kuchyně – recepty z drsné severské země
Norové byli vždy lovci a především rybáři, proto i jejich tradiční kuchyně vychází právě z rybolovu. Lososi, sardinky, makrely, sledi, tresky, sumečci nebo slizouni, dokonce i velryby jsou stále hojně využívané. Ryby se tu podávají často solené nebo uzené. Jedí se i krevety a další plody moře. Oblíbená je rovněž zvěřina jako sobi, losi, kachny nebo jiní divocí ptáci. Přesto by ale bylo mylné domnívat se, že se Norové cpou od rána do večera rybami.
Jediné teplé jídlo dne je pro ně totiž večeře, jejíž součástí jsou téměř vždy brambory nebo přílohy z nich vyrobené, třeba knedlíky. Ráno a k obědu si vystačí s obloženým chlebem, který přímo zbožňují. Vedle něj jedí i různé placky, populární a běžný je i tenký křupavý chléb původem ze Švédska – knackebrot.
Norové jsou rovněž velcí milovníci sýrů a platí, že čím „smradlavější“ a vyzrálejší, tím lepší. Nejznámější je Gammelost z kravského mléka, který má nahnědlou barvu a opravdu pronikavé aroma i výraznou plísňovou chuť. Jarlsberg je norskou obdobou Emmentalu, Norvegia je zase podobný Goudě. Geitost je hnědý sýr vyráběný ze směsi kozího a kravského mléka.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Kuřecí játra udělají z topinky luxusní pokrm: Voní majoránkou, říz jim dodá česnek a křupavost šťavnatá jablka
Dom Pérignon objevil bublinky, když mu v ruce vybouchla lahev se šampaňským vínem
Křupavé snídaňové müsli dětem dodá energii na celé dopoledne. Jak je správně připravit?