Zavařování - vytvořte sladké i slané zásoby pro horší časy
Pokud se vám letos na zahradě či v sadu nebývale urodilo, narazili jste na kvalitní pláňku, zmrazených a sušených hub už máte habaděj a dumáte, co s novým úlovkem, nebo prostě jen chcete uchovat přebytek navařené omáčky, zavařování může tyto vaše výzvy vyřešit. Zavařováním si navíc vytvoříte domácí, bio a ekologicky šetrnou zásobu potravin na zimu. Ačkoli to tak dělali naši předci a s pokrokem v distribuci potravin se polevilo, dnes už se zavařováním za zpátečníky opět nebudete. Například příprava domácích džemů a kompotů je naopak vysoce módní.
Při zavařování je ovšem třeba pečlivě dbát na hygienu - sterilizovat nádobí, neolizovat příbory a vařečky, ovoce, i zeleninu pečlivě umývat. Sklenice všech možných velikostí je možné zavřít hliníkovými šroubovacími či omnia víčky. Způsobů samotného zavaření je celá řada. Ideální je mít zavařovací hrnec, proveditelné je ale také v obyčejném velkém hrnci, v troubě, nebo třeba i v myčce. Postup u každé z těchto variant se mírně liší, proto vybírejte vždy ten správný.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 17 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Už rostou! Ochutnejte netradiční houbové polévky a zkuste to s koprem... nebo s kaprem!
Jídelní rozmary slavných: Herečka Naďa Konvalinková ráda jí i vaří a kulajda podle jejího receptu chutná úplně fantasticky
Falešná dršťková polévka z hub: Vylepšíte ji netradičními přísadami! Víte, které to jsou?