Byliny v kuchyni: Léčivá skořice urychluje hubnutí a ničí bakterie
8. 2. 2021 Životní styl
Skořicový šnek, jablkový závin se skořicí, ale i skořicový čaj. Vůně tohoto běžně dostupného koření je opravdu omamná a není divu, že se často přidává i do osvěžovačů vzduchu nebo čistících přípravků. Skořice totiž navozuje pocit tepla a domova. Víte ale, že má i řadu léčivých účinků?
Blahodárná skořice
Ať už mletou, nebo ve formě jednotlivých svitků - mít doma ve spíži v poličce s kořením skořici je základ. Nejen, že toto koření krásně voní a jídlům všeho druhu dodává exotickou, mírně peprnou chuť, je navíc i úžasně zdravá. Co to ta skořice vlastně vůbec je? Bylinka tak úplně ne. Jedná se totiž o kůru stromu zvaného skořicovník, který roste v tropických oblastech. Kromě koření se z ní vyrábí i oleje a tinktury, protože podporuje chuť k jídlu, osvěžuje tělo i mysl a ničí bakterie.
Skořice působí obzvlášť skvěle na trávení. Štěpí totiž tuky a urychluje jejich metabolismus, čímž napomáhá hubnutí. Doporučuje se i lidem s cukrovkou, jejichž organismu zase pomáhá se zpracováním cukrů. Uklidňuje průjem stejně dobře, jako působí na zácpu a je skvělá proti nadýmání. Dále skořice prospívá krevnímu oběhu a snižuje krevní tlak. Je antibakteriální a připisují se jí i mírně antibiotické účinky, proto je vhodná jako součást podpůrné léčby třeba při angíně. Podle výzkumů má pravidelná konzumace skořice, a sice dávky do 5 gramů denně, vliv na vyrovnání hladiny cukru v krvi a pokles cholesterolu.
Mohlo by vás zajímat
Jak skořici konzumovat?
Výhoda skořice je, že s trochou fantazie se dá přisypat skoro do všeho. Nejširší využítí má samozřejmě ve sladkém pečení, kde se hodí do sušenek i koláčů a nezbytná je například ve štrůdlu. Pokud máte rádi indickou kuchyni, kombinace kurkumy a skořice je také výtečná, můžete tedy obojí přidat do vaší variace na kari omáčku. Naprosto dokonalé je pak spojení skořice a jablek. Zkuste například krůtí prsa pečená na cibuli a sladkých jablkách, která posypete právě skořicí. Sladko-slaná chuť vás nejprve možná zarazí, bude to ale rozhodně milé překvapení. Můžete ji samozřejmě přidávat i do ovesných vloček nebo do jogurtu.
Pokud byste skořici raději konzumovali v tekuté formě, svařený jablečný nebo hruškový mošt, nejlépe v bio kvalitě, po dochucení špetkou tohoto koření přímo volá. Možné je ale samozřejmě i připravit si bylinný skořicový čaj. Ten má jako léčivý prostředek pevné místo zejména v čínské a ajurvédské medicíně. Pro jeho přípravu doporučujeme zakoupit skořici cejlonskou. V normálních obchodech je totiž k dostání většinou skořice čínská, která je sice levnější, ale nemá tak silný účinek. Obecně platí, že čím je skořice světlejší, tím je kvalitnější.
Mohlo by vás zajímat
Způsobů, jak připravit skořicový čaj, je několik. Můžete svařit svitek skořice se čtyřmi hřebíčky, čtyřmi kuličkami pepře a deckou husté jablečné šťávy a tento mix pak naředit horkou vodou. Další variantou je přisypat mletou skořici do dobře známého čaje z čerstvého zázvoru s medem a citronem. Anebo zkuste svařit svitek skořice, odvar pak přelijte do sklenice a pomalu do něj přimíchávejte 100% a nejlépe bio pomerančový džus v pokojové teplotě, případně čistou šťávu z pomerančů. Tento drink se pije studený a je úžasným posilovašem imunity bohatým na vitamín C.
Upozornění: Skořice není vhodná pro těhotné ženy, protože může vyvolat předčasný porod. Dále není vhodná pro ty, kdo trpí na žaludeční vředy a lidi s tendencí krvácet.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak umlít celou skořici? Máme několik možností, ale výsledek za to rozhodně stojí
Caesar wrap je snadný, lehký a chutný. S videonávodem ho připravíte za pár minut
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 1 hodinou
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 15 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 23 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Chilli je rostlina, která nás chce zabít svým obranným mechanismem, a přesto ji milujeme. Proč?
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Byliny v kuchyni: Petržel je víc než ozdoba na talíř, léčilo se s ní už v 16. století