Nejslavnější světové dipy: Jak udělat guacamole a co opravdu patří do hummusu?
26. 4. 2021 Vaření
Jiný kraj, jiný mrav, říká se. A také jiná chuť a jiné suroviny! Podívejte se dnes s námi za hranice blízké i vzdálené a připravte si dipy, které se běžně podávají třeba v Mexiku nebo v arabských zemích. Všechny jsou voňavé, plné zajímavých chutí, vegetariánské, lehké a na jarní dny jak dělané.
Co je to dip?
Jako my máme pomazánky a obvykle si je mažeme na pečivo, ve světě jsou obvyklejší dipy, do kterých se pečivo namáčí. Podle kuchařky The Joy of Cooking je dip totiž slovo původem z angličtiny a znamená „namočit“ nebo „ponořit“. Dipy se tedy obvykle podávají v malých mističkách a namáčejí se do nich kousky pečiva, zeleniny nebo i masa. Základem dipů bývá obvykle zakysaná smetana nebo majonéza, ale může tomu být i jinak. Třeba jako v následujících třech případech.
Mohlo by vás zajímat
Guacamole
Lahodný, lehce pikantní dip z avokáda vás svou vůní a chutí snadno přenese do roztančeného Mexika. Na guacamole potřebujete zralé avokádo (prodává se pod označením ready to eat), dále cherry rajčátka, česnek, sůl, limetu, cibuli, koriandr a jalapeňos papričky (lze vynechat). Postup přípravy na guacamole je jednoduchý, stačí zkrátka oloupané a pecky zbavené avokádo rozmačkat a smíchat s nadrobno nakrájenými rajčátky, jalapeňos, cibulí a utřeným česnekem. Do guacamole se tradičně dává koriandr, ale pokud jej vyloženě nemusíte, použijte místo něj hladkolistou petržel.
Mohlo by vás zajímat
Acili ezme
Podobně jako u guacamole je acili ezme na hraně mezi salátem a dipem, ale vzhledem k výsledné konzistenci se řadí spíše k dipům. Na pikantní pálivou tureckou dobrotu budete potřebovat rajčata, pálivé papriky, cibuli, půl hrsti petrželky, 1 až 2 stroužky česneku, sůl, olivový olej, 1 lžíci paprikového pyré, šťávu z půlky citronu, kajenský i černý pepř, sůl a trochu koření sumah. Někdy se přidává také sirup z granátového jablka. Zeleninu omyjte, případně oloupejte, papriky i rajčata zbavte semeníků a vše nakrájejte nadrobno. Smíchejte s paprikovým pyré, citronovou šťávou, olivovým olejem, solí, pepřem a kořením a rozmixujte.
Mohlo by vás zajímat
Hummus
Recept pochází z oblasti kolem Libanonu a hummus se běžně konzumuje v mnoha arabských zemích. Navzdory názvu je tento dip tak lahodný, že jen málokomu nechutná. Byť si jej můžete koupit běžně v supermarketu, domácí je domácí. Navíc vyjde levněji a je na přípravu snadný. Jak na to? Slijte dvě konzervy cizrny (vodu odložte stranou), přidejte 4 lžičky tahini, 4 lžíce olivového oleje, trochu římského kmínu, šťávu z půlky malého citronu a sůl. Vše rozmixujte dohladka. Pokud je směs příliš hustá, opatrně přilévejte vodu z cizrny a znovu mixujte. Podle chuti lze do tohoto základu přidat i česnek. Hummus se podává pokapaný olivovým olejem a dozdobený čerstvým koriandrem. Typickou přílohou je chlebová placka pita. Originální hummus je z cizrny, ale v posledních letech se tenhle dip připravuje i z jiných surovin, například z červené řepy, špenátu, čočky nebo z hrášku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pozvěte jaro do kuchyně! Trio svěžích pomazánek, které zachutnají každému
Nejlepší světové kuchyně aneb cestujeme za jídlem
Jak připravit obloženou mísu? Popusťte uzdu fantazii a barevně kombinujte
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dalamánkové bagety
Přidáno před 2 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 4 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 6 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 22 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami