Blíží se čas tuřínu: Uvařte si z něj třeba vydatnou staročeskou polévku dumlíkačku!
26. 8. 2021 Vaření
Vypadá trochu jako řepa, chutí se podobá spíš kedlubně a na nějaký čas se na něj téměř zapomnělo. Tuřín se ale v posledních letech opět vrací na výsluní. Jde totiž o poměrně univerzální zeleninu s širokou možností použíti. Právě nyní na konci léta a začátkem podzimu začíná jeho sezona.
Tuřín místo brambor?
I když se tuřín možná víc podobá řepě, blíž má ke kedlubně. Tato bílá a více či méně dofialova zbarvená kořenová zelenina se totiž řadí mezi brukve, kam patří třeba i zelí, kapusta, růžičková kapusta, brokolice, květák, vodnice nebo právě kedlubny. Tuřín si lidé pěstují více než 4000 let, známý byl již ve starověku, kdy se pěstoval hlavně v oblastech kolem Středozemního moře. Posléze se rozšířil do celé Evropy a na počátku 19. století i do Ameriky. Není divu, je nenáročný a daří se mu téměř všude. I přesto se na tuřín na nějaký čas trochu pozapomnělo. Až v posledních letech jej můžete sehnat ve farmářských prodejnách nebo na trzích, občas i v supermarketu.
Mohlo by vás zajímat
Dokonale dietní zelenina
Celý název tuřínu zní tuřín řepka tuřín a známý je také jako dumlík, hlavatice, klaka, košt, kvaček, řepa bílá či vodnatka. Z tuřínu se konzumují jeho bulvy, které částečně vyčnívají na povrch půdy a mohou dorůstat váhy až několika kilogramů. Na povrchu je tuřín většinou nahoře nafialovělý a dole bílý, někdy až žlutohnědý, dužina uvnitř je bílá až nažloutlá. Chuť tuřínu je lehce štiplavá jako u kedluben nebo ředkviček, konzistencí je ale tuřín více vodnatý. Některé druhy této zeleniny ale mohou chuťově připomínat i mrkev nebo brambory. Bulvy tuřínu obsahují až 90 % vody, což z něj dělá ideální nízkokalorickou zeleninu. Podle webu Webmd.com je tuřín bohatý na vlákninu, vitaminy C a A, dále na vápník, hořčík, fosfor a draslík. Tuřín má ale i spousta předností z hlediska využitelnosti při vaření. Dokáže totiž v mnoha receptech nahradit brambory. Uděláte z něj pyré, fantastické sýrem ochucené placky, polévku a vynikající je i pečený v troubě s česnekem jako hranolky. Menší bulvy, které se sklízí již nyní, se dají konzumovat i syrové, třeba nastrouhané do salátů.
Mohlo by vás zajímat
Vydatná polévka nasytí i zahřeje
U nás se v minulosti pěstoval hlavně v Podkrkonoší a v podhůří Jizerských hor. V těchto chudých oblastech byl neoblíbenější plodinou hned po bramborách. Lidé si tuřín uskladňovali společně s řepou na zimní měsíce a když se bramborám nedařilo, pomáhal horalům přežít tuhou zimu. Právě v těchto oblastech se tuřínu říkalo dumlík a právě odtud pramení název polévky dumlíkačka. Připravte si ji podle staročeského receptu z knihy V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc. Potřebujete 15 dkg kořenové zeleniny (mrkev, celer petržel), 2 brambory, ½ tuřinu – dumlíku, hrst sušených hub, sůl, majoránku, pepř, kmín, libeček. Zbytky loje z vařeného hovězího masa nakrájejte na kousky a na pánvi rozpusťte, zasypejte moukou a míchejte, až jíška zčervená. Zeleninu, brambory a tuřín nakrájejte na kousky. Vše dejte i s předem namočenými houbami vařit do osolené vody s kmínem. Jíšku rozmíchejte v asi ¼ l studené vody a přes hustý cedník vlijte do polévky. Vařte na mírném ohni až do změknutí zeleniny. Jíška se tak provaří spolu se zeleninou a ztratí svou moučnou chuť. Ke konci přidejte špetku majoránky a nasekaný libeček.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Budete si vybírat a kupovat domácí pekárnu? Poradíme, podle čeho se orientovat při rozhodování
Jakmile se začnete zajímat o domácí pekárny, zjistíte, že je jich na trhu veliké množství. Některé si jsou navzájem dost podobné, jiné se od těch… Číst více
Jak rychle a snadno oloupat i vydlabat velkou dýni? Když víme, jak na to, půjde to mnohem lépe, než by se dalo čekat
Goliáš sice na pohled působí nepřemožitelně, ale chce to pouze správnou techniku. Když ho osprchujeme a osušíme, přeneseme ho do kuchyně raději v… Číst více
Jak pěstovat fazole? Důležitý je výběr odrůd a správný postup při pěstování i sklizni
Fazole jsou ceněné pro obsah látek důležitých pro naše zdraví. Mají vysoký podíl bílkovin a vlákniny, proto jsou oblíbenou surovinou naší kuchyně.… Číst více
20 receptů jako inspirace na rychlé a levné obědy: Hodí se do práce, do školy i na doma
Starost o to, jaké jídlo si připravit k obědu nebo na zítra do práce, odpadne, pokud sáhneme do zásob, které máme doma a uvaříme něco rychlého,… Číst více
Jak vyklopit bábovku z formy? Použijte osvědčené triky našich babiček a určitě se bábovka podaří
Bábovek je velké množství, určitě máme z čeho vybírat. Navíc chutě lze ještě měnit a doplňovat kakaem, přidáním oříšků a kokosu, rozinek, strouhaných… Číst více
Jak rozpustit čokoládu? Ve vodní lázni to jde nejlépe, ale máme i další možnosti, jak si s rozpouštěním poradit
Na rozpouštění používáme obvykle čokoládu na vaření, ale oblíbené jsou i čokoládové kousky (pecičky, pecky). Koupíme je ve specializovaných… Číst více
Skvělé tipy na oblíbené chuťovky pro návštěvu: Jak rychle připravit slané pohoštění z listového těsta
Listové těsto si můžeme připravit i doma, ale přiznejme si, úžasné na tomto těstě je právě to, že ho koupíme už hotové. Není na škodu mít vždy… Číst více
Jak péct kynuté moučníky? Když dodržíme jednoduchý postup, budou dokonalé
Dobroty z kynutého těsta Moučníky z kynutého těsta připravujeme ze surovin podle vybraného receptu a mezi nimi nikdy nechybí kvasnice. Ty však do… Číst více
16 receptů s králičím masem: Vybírejte mezi českou klasikou či luxusní úpravou
V tomto článku vám představíme 16 osvědčených receptů, ve kterých hraje králičí maso hlavní roli. Těžko zvolit, který je nejlepší. Nechte se tedy… Číst více
Jak upéct úžasný jablečný perník? Je krásně vláčný, plný ořechů a rozinek. Skvěle chutná s čokoládovou polevou
Jablečná perníková buchta je velmi rychlým moučníkem. Stačí si připravit několik surovin, včetně nastrouhaných jablek (ať už se slupkou nebo bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak sbírat houby. Jak je zpracovat a využít v kuchyni
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 2 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 4 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 7 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 18 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 21 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41