Makové mléko v obsahu vápníku předčí to kravské. Víte, jak je nejlépe doma udělat a čím se dá ochutit?
5. 9. 2021 Vaření
Milujete mák? A už jste si z něj někdy zkusili připravit mléko? Stejně jako další rostlinná mléka je i tohle vhodné pro osoby s alergií na mléko a laktózovou intolerancí. Makové mléko má příjemnou chuť, je krásně krémové a snadno ho připravíte doma. Stačit vám na to bude jen obyčejný mixér.
Nejlepší česká superpotravina
Jak už jsme psali dříve, mák je oblíbenou českou surovinou pro přípravu mnoha koláčů, je vynikající náplní do buchet i jen jako posypka na pečivo, na šišky, nočky i knedlíky. Výborně se snoubí se švestkami, s nimiž tvoří v mnoha moučnících dokonalý pár. Je přímo nadupaný spoustou minerálů a vitaminů a bez přehánění se dá označit za superpotravinu. Podle webu Medicalnewstoday.com je bohatý na vápník, železo, zinek, hořčík, draslík, měď, vitamin E, bílkoviny a vitaminy skupiny B, proteiny, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Obsahuje velké množství tuků (až 60 %), proto bývá pro některé lidi se zažívacími obtížemi hůře stravitelný. Jeho nevýhodou také je, že může způsobovat zácpu. To je právě ten důvod, proč se kombinuje se švestkami. Stravitelnost máku se zlepšuje tepelnou úpravou, tou ale mák přichází o některé z prospěšných živin. Lepší je mák konzumovat syrový, doporučuje se ho ale před konzumací pomlít, aby jen neprošel zažívacím traktem. Proto je tak prospěšný mák ve formě makového mléka. To je totiž mnohem lépe stravitelné a dokonce je vhodné i pro menší děti.
Mohlo by vás zajímat
Pozor na skladování
Na pečení i pro přípravu mléka je nutné používat hlavně kvalitní mák – tedy mák setý. Díky vysokému obsahu tuků mák snadno a rychle oxiduje - žlukne. Je pak hořký, což se odráží i v chuti mléka, které je pak lehce štiplavé. Makové mléko se vyrábí většinou z mletého máku, který je ještě více náchylný na okolní vlhkost, a tedy i ke žluknutí. Mák je proto nutné skladovat v uzavřené nádobě v suchu, temnu a chladu, nejlépe v lednici. Předností makového mléka je, že je zásadité díky obsahu vápníku a pomáhá při překyselení organizmu. Vápníku má dokonce i mnohem víc než mléko kravské. Podle webu Kaloricketabulky.cz je to 1357 mg na 100 g. Kvůli obsahu šťavelanů je ale vápník z makového mléka hůře vstřebatelný. Při čistě rostlinné stravě je proto lepší dodat vápník i z jiných zdrojů.
Mohlo by vás zajímat
Snadná příprava domácího mléka
Výhodou domácího makového mléka je, že neobsahuje žádné přídatné látky jako jiná rostlinná mléka, která koupíte v obchodě. Jeho příprava je ale velmi jednoduchá. Jediné, co budete potřebovat, je mák a voda. Na 150 g použijte asi 1 litr vody. Množství máku můžete i snížit, ale čím více máku použijete, tím bude mléko hustší, výraznější a krémovější. Mák dejte do mísy nebo do džbánu a zalijte jej vodou. Při pokojové teplotě pak nechte mák odstát několik hodin, nejlépe však přes noc. Během toho jej můžete i průběžně promíchávat, aby semínka dobře nasákla tekutinu. Poté směs přelijte do mixéru a rozmixujte na hustou pastu. Můžete i mixovat na několikrát - vždy promixovat, nechat odstát a pak ještě jednou promixovat. Vznikne vám bílá lehce napěněná tekutina. Pokud byste si chtěli mléko trochu vylepšit, je na to přesně teď ta pravá chvíle.
Můžete do mixéru přidat několik datlí či rozinek na doslazení, případně vanilkový extrakt či vanilkový lusk nebo skořici na dochucení. Je možné přidat i banán a rovnou vytvořit lahodný koktejl. Vše opět promixujte. Pokud je mléko příliš husté, přilijte vodu. Bílé mléko pak přes husté sítko přeceďte do vhodné nádoby, odstraní se tak zbylé slupky a nečistoty. Chcete-li mléko co nejjemnější, přeceďte je ještě přes plátýnko. Dobře promačkejte, abyste získali co nejvíc tekutiny. Mléko můžete konzumovat ihned nebo přelít do láhve a uložit do lednice. V chladu vydrží přibližně tři dny. Pokud se oddělí tučná část od vody, stačí mléko jen protřepat. Mléko je nejlepší jako samotný nápoj nebo do různých koktejlů s ovocem či do smoothies, dá se použít i k zalití těstovin nebo do kaší.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Skvělé švestkové kombinace: Zkuste ovoce spojit s mákem, vanilkou, rumem nebo slaninou!
Česká superpotravina jménem mák: Obsahuje víc vápníku než mléko a pomáhá hubnout
Lískové oříšky doplní energii po běhání, zmírní stres a ještě skvěle „nakrmí“ váš mozek!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 12 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 15 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 17 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41