Retro okénko: Vzpomínáte na punčák? Upečte si oblíbený zákusek českých cukráren
26. 9. 2021 Vaření
I když dnes v cukrárnách seženete všemožné nazdobené delikatesy, tradiční zákusky z obyčejných českých cukráren jsou nesmrtelné. Jednou za čas se vyplatí na ně vyrazit. Někdo miluje nadýchané větrníky či věnečky, další křupavé rakvičky a jiný zase nedá dopustit na hříšně sladké punčové řezy.
S alkoholem nebo jen s esencí?
Punčák nebo punčové řezy zná snad každý, kdo zažil éru klasických socialistických cukráren. Možná vás ale překvapí, že tento moučník, zářící z vitríny červenou a žlutou barvou, se dělal již za první republiky. To je ale bohužel jediné, co o jeho původu víme. Říká se že prý původně punčák vznikl jako dort ze zbytků, které cukrářům vznikly při přípravě jiných korpusů. Protože jim bylo líto je vyhodit, prolili je rumovým rozvarem, aby je trochu zvláčnili a navrstvili na sebe do formy, aby vznikl nový zákusek. Za dobu své existence se jej mnozí pokoušeli různě vylepšit, ten pravý je ovšem jen jeden a jeho nezbytnou ingrediencí je rum nebo rumový punč. Většinou se sice alkohol nahrazoval rumovou či punčovou esencí, což byla dobrá zpráva pro děti, které si jej díky absenci alkoholu mohly dopřát. Navíc, pokud jste patřili mezi ty potížisty, kteří neměli rádi zákusky s krémem, byl pro vás punčák v cukrárně jednou z mála možností, co si dát.
Mohlo by vás zajímat
Korpusy nacucané punčem
Na první pohled se sice může zdát, že na moučníku založeném hlavně na piškotovém těstě slepeném džemem nemůže být nic výjimečného. Punčové řezy ale v sobě spojují dokonalou kombinaci rumu, kyselé marmelády a sladké cukrové polevy. Základem punčových řezů je nadýchaný piškot, jehož část se obarví načerveno a část nažluto, pak se jednotlivé pláty spojují nějakou kyselejší zavařeninou. Dokonalý punčák musí být nacucaný sladkým punčem, respektive hustým sladkým sirupem ochuceným ovocem a naředěným rumem, případně jen ovoněným rumovou esencí. Pokud je málo rozmočený a spíš suchý, je zážitek z mlsání poloviční. Sirup můžete ochutit buď ovocnou šťávou nebo v něm rovnou povařit kousky ovoce. Tradičně se do něj dávaly maliny nebo jiné červené ovoce a korpus pak nebylo nutné ani barvit.
Mohlo by vás zajímat
Jednotlivé pláty těsta se pak na sebe vrství nebo se na střídačku rovnají podle barev do formy a prolévají se rumovým sirupem. Důležité je hlavně všechno pořádně zatížit a nechat punčák odležet určitě přes noc a klidně i déle, pokud vydržíte neochutnávat. Setkat se můžete s variantami punčových řezů vylepšenými máslovým a pudinkovým krémem, nejde už ale o pravý punčák. Celý punčák se nakonec polévá obyčejnou cukrovou polevou většinou dochucenou citronem, která ještě víc zintenzivňuje sladkost dezertu. Místo ní lze použít i fondánovou polevu. Zatímco tu klasickou smícháte jen z moučkového cukru a citronové šťávy případně trochy vody, tu fondánovou musíte povařit. Do hrnce nalijte 130 ml vodu, 2 lžičky octa a 250 g cukru krystal. Vše přiveďte k varu, snižte teplotu a ještě asi 10 minut vařte na mírném ohni. Po 10 minutách se vytvoří cukrový sirup. Přelijte jej do studené mísy a za občasného míchání nechte mírně vychladnout, až hmota začne tuhnou. Polevu je možné po zaschnutí na punčáku navíc dozdobit ještě čokoládovými cákanci, a pokud korpusy upečete v kulaté dortové formě, můžete vytvořit dokonalý punčový dort, který nadchne milovníky starých cukrárenských dobrot. Jestli ale trváte na klasických řezech, udělejte si je podle našeho video návodu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Budete si vybírat a kupovat domácí pekárnu? Poradíme, podle čeho se orientovat při rozhodování
Jakmile se začnete zajímat o domácí pekárny, zjistíte, že je jich na trhu veliké množství. Některé si jsou navzájem dost podobné, jiné se od těch… Číst více
Jak rychle a snadno oloupat i vydlabat velkou dýni? Když víme, jak na to, půjde to mnohem lépe, než by se dalo čekat
Goliáš sice na pohled působí nepřemožitelně, ale chce to pouze správnou techniku. Když ho osprchujeme a osušíme, přeneseme ho do kuchyně raději v… Číst více
Jak pěstovat fazole? Důležitý je výběr odrůd a správný postup při pěstování i sklizni
Fazole jsou ceněné pro obsah látek důležitých pro naše zdraví. Mají vysoký podíl bílkovin a vlákniny, proto jsou oblíbenou surovinou naší kuchyně.… Číst více
20 receptů jako inspirace na rychlé a levné obědy: Hodí se do práce, do školy i na doma
Starost o to, jaké jídlo si připravit k obědu nebo na zítra do práce, odpadne, pokud sáhneme do zásob, které máme doma a uvaříme něco rychlého,… Číst více
Jak vyklopit bábovku z formy? Použijte osvědčené triky našich babiček a určitě se bábovka podaří
Bábovek je velké množství, určitě máme z čeho vybírat. Navíc chutě lze ještě měnit a doplňovat kakaem, přidáním oříšků a kokosu, rozinek, strouhaných… Číst více
Jak rozpustit čokoládu? Ve vodní lázni to jde nejlépe, ale máme i další možnosti, jak si s rozpouštěním poradit
Na rozpouštění používáme obvykle čokoládu na vaření, ale oblíbené jsou i čokoládové kousky (pecičky, pecky). Koupíme je ve specializovaných… Číst více
Skvělé tipy na oblíbené chuťovky pro návštěvu: Jak rychle připravit slané pohoštění z listového těsta
Listové těsto si můžeme připravit i doma, ale přiznejme si, úžasné na tomto těstě je právě to, že ho koupíme už hotové. Není na škodu mít vždy… Číst více
Jak péct kynuté moučníky? Když dodržíme jednoduchý postup, budou dokonalé
Dobroty z kynutého těsta Moučníky z kynutého těsta připravujeme ze surovin podle vybraného receptu a mezi nimi nikdy nechybí kvasnice. Ty však do… Číst více
16 receptů s králičím masem: Vybírejte mezi českou klasikou či luxusní úpravou
V tomto článku vám představíme 16 osvědčených receptů, ve kterých hraje králičí maso hlavní roli. Těžko zvolit, který je nejlepší. Nechte se tedy… Číst více
Jak upéct úžasný jablečný perník? Je krásně vláčný, plný ořechů a rozinek. Skvěle chutná s čokoládovou polevou
Jablečná perníková buchta je velmi rychlým moučníkem. Stačí si připravit několik surovin, včetně nastrouhaných jablek (ať už se slupkou nebo bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro cukrárna: Z jaké dobroty se vyvinula kremrole a kde vzal indiánek svůj název?
Jak připravit punčový dort s cukrovou polevou. Nejraději ho mají muži
Jak připravit rozvar na punčové řezy? Poradíme vám 3 druhy rozvarů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 2 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 4 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 7 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 18 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 21 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41