Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte fantasticky nadýchané masopustní Honzovy vdolky!
20. 1. 2022 Vaření
Zabijačky, koláče, vdolky, hodování a veselení se... To všechno je typické pro masopustní období, které začíná každoročně po svátku Tří králů a trvá až do Popeleční středy. No a co jiného si připravit hned na začátek, než právě smažené vdolky? Zkuste je podle mého receptu, věřím, že si pochutnáte.
Když pekařka promluví...
Mezi oblíbené písničky našeho (tehdy čtyřletého) vnuka se kdysi zařadila i notoricky známá: „Jedna dvě, Honza jde, nese pytel mouky. Máma se raduje, že bude péct vdolky…“ No a protože byl tehdy ve věku, kdy ho zajímalo všechno, chtěla jsem mu vdolky ukázat na vlastní očka i jazýček. S chystáním těsta mi pak sám ochotně pomohl – obdivoval práci robota a hlavně jeho vrčení. Surovin je na první pohled málo, ale je to proto, že vím, že z nich usmažím 3 vdolky. Pro potřebné větší množství je těsto je lehce násobitelné, dobře kyne, nelepí a usmažené vdolky jsou jako dech.
Co budete na těsto na 3 Honzovy vdolky potřebovat? 50 g vody, 10 g cukru, 10 g měkkého sádla, 1-2 lžičky rumu, špetku soli, strouhanou citrónovou kůru, 100 g hladké mouky a 3-5 g čerstvého droždí. Asi nikdo nebude zadělávat jen takhle maličké množství těsta. Na 6 vdolků použijete dvojnásobek surovin, na 9 vdolků množství ztrojnásobíte a tak dále.
Jak budete postupovat? Všechny suroviny jen odvážíte do zadělávací mísy a ručně nebo robotem uhnětete těsto. Než mi doma těsto vykyne, obvykle si připravím tvarohovou náplň z tvarohu, 2-3 lžic mléka a 2-3 lžic cukru. Pokud máte raději vdolky jen s marmeládou, i ty jsou výborné, tvaroh jednoduše vynecháte. Vykynuté těsto rozdělíte na potřebný počet kousků, z každého uděláte bulku a necháte je asi 15 minut odpočívat. Bulečky zatím malinko nakynou – rukou je roztáhnete na nižší ovál a pomaleji v horkém tuku z obou stran smažíte. Smažení je vlastně velice podobně jako u koblih, jen trvá kratší dobu, vrstva těsta je nižší než u koblih.
Hotové vdolky vytáhnete z tuku okapat na talíř s papírovou utěrkou, poté je silně potřete tvarohem, ozdobíte dobrou marmeládou a ovocem (někdo má rád nahoru i šlehačku) a ještě teplé podáváte. A s tichým potěšením už jen pozorujete, jak rodince chutná...
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 17 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 21 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 22 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11