Pečeme s Ivou: Fantasticky chutnající louhované pečivo s dokonalou kůrkou si dnes doma může snadno upéct každý z nás
9. 2. 2023 Vaření
Známé kupované pečivo s příjemně nahořklou, překrásně lesklou, mahagonově hnědou kůrkou je před pečením máčeno ve slabounkém roztoku louhu a vody. Doma není nutné dělat nic takového, stačí nám vařící voda a jedlá soda. Na tyto louhované kaštánky si může troufnout každý!
Když pekařka promluví...
Přiznám se, že co jsem ochutnala domácí louhované pečivo, děláváme si ho doma častěji – chutná nám. A taky se přiznám, že z pouhé nutné opatrnosti při práci jsem si ještě netroufla na namáčení ve slabounkém roztohu louhu, ale louhuji ve vodě s jedlou sodou.
Pečivo je to ale výborné, ať suché nebo s máslem a pokud nás chytne mlsná, je jedno, upeču-li tyhle kaštánky, louhované preclíky nebo louhované bagetky.
Co budeme na tmavé kaštánky potřebovat? Těsto: 230 g vody, 45 g sádla, 1 lžička cukru, 1,5 lžičky soli, 420 g hladké mouky, 15 g droždí
Na louhování: 1 litr vody a 50 g jedlé sody, na potření před pečením 1 vejce
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny (nejprve tekuté, pak sypké, droždí až nahoru na mouku) dáme do pekárny a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem: Ve vlažné vodě vidličkou rozšleháme cukr s droždím a necháme asi 10 minut stát. Pak do mísy přidáme zbatek surovin, sádo povolené, a ručně nebo robotem uhněteme pružné těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme 45-60 minut kynout.
Vykynuté těsto vytáhneme na stůl, propracujeme, rozdělíme na 14-16 kousků a každý zakulatíme a necháme vykynout. Do litru vroucí vody opatrně a pomalu vsypeme jedlou sodu – opatrně proto, že při vsypávání voda se sodou hodně pění. Nachystáme si k ruce děrovanou naběračku na vytahování kaštánků z roztoku i plech s pečícím papírem nebo fólií. Nakynuté kaštánky vkládáme (po 2-4 kusech, podle velikosti použitého hrnce) do vřící vody a asi 50-60 vteřin je povaříme. Vyndáme děrovanou naběračkou, necháme lehce okapat a uložíme na plech.
Když máme všechny kaštánky nachystané na plechu, potřeme je rozšlehaným vejcem a svrchu nůžkami nastříhneme do kříže – nebojte se stříhnout i poměrně hluboko, kaštánky sice mírně klesnou, ale v troubě pak zas vyskočí.
Vložíme je upéct do dobře vyhřáté trouby (200-220 °C), než chytnou nádhernou kaštanově hnědou barvu – přibližně 12-15 minut.
Drobečky z ošatky
- Kaštánky jsou zvenčí dost křupavé a mají příjemně nahořklou chuť, uvnitř se schovává péřově měkká střídka.
- Vyzkoušejte někdy těsto ochutit vmícháním trochy strouhaného sýra!
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak využít jednozrnku? Prastarý druh pšenice má měkká a lehce křupavá zrna, nahradí rýži v rizotu i těstoviny v polévce
Když se řekne pšenice, vybavíme si nejčastěji… Číst více
Kupované vafle můžete jíst rovnou nebo je ohřát, aby chutnaly jako čerstvě upečené
Pokud je máte rádi a jíte je často, zřejmě už dávno máte koupený vaflovač a připravujete své vlastní, ze spolehlivého těsta. Ale ti, kdo vafle jedí… Číst více
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Krásné počasí je každoročně spojeno s opékáním… Číst více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Udělat vynikající houskový knedlík není žádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti