Jak na dokonale vláčný mrkvový dort? Těsto se nesmí přesušit, dobré chuti prospěje i citronová poleva a krém z Lučiny
2. 8. 2023 Ostatní
Mrkev většina z nás používá prozaicky k dušení, do polévky nebo při zavařování. Již před mnoha lety ovšem získal oblibu mrkvový dort, který se v mnoha obměnách dostal už do většiny českých domácností. Ukážeme vám, jak si tento skvělý moučník vyrobit.
Zelenina plná vitamínů a cukru
Populární zelenina se díky své tradiční chuti do sladkých jídel a nápojů vyloženě hodí. Nemusí to však být pouze mrkev strouhaná společně s jablkem nebo džus či smoothie z ní, ale můžeme ji použit i jako přísadu právě do dortu.
Kromě toho, že mrkev chutná sladce, čímž je přístupnější i pro ty nejmenší, obsahuje také mnoho vitamínů, vlákniny a minerálů. Ve velké míře je v ní obsažen cukr, převážně ve slupce, a proto si hlavně diabetici musí dávat pozor na přehnanou konzumaci mrkve. Odborníci doporučují jíst mrkev včetně dobře omyté slupky, pozdní kusy by se měly oloupat.
Mohlo by vás zajímat
Skladování
Mrkev je podle Národního zdravotnického informačního portálu dobré skladovat nemytou v chladném sklepě nebo na jiném chladném místě s vysokou vlhkostí. Vhodná je například i přihrádka na zeleninu v lednici. Zelená nať by měla být odstraněna. Vysychání mrkve zabrání zabalení do fólie nebo do plastového pytle. Mrkev může být skladována v chladničce až 30 dní.
Mrkvový dort
Na výrobu vláčného moučníku budete potřebovat: 400 g nastrouhané mrkve, 180 g hladké mouky, 70 g celozrnné mouky, 100 g vlašských ořechů, 180 ml rostlinného oleje, 3 vejce, vanilkový lusk, 250 g třtinového cukru, 8 g kypřícího prášku do pečiva, 4 g mleté skořice, máslo na vymazání formy, strouhanku nebo kokos a sůl.
Jak na to?
- V míse smícháme všechny sypké ingredience, tedy obě mouky, cukr, skořici, špetku soli a prášek do pečiva.
- Ve druhé nádobě vyšleháme cukr s vejci a vydlabaným vnitřkem vanilkového lusku.
- Tekutou směs přidáme k té sypké, promícháme, přidáme nastrouhanou mrkev a nadrcené ořechy. Opět promícháme.
- Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme čerstvou strouhankou nebo kokosem.
- Těsto vlijeme do formy a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme zhruba 80-90 minut, výsledek zkontrolujeme špejlí. Jakmile zapíchnutá do těsta vyjde špejle suchá, je hotovo. Dort se nesmí péct moc dlouho, byl by pak zbytečně sušší.
- Hotový dort můžeme polévat citronovou polevou, která kromě dodání chuti také pomáhá udržet vlhkost v těstě a dort tak zůstane déle vláčný. Zdobit dort lze také malými marcipánovými mrkvičkami. Jako krém se do mrkvového dortu hodí Lučina vyšlehaná s máslem 1:1 a mírně přislazená. Ale dort je dobrý i bez krému.
Zdroj informací:
nzip.cz - Mrkev
Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu oblíbenou klasiku - dušenou mrkev:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Oblíbenou polévku prdelačku uvaříte i z jelita nebo prejtu: Víte, proč se jí říká bouřka?
Její oficiální a vznešenější název zní sice černá… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Česká specialita: Oblíbenou polévku prdelačku si snadno uvaříme i doma v paneláku. Potřebujeme k tomu jen pár surovin od řezníka
O prdelačce se dá říct, že ji buď nepozřete ani… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
16 nejlepších receptů na zpracování zabijačkových pochoutek: Necháte se inspirovat?
Ať už máte zabíjačkové produkty z vlastních zdrojů nebo koupené u řezníka, můžete je zakomponovat do dalších jídel. Vzniknou tím lahodná hlavní jídla… Číst více
Jak uvařit zabíjačkovou polévku v domácích podmínkách a jaké suroviny do ní použít
Zabíjačková polévka se skládá z vývaru, ve kterém se vařil ovar, jitrnice, jelita i tlačenky. Je zahuštěná vařenými kroupami a krví. Chuť je dovedená… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
Masopustní akce 2024: Kam se vydat na průvod masek, kde ochutnáte jitrničky a ovar a kde se budou smažit koblihy
Ty největší masopustní oslavy náš čekají sice za… Číst více
Vynikající polévka prdelačka z kroupového jelítka chutná jako na zabijačce, přitom ji doma připravíte snadno a rychle
Polévka prdelačka je jednou z tradičních… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo
Skořice jako voňavé zimní koření: Skvěle se uplatní v jogurtu a sladkých moučnících, ale výtečně dochutí i maso
Když nemáte prášek do pečiva: Na výrobu domácího kypřidla stačí jenom tři suroviny a výsledek je zaručený
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 13 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 17 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 17 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 18 hodinami