Meruňky s cibulí jsou báječnou přílohou ke grilovanému masu. Základem jsou zralé a šťavnaté meruňky, pikantnost dodá zázvor
9. 8. 2023 Vaření
Přes částečnou nepřízeň počasí si léto bez grilování neumíme představit. Meruňky s cibulí jako příloha ke grilovanému masu jsou skvělou netradiční variantou a s touto obměnou na grilovačce zazáříte.
Jak využít meruňky při grilování
Meruňky jsou báječným ovocem, které je vynikající samotné jen tak na mlsání, nebo do dezertů. Meruňky se dají i grilovat. A toto báječné letní ovoce lze také využít například jako omáčku ke grilovanému masu, případně uzenině.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na meruňkovou omáčku s cibulí
Možná to člověka hned nenapadne, ale směs meruňky a cibule poskytuje velmi zajímavý výsledek. Obzvlášť, když jí dodáme aromatické a pikantní grády.
Na přípravu je třeba sáhnout po zralých meruňkách, s těmi nezralými by výsledek nebyl tak dokonalý. Směsi dodá chuť pikantní zázvor a také brusinková omáčka. Když si pořídíme tu s chilli, získáme výsledek, který grilovačce dodá ten správný rozměr. Dostaneme si samozřejmě v obchodě, ale od září do října si brusinky ještě můžeme nasbírat a brusinkovou grilovací omáčku s chilli si přichystat doma. Do meruňkové omáčky s cibulí je zapotřebí ještě ocet, voda, máslo, pepř a sůl.
Směs je variantou meruňkového čatní. Její chuť je sladkokyselá a spolu s masem vytváří báječný chuťový zážitek. Tak, jak to má při správné grilovačce být.
Sladkokyselá omáčka nebo polévka je běžným pojmem v nabídkách čínských restaurací. Právě pro asijskou kuchyni je totiž tento mix dvou zdánlivě naprosto odlišných chutí typický. Ačkoliv na první…
Jak připravit pikantní meruňkovou omáčku s cibulí
Na přípravu meruněk s cibulí budete potřebovat: 9 větších vypeckovaných, zralejších meruněk, 2 středně velké cibule, 3 cm čerstvého zázvoru, 4 lžíce brusinkové omáčky s chilli, 1 lžíci octa, 4 lžíce vody, 1 tenký plátek másla, pepř a sůl.
Jak na to? Cibule oloupejte. Jednu cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky. Připravte si kastrůlek s vařící vodou, přidejte do něj cibuli a minutu ji převařte. Pak cibuli nechte okapat a odložte stranou.
Také druhou cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky, meruňky omyjte, zbavte pecky a pokrájejte je na menší kousky. Zázvor oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte na velmi tenké nudličky. Do kastrolu dejte plátek másla, nechte ho rozehřát a na něj přesuňte pokrájenou cibuli. Nechte ji zesklovatět.
Asi po 3 minutách přidejte meruňky, zázvor, ocet s vodou a brusinkovou omáčku. Vše promíchejte a vařte pomalu a za stálého promíchávání deset minut. Na závěr vmíchejte odloženou cibuli, podle potřeby osolte, případně opepřete.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Meruňkové čatní: Kombinace meruněk s jablky a octem vytvoří jemnou sladkokyselou chuť, tu pikantní dodá závor a chilli
Meruňky naslano: Zkuste je v kombinaci se sýrem, s jehněčím nebo pro přípravu dipu!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 10 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 11 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 12 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 15 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma meruňky: Poradíme, jak si sladké plody nejvíce užít a správně je uskladnit
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání