Dýňová omáčka udělá z obyčejných těstovin luxusní jídlo. Zjemněná smetanou a s parmazánem chutná božsky
11. 9. 2023 Ostatní
Dýně se stává stále častější součástí našeho jídelníčku. Pro svou neutrální chuť se dá použít do sladkých i slaných pokrmů, perfektní a oblíbenou je například polévka z této vitaminové bomby. Skvěle však chutná i dýňová omáčka, kterou můžete servírovat třeba k těstovinám.
Rychlé a zdravé vaření
Vaření s dýní je jednoduché, obzvlášť, pokud se jedná o druh Hokkaidó. Ten totiž před tepelnou úpravou ani není třeba loupat, stačí ho jen důkladně omýt. Zelenina, bohatá na vitaminy A, B a C či vápník, draslík a železo, nám tak nabízí dobrou možnost uvařit zdravě a přitom i rychle.
Mohlo by vás zajímat
Polévka, guláš i muffiny
Například dýňovou polévku lze snadno vylepšit i přidáním starší zeleniny, kterou jsme nespotřebovali v momentě, kdy byla ještě „fit“. Hodí se tak rajčata, papriky i cukety, použít můžete i brambory.
Ze semen dýně se také vyrábí olej, obsahující velké množství vitaminu E. Ten je vynikající do salátů, pár kapek vynikne i na již zmíněné polévce.
Vynikající je i dýňový guláš s fazolí, v němž použijeme i pórek, mrkev či bazalku nebo dýňové zelí, které se perfektně hodí k pečeným masům. I dětem pak budou chutnat třeba muffiny, v nichž je kromě dýně například skořice, zázvor či muškátový oříšek. Stačí použít třeba tento recept.
Vydrží „cokoliv“
Jednou z dalších výhod dýně je její skladování. Nenakrájená vydrží totiž při vhodných podmínkách, tedy v suchu a chladnu, několik měsíců. Dávejte ovšem pozor na to, aby byla slupka bez poškození a nechyběla stopka. Pak ji při můžete mít doma skutečně dlouho.
Dýňová omáčka s těstovinami
Na vytvoření perfektního a přitom jednoduchého pokrmu budete potřebovat: 500 g dýně Hokkaidó (omyté, nakrájené a zbavené semínek), 1 cibuli, 500 čerstvých těstovin (např. tagliatelle), 2 stroužky česneku, 100 ml suchého bílého vína, 200 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce rostlinného oleje, muškátový oříšek, 180 ml smetany na vaření (12 %), hrachové klíčky (není nutné), smaženou cibuli, parmazán, sůl a pepř, případně vlašské ořechy na dozdobení
Jak na to?
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci s rozpáleným olejem osmažíme cibuli dozlatova. Poté přidáme oloupaný a rozmačkaný česnek, následně i dýni, nakrájenou na malé kousky.
- Dýni krátce osmažíme a přilijeme zhruba 2/3 zeleninového vývaru a víno. Uvaříme dýni doměkka.
- Těstoviny uvaříme v dobře osolené vodě podle návodu. Poté je scedíme a necháme na chvíli stát stranou.
- Tyčovým mixérem v hrnci dýni s cibulí rozmixujeme dohladka. Přidáme trošku muškátového oříšku, pepř a sůl. Nakonec přidáme smetanu a omáčku zamícháme.
- Omáčkou přelijeme těstoviny a vše dobře promícháme.
- Před servírování posypeme těstoviny hrachovými klíčky, smaženou cibulkou nebo parmazánem. Chceme-li, můžeme ještě zdobit vlašskými ořechy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dýně na pět způsobů: Můžete si pochutnat na dýňovém zelí, muffinech, pyré, pomazánce i latté
Velký průvodce dýněmi: Na co se hodí Hokkaido, jak jíst tu špagetovou? A zásady správného skladování
Jak uvařit dýňové gnocchi: Přelité máslem s česnekem a tymiánem chutnají báječně
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 7 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 8 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 10 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 23 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit krémovou polévku z dýně hokkaido? Rychlá a jednoduchá polévka chutná výborně a skvěle zahřeje
Tahák do restaurace: Zapomeňte na gnoči i lundžo a naučte se objednávat správně
10 nápadů na skromné, ale skvělé večeře z těstovin: Zvládnete je připravit do 30 minut!