Kokosová kolečka: Cukroví se rozplývá na jazyku, krásně voní kokosem a pro správný tvar ani nemusíte použít strojek
23. 11. 2023 Vaření
Už brzy se naše domovy naladí na blížící se Vánoce. K vánoční atmosféře neodmyslitelně patří také vůně kokosu. Ten je důležitou ingrediencí mnoha druhů cukroví, například kokosových koleček.
Jaké kokosové cukroví připravit
Kokos je výbornou surovinou. Záleží ala na tom, jestli sáhneme po kokosové moučce, nebo po šťavnatém strouhaném kokosu. Z kokosu můžeme přichystat kokosky, nepečené kokosové kuličky, ale také třeba kokosová kolečka.
Někdy se jim také někdy říká kokosové věnečky nebo jednoduše cukroví ze strojku. V řadě domácností patří mezi tradiční a oblíbené kousky.
Mohlo by vás zajímat
Jak vytvořit kokosová kolečka
Kolečka jednoduše připravíme v mlýnku na maso, na který je připevněn strojek s nástavcem na cukroví. Pokud mlýnek nemáme, existují dvě varianty.
První možností je kulaté vykrajovátko s otvorem. Z těsta vyválíme placku a vykrajujeme kolečka s otvorem. Sice nebude výsledek tak krásně střapatý jako ze strojku, ale na chuti se to nepozná.
Při druhé variantě naplníme těsto do cukrářského sáčku a vytlačujeme "hady", které tvarujeme jako v případě strojku do kolečka. Místo cukrářského sáčku můžeme vzít pevný igelitový a zubatě vystřihnout roh (těsto musí být trochu povolené).
Mohlo by vás zajímat
Jak dozdobit kokosová kolečka
Kokosová kolečka můžeme pouze obalit v moučkovém cukru s vanilkou. Variantou je ale také to, že část kolečka pokapeme čokoládou, jindy můžeme polovinu do čokolády přímo namočit.
Nabízí se také možnost spojit oblíbeným džemem dvě vychladná kolečka, a to stranou, na které se pekla. Nakonec ještě vše můžeme obalit v moučkovém cukru s vanilkou.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit kokosové věnečky
Těsto je třeba nechat odležet alespoň hodinu, lépe přes noc. Na jednu dávku kokosových koleček (věnečků) si připravte: 200 g hladké mouky, 100 g strouhaného kokosu, 80 g cukru moučky, 120 g másla (nebo rostlinného tuku), a 3 lžičky šťávy z citrónu.
Jak na to? Máslo nechte změknout. Do mísy nasypte mouku, přidejte kokos, cukr a změklé máslo. Přikápněte šťávu z citronu. Vypracujte vláčné těsto, zabalte ho do folie a dejte na hodinu do lednice (ideálně do druhého dne). S těstem se bude lépe pracovat.
Troubu předehřejte na 170 °C. Připravte si strojek s nástavcem a tvořte stejně dlouhé "hady" a z nich tvarujte kokosová kolečka. Dávejte je na plech vyložený pečicím papírem.
Plný plech dejte do trouby a pečte dorůžova. Trvá to zhruba 12 minut (podle toho, jak vám peče trouba). Hotové kokosové věnečky můžete ozdobit podle vašich představ, třeba i slepit marmeládou.
Náš tip: Z kokosu si můžete přichystat i kokosová vosí hnízda podle tohoto videoreceptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Ochutnejte zázračnou aronii: Nejlepší je ve formě sirupu, džemu či kompotu
V obchodech často sháníme různé exotické… Číst více
Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
Zralé plody aronie otrháme do košíku. Buď je hned zpracujeme nebo je můžeme několik dnů nechat rozložené na bedničkách a zpracovat, jakmile budeme… Číst více
Arónie je nejen krásná, ale i ceněná pro hodnotné plody, které se dají zpracovat různými způsoby
Jeřáb černý (temnoplodec černoplodý, Aronia melanocarpa) je odolný, nenáročný na pěstování a dosahuje pouze menšího vzrůstu. Pěstuje se buď jako… Číst více
Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na… Číst více
Desatero rad na téma cuketa: Jak ji nejlépe využít a zpracovat do výtečných pokrmů
Letní měsíce jsou skvělé období pro cukety, které se hojně na zahrádkách vyskytují. Jejich pěstování je snadné, a proto si můžeme bez většího úsilí… Číst více
Nejlepší recepty z cukety: Zkuste cuketové placky, tatarák nebo matjesy!
Cuketa je letos hit a není divu. Tahle… Číst více
Netradiční ovoce českých zahrádek: Josta připomíná rybíz a připravíte z ní tenhle delikátní likér
Když jostu uvidíte někde na keříku, snadno můžete… Číst více
Jak chránit sirup, aby se nekazil. Stačí uplatnit jednoduché rady a sirup spolehlivě vydrží
Sirupy plníme do dobře vymytých šroubovacích lahví (např. od alkoholu), nejlépe z čirého skla. Po vymytí láhve na pár minut vložíme do vyhřáté trouby… Číst více
Nechybí vám na zahradě arónie? Hvězda domácích sirupů se vejde do každé zahrádky a pěstování snadno zvládne i začátečník
Možná nemáte rozlehlou zahradu, ale přece jen… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na kokosky, které jsou hned měkké: Cukrářka Andrea z Hliněné bašty nám poskytla svůj léty prověřený recept
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 4 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 7 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29