Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mahshi v baklažáne (egyptský recept)

Hodnocení receptu je 4,6 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaAli

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie737 kJ /
176 kcal
Bílkoviny6,16 g
Tuky0,62 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 25 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy33,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Baklažány si vydlabeme tak, aby nám ostal, čo najtenší obal z nich. Krok 2: Spravíme si mahshi nasledovne: ryžu umyjeme, prípadne preberieme a dáme do nádobky/hrnca. Krok 3: Pridáme nadrobno nakrájanú/pomixovanú cibuľu a roztlačený cesnak (6 strúčikov), pridáme po jednej ČL soľ, čierne korenie, mletý indický kmín, 4 hrste vňatí petržlenu, kôpru a koriandra umyjeme, nadrobno nasekáme a pridáme k ryži. Krok 4: Do ryžovej zmesi pridáme 2PL paradajkového pretlaku, 2PL oleja a 1PL kopcom masla/hery (kto nemá rád moc mastné, môže dať menej oleja a masla) Krok 5: Všetko dobre premiešame a ochutnáme, či nepotrebuje zmes dosoliť a dokoreniť. Krok 6: Mahshi plníme do baklažánov - pozor - baklažány neplníme až po koniec, ale musíme nechať aspoň 1cm voľné miesto od okraja, nakoľko ryža pri varení napuchne a vytiekla by nám von z baklažánov. Krok 7: Do väčšieho hrnca si naspodok naukladáme stonky z petržlenovej, kôprovej a koriandrovej vňate, na stonky naukladáme nakrájané paradajky a zvyšné strúčiky cesnaku prerezané na polovice. Na tieto stonky potom ukladáme baklažány tak, aby jeden do druhého zapadali (koniec jedného vsunieme do otvoru druhého, viď obrázok, aby sme zamedzili prípadnému vypadnutiu ryže počas varenia). Baklažány na seba vrstvíme. Krok 8: Prípravíme si zálievku, v ktorej budeme variť naukladané baklažány. Do litra vody dáme slepačí bujón, soľ,čierne korenie, mletý indický kmín a 2 PL paradajkového pretlaku. Túto zmes dáme na oheň, až kým bude vrieť. Po zovretí ochutnáme,či zmes nepotrebuje dosoliť a dokoreniť. Krok 9: Na naukladané baklažány položíme tanier jeho opakom (viď obrázok) a postupne zalejeme pripravenou zálievkou. Zálievky dáme len toľko, aby posledný rad baklažánov nebol zaliaty. Takto pripravené baklažány dáme na oheň a zakryjeme pokrievkou. Keď baklažány klesnú v hrnci nižšie (budú všetky zaliate zálievkou), vyberieme tanier z hrnca a necháme variť na miernom ohni prikryté pokrievkou.

Približný čas varenia je 30-45 minút, treba priebežne kontrolovať, či je ryža v baklažánoch uvarená.
Vo väčšine prípadov nám zmes mahshi zvýši, tú potom varím ako normálnu ryžu len pridaním vody.

Zveřejněno 17. 2. 2010

Poznámka autorky JanaAli

Mahshi v baklažánoch je vhodné ako príloha ku pečenému kuriatku. Jediná jeho nevýhoda je, že je to prplačka a zje sa za 5 minút :-)

Tieto baklažány boli vydlabané dosť nahrubo,bo boli kupované v obchode. Treba ich vydlabať viac, ako na obrázku.

Obyvkle robievam mahshi cromb, plnené kapustné listy, alebo sa tu zvyknú robiť aj plnené vínne listy (listy vínnej révy).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mahshi v baklažáne (egyptský recept)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6WoR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mahshi v baklažáne (egyptský recept)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6WoR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Jana Ali Zibolenová..a že my se odněkud známe, že jo?;-) Díky za egyptský recept:-p, bylo jich tam víc na fotkách, které se mi strašně líbily, tak doufám, že v září taky něco z toho v Egyptě ochutnám;-).Zdravím do Egypta!!;-)

Míša z Hradce 30. 6. 2012 09:31
Myslím, že touto směsí by se dala plnit ačokča a mohlo by to být vynikající. Nezkoušel někdo z vás?

Gabina, uz som dokonca sa aj dozvedela ze tieto male moc k dostaniu nie su na Slovensku, tak mozno ani v Cechach,co je skoda, lebo s velkymi to nema zmysel

Zajímavé:-O tyto bílé baklažány jsem tu ještě neviděla

Hanka dakujem:-8

Zajímavý recept:yes: a máš nádherně nafocený postup:yes::yes: +

dakujem :-8

:-O:-p:yes::yes:, něco podobného jako papriky,ale zase jinak upravené a postup fota je :yes::-K

Tématické fráze:
egyptské recepty, egyptska kuchyne recepty, egyptská kuchařka, egyptská jídla, egyptske jidla, egyptský recept, egyptsky dort, dort egyptský, egyptské jídlo, egyptské dorty, egyptský recepty, baklažány recepty, recepty z baklazanu, egyptske ryby, lilek egyptský recept, egyptské recepty na vaření, egyptské vinné listy, egyptsky kmin, recepty s baklažány, baklažány recept

Suroviny:
rýže, cibule, česnek, sůl, pepř, cumin, nať petrželová, kopr čerstvý, koriandr čerstvý, protlak rajčatový, olej, máslo, bujón, rajče, lilek

Přidat fotografie receptu