Chřest /hromový kořen/
Suroviny
Porce: dle chuti
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Já mohu chřest bez přílohy, ale i s vařenou mrkví chutná velmi dobře. Mrkev dám dám vařit o 5 min dřive, pak přidám chřest.
Jak radí vařit M. D. Retigová - Špargl pěkně očisť, ten kousek bílý dole ukroj, pak zase, když ho přemeješ svaž hlavičkami k sobě, ale volně a nech ho tak v pohodlné nádobě v slané vodě vařit: ale musí celý potopen býti a tak dlouho se vařiti, až je to zelené dost měkké, což se pozná, když se z vody za to bílé vezme a to zelené se přehýbá. Když uvařen, voda se vyleje, špargl prozřetelně na mísu vloží, aby se hlavičky neulámaly, posype se žemličkovou kůrkou a rozpáleným máslem omastí.
Zde je postup - http://ano1.mujblog.centrum.cz/clanky/Chrest-64947...
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
19. 10. 2012 14:16
Známá mi doporučila vodu na vaření chřestu ochutit lžičkou soli, lžičkou cukru a lžičkou másla. Pro vytažení hořkosti z chřestu je možné přidat ještě do vody půl rohlíků a vařit po celou dobu s chřestem. Mě se to takto osvědčilo, tak jen předávám dál. Jinak je chřest opravdu pochoutka, v době sezony bych ho mohla jíst klidně i denně dobrou chut všem
24. 5. 2010 02:42
Brutzel-Svejk - hezká fotka zeleného chřestu, hmm, dala bych si, třeba se ještě dočkám :)
supina-ty se máš, jsem ráda když seženu slovenský bílý, v sezoně si dopřávám jednou za den, třeba jen ke svačince, snad proto, že je tak málo k mání.
Jana Remkova-záleží jaký seženeš, slovenský je křehký, stačí 5 - 7 minut v páře u tenkého, křehkého. Poznáš, ty nejtenčí jsou rychle, jak radí M: D: Retigová - je pružný, zkoušej. nemůžeš nic zkazit, maximálně se ulomí. Ty z daleka jsem letos také měla, nic moc, dost tuhé a spodky byly třeba hodně odkrájet.
Přeji všem milovníkům šparglu aby byl k mání snadněji,v dobré kvalitě, ne každý si může koupit od pěstitele, ten je nejlepší :)) Díky
supina-ty se máš, jsem ráda když seženu slovenský bílý, v sezoně si dopřávám jednou za den, třeba jen ke svačince, snad proto, že je tak málo k mání.
Jana Remkova-záleží jaký seženeš, slovenský je křehký, stačí 5 - 7 minut v páře u tenkého, křehkého. Poznáš, ty nejtenčí jsou rychle, jak radí M: D: Retigová - je pružný, zkoušej. nemůžeš nic zkazit, maximálně se ulomí. Ty z daleka jsem letos také měla, nic moc, dost tuhé a spodky byly třeba hodně odkrájet.
Přeji všem milovníkům šparglu aby byl k mání snadněji,v dobré kvalitě, ne každý si může koupit od pěstitele, ten je nejlepší :)) Díky
23. 5. 2010 20:12
Myslím, že půl hodiny.Já dělávám ve stimeru (parní mašinka ) Musí být pěkně měkký
23. 5. 2010 13:02
Jak dlouho by se měl dělat v páře? Díky. Moc hezký dietní recept
23. 5. 2010 11:15
Miluju spargel! Ale dělám zásadně v páře. Doporučovala bych vždycky odříznout celou tu tvrdou část,min 5cm,jinak se pak už jen žvýká a žvýka. My raději ten zelený, jen tak s máslem, které nachám na teplém šparglu rozdopit a posolím Každý rok plně využijem šparglové sezony Určitě 2x do týdne. Paráda je, že tady ve Švýcarsku jsou k dostání na každém rohu a ve výborné kvalitě
23. 5. 2010 11:12
Ted je sezona a myslim, kdo ma moznost si chrest koupit ma ho okusit. Vynikajici i grilovany. Je treba ho predem ovarit a popripade obalit spekem.Pridal jsem taky jeden obrazek a bod.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 10 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 12 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 13 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 15 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 18 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
JardaH21 uvařila před 40 minutami
Báječná jatýrka na slanině
milans1 uvařila před 8 hodinami
Dezert pohádka
zutro uvařila před 9 hodinami
Makarony se sýrem
Natali31.3 uvařil před 9 hodinami
Rozmarné špagety
Jan Nemec uvařila před 10 hodinami
Krůtí na paprice
Istar uvařila před 11 hodinami
Pivovarský tokáň
Istar uvařila před 11 hodinami
Afrika řezy
Evellinka uvařil před 11 hodinami
Vepřové na houbách
Skrabi uvařila před 11 hodinami
Omáčka z hlívy ústřičné
Joey uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejlepších chřestových receptů. Populární chřest se dá vařit, zapékat, smažit i grilovat. Pochutnáme si na polévkách a salátech
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Kam vyrazit pro čerstvý český chřest: Na farmě pořídíte kilo už od 85 Kč a druhý květnový víkend navíc láká na chřestové slavnosti
Další recepty
Tématické fráze: špargl recept špargl recepty jak dlouho vařit chřest špargl jak varit chrest chrest recepty recept na špargl vaření chřestu recepty špargl recept špargl příprava chřestu zelený špargl recepty bílý špargl jak dlouho varit bily chrest spargel jak dlouho varit zeleny chrest recepty na špargl spargel recepty jak dlouho vařit mini chřest retigova
Suroviny: chřest, sůl, voda, tatarská omáčka, salsa mexická, omáčka čertovská,
Chřest /hromový kořen/
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oj2L
6 názorů