Máslová vánočka z pěti pramenů
Také si rádi pochutnáte na domácí vánočce, a to nejen o Vánocích? Při pečení provoní krásně domov, a což teprve lahodná chuť, když ji krájíme k snídani. Náš recept vás provede přípravou této tradiční pochoutky, pletené z pěti pramenů.
Suroviny pro 2 kusy
2 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 17 802 kJ / 4 255 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 91,06 g |
Tuky | 118,89 g |
Vláknina | 24,52 g |
Cholesterol | 374 mg |
Sodík | 41 mg |
Sůl | 0,05 g |
Sacharidy | 692,87 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Vánočka je nádherně vlahá, voní máslem a kdo má rád, přidá do těsta při jeho zpracování i rozinky.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 12. 2018 12:02
magdalenka: děkuji, i za fotku Teplotu i čas jsem dopsala.
hospodyne: to je opravdu prima vychytávka pro toho, kdo by mohl mít ze zaplétání vánočky veliké obavy, díky
Různé zaplétání je tady ve videu - 10 způsobů
https://www.youtube.com/watch?v=T99q8NPLdYU
hospodyne: to je opravdu prima vychytávka pro toho, kdo by mohl mít ze zaplétání vánočky veliké obavy, díky
Různé zaplétání je tady ve videu - 10 způsobů
https://www.youtube.com/watch?v=T99q8NPLdYU
20. 12. 2018 17:38
zizala: to já vím, umím ze čtyř i ze šesti. Jen mi přišlo příležité tento způsob zmínit.
V Sama doma paní pletla vánočku z osmi pramenů, moc se mi to líbilo, takže v sobotu budu mít premiéru. Ta se nemůže rozjet, nešpejluje se a tvar je báječný. Bez symboliky.
Kdysi jsem takové pletení viděla v Hledání ztraceného času, v Masarykových domovech pekli vánočky pro obyvatele a právě tímto způsobem, vánočky byly velmi dlouhé a nedalo se vidět, jak to pekaři dělají.
V Sama doma paní pletla vánočku z osmi pramenů, moc se mi to líbilo, takže v sobotu budu mít premiéru. Ta se nemůže rozjet, nešpejluje se a tvar je báječný. Bez symboliky.
Kdysi jsem takové pletení viděla v Hledání ztraceného času, v Masarykových domovech pekli vánočky pro obyvatele a právě tímto způsobem, vánočky byly velmi dlouhé a nedalo se vidět, jak to pekaři dělají.
20. 12. 2018 17:10
My doma vždy pleteme z 9 pramenů - dole 4, pak 3 a nakonec 2 Symboliku jsem neznala, tak jsem ráda, že jsem se ji teď dozvěděla.
20. 12. 2018 16:42
hospodyne: Jednotlivé prameny mají svou symboliku. Podle lidových pověstí měly spodní prameny symbolizovat slunce, vodu, zemi a vzduch, tři prostřední rozum, cit a vůli a poslední dva vědění a lásku. Kdo umí spodní vrstvu ze 4 pramenů, má vánočku nejtradičnější .
20. 12. 2018 16:00
Na pletení vánočky mám prima vychytávku od Viléma Vrabce: Hotové těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu dále rozdělíme na 3 díly, ze kterých upleteme tlustý cop. Druhou polovinu rozdělíme na 5 dílů - ze 3 upleteme slabší cop a ze zbylých dvou dílů smotáme horní díl. Všechny tři útvary necháme dokynout a sesadíme - dospod silný cop, uprostřed trochu promáčkneme dlaní, pak slabší cop a nakonec "provázek". Zajistíme špejlemi, radši víc. Je to úžasně jednoduché a dokáže to úplně každý. Zkuste.
Jinak tento recept je úplně luxusní, peču velmi často - i na dovolené atd, na hory, dětem na svačinu.
Jinak tento recept je úplně luxusní, peču velmi často - i na dovolené atd, na hory, dětem na svačinu.
20. 12. 2018 10:02
Aj u nás patrí k stáliciam...vždy sa podarí. Pletenie z piatich prameňov je jednoduché a efektné. Pridávam foto, zistila som, že som ešte nepridala....(DP mi odišla, miesila som v rukách 15 minút, predtým omládek.)
Uvítala by som v recepte teplotu a čas - na Pekárnománii to máš.
Ďakujem za skvelý recept, kto sa bojí komplikovaných receptov a pletenia vianočky - tento recept doporučujem!!!
Uvítala by som v recepte teplotu a čas - na Pekárnománii to máš.
Ďakujem za skvelý recept, kto sa bojí komplikovaných receptov a pletenia vianočky - tento recept doporučujem!!!
1. 12. 2018 14:52
Zanett: omládek je drožďový kvásek, který tím, že déle kyne před samotným zaděláním těsta, velice zlepšuje prostředí kvasinkám. Pečivo s ním je chutnější, déle vydrží čerstvé a také lépe a víc vykyne.
Klidně ho umíchejte v misce ručně, pak vyškrábněte do pekárny a nechte tam 45 minut kynout. Pak přidejte zbytek surovin a hned nechte pekárnou umíchat těsto. Bez předehřevu, protože o to déle by omládek stál a stárnul.
Vypadá to složitě, ale není a péct s omládkem se opravdu vyplatí. Však vyzkoušejte!
Klidně ho umíchejte v misce ručně, pak vyškrábněte do pekárny a nechte tam 45 minut kynout. Pak přidejte zbytek surovin a hned nechte pekárnou umíchat těsto. Bez předehřevu, protože o to déle by omládek stál a stárnul.
Vypadá to složitě, ale není a péct s omládkem se opravdu vyplatí. Však vyzkoušejte!
1. 12. 2018 14:40
dobrý den chci se zeptat, omládek slyším prvně, mam domácí pekárnu, mam ten tzv. omládek vytořit před samotným kynutím v pekárně, pokud ano jak? nebo prostě vše nahážu do pekárny a dam kynout jako normální kynuté těsto, díky
20. 11. 2018 10:44
SilviaD: to mě moc těší, děkuji
hospodyne: promiň, tvůj komentář mi nějak utekl...ale také děkuji, jsem moc ráda, že tak chutná i když je s "mouchama"
hospodyne: promiň, tvůj komentář mi nějak utekl...ale také děkuji, jsem moc ráda, že tak chutná i když je s "mouchama"
19. 11. 2018 23:13
Upečená. Fantastická
19. 8. 2018 12:10
chci sdělit jen pochvalu. Teď jsem ji pekla pro mladé na dovolenou. Jednu s rozinkami, jednu bez. Naši vnuci je nemají rádi. " babi, moc doblá, jen ty mouchy mi, plosím, vyndej! " Toto těsto, zadělávané vodou používám i na ořechový a makový závin. Je to úžasný recept.
23. 12. 2017 14:43
zlatovlaska: děkuji za zprávu Krásné svátky!
23. 12. 2017 14:19
Vánočka je naprosto dokonalá Tyto vánoce peču už potřetí a vždycky zmizí rychlostí blesku. Jinou už dělat nebudu S těstem se krásně pracuje, děkuji za super recept
23. 12. 2017 11:34
Právě zadělávám (jen jsem místo vody použila mléko), zatím super zadělávání
17. 12. 2017 20:14
Betyna: moc děkuji, za vyzkoušení i krásnou fotku!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lososová frittata
Přidáno před 1 hodinou
Křenový dip
Přidáno před 19 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 21 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Smažené nudle s klobásou a sýrem
Horver uvařila před 4 hodinami
Salát s grilovaným kuřetem a modrým sýrem
misula29 uvařila před 8 hodinami
Mrkvovo-batátový krém
Jan Nemec uvařila před 9 hodinami
Pikantní krkovička po maďarsku
Moanka uvařila před 10 hodinami
Hrstková polévka
1Marketa2 uvařil před 11 hodinami
Jogurtová bábovka-rychlovka
Sob uvařila před 11 hodinami
Třešňový kompot
Soninka uvařila před 12 hodinami
Bábovka Rumina
Drahomirakotlanova uvařila před 12 hodinami
Domácí marshmallow
Drahomirakotlanova uvařil před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, jak na to, aby vánočka nepopraskala: Těsto během kynutí nesmí oschnout, říká
Jak poznat správně vykynuté těsto. Video poradí a ukáže jednoduché tipy, které je dobré znát
Deset odpovědí na otázky ohledně pečení vánoček: Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby se vám vánočka povedla
Další recepty
Tématické fráze: vánočka pletení vánočky ze šesti pramenů domácí pekárna recepty pletení vánočky ze šesti vánočka ze šesti pletení vánočky ze 6 pletení vánočky pletení vánočky ze 4 pramenů vánočka ze 6 vanočka pletení pletení vánočky z pěti recept vanocka vánočka recept vánočka z hladké mouky domácí vánočka pleteme vánočku pletení vánočky ze 6 pramenů jak uplést vánočku pletení vánočky z 6 pramenů vynikající vánočka
Suroviny: voda, med, droždí, mouka hladká, voda, máslo, cukr, sůl, mouka hladká, vejce, vejce, mandle plátkové
Máslová vánočka z pěti pramenů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mEwp
187 názorů