Časté chyby při pečení vánočky: Základem je ověřený recept i dostatek času
Vánočka nesmí na vánoční tabuli chybět. Její příprava však bývá oříškem i pro mnohé zkušené hospodyňky. V první řadě je důležité mít všechny ingredience kvalitní, přichystané předem a v pokojové teplotě.
Vánočku je potřeba hýčkat od její přípravy až po vytažení z trouby. Vždy je nutno striktně dodržovat recept, mít kvalitní suroviny, řádně propracovat těsto a v neposlední řadě nechat dostatek času ke kynutí - těstu i potom už spletené vánočce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejčastější chyby při pečení vánočky
Vybrali jsme pro vás několik chyb včetně tipů, jak jim předejít, abyste si pochutnali:
- Málo vykynuté těsto způsobí prasknutí vánočky během pečení, protože těsto bude ještě stále pracovat a zvětšovat svůj objem.
- V případě překynutého těsta vánočka v troubě spadne a bude hutná a nedobrá.
- Nedopečená vánočka také neudělá moc parády. Pojistěte si to zkouškou špejlí – zapíchněte špejli do středu vánočky. Pokud ji vyndáte suchou, je hotovo. V případě, že na špejli vidíte nalepené kousky těsta, nechte ji ještě chvíli dopéct.
- Pokud vánočka v troubě rychle hnědne, zakryjte ji alobalem, aby nebyla na povrchu spálená a přesto uvnitř stále syrová.
- V případě řídkého těsta se vánočka „rozjede“ na plechu. To samé se stane v případě chybného pletení. Řiďte se osvědčeným receptem a pletení si nacvičte předem, s těstem je nutno pracovat rychle a přesně.
Pokud máte těsta dostatek na jednu velkou nebo dvě malé vánočky, raději volte dvě menší. Menší vánočky se lépe propečou a z výsledku bude nadšen i začátečník. Vyzkoušejte máslovou vánočku z pěti pramenů, celým postupem vás provede náš videorecept:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 3 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 21 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
Zadělali jste těsto na vánočku a ono nekyne a nekyne? Možností, kde jste mohli chybovat, je hned několik. Poradíme, jak na to
Jak se pozná, že je vánočka hotová? Pomůže jednoduchá rada, abychom vždy určili ten správný okamžik
Vánočka podle receptu Josefa Maršálka: Dokonalé nakynutí zajistí snadný "okenní test", chuť vylepší poleva s oříšky a skořicí
Komentáře