Máslová vánočka z pěti pramenů
Také si rádi pochutnáte na domácí vánočce, a to nejen o Vánocích? Při pečení provoní krásně domov, a což teprve lahodná chuť, když ji krájíme k snídani. Náš recept vás provede přípravou této tradiční pochoutky, pletené z pěti pramenů.
Suroviny pro 2 kusy
2 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 17 802 kJ / 4 255 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 91,06 g |
Tuky | 118,89 g |
Vláknina | 24,52 g |
Cholesterol | 374 mg |
Sodík | 41 mg |
Sůl | 0,05 g |
Sacharidy | 692,87 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Vánočka je nádherně vlahá, voní máslem a kdo má rád, přidá do těsta při jeho zpracování i rozinky.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
16. 12. 2017 21:59
Výborná, dnes jsem ji upekla, moc jsem utáhla tak není tak úhledná, ale přidala jsem fotku.
30. 11. 2017 21:33
Jenda1: děkuji za pochvalu i fotku, Jendo tahle máslová vánočka patří i u nás k stálicím, velice oblíbeným
30. 11. 2017 19:31
Před chvíli mi volala sestra, ráno jsem jí poslal link na tuto vánočku a taky ji moc chválila.
30. 11. 2017 19:18
Ivuš, ten recept je úžasný. Já jsem několik let pekl vánočky podle receptu Mazanec z letáku Penny od Jany Remkové, ale konečně jsem našel recept, kde vánočka je podle mých představ. S těstem se dobře pracuje a po upečení je vánočka voňavá a hedvábná. Pekl jsem doma, u přítelkyně, u kolegyňky z práce a naprostá spokojenost. Poprvé jsem pletl z pěti pramenů, jak máš u receptu, ale teď peču jako vždy z šesti pramenů. Přidám i foto. +1
24. 12. 2016 10:35
tooli: opravdu moc mě těší, že se vánočka tolik povedla!
feri.j: děkuji, i za fotku
feri.j: děkuji, i za fotku
23. 12. 2016 18:35
Dnes poprvé dělaná a nejlepší na celém světě! S těstem se úžasně pracovalo, krásně vykynulo do puchýřků, prostě paráda. Konečně pořádná vánočka na vánoce. Děkuji za úžasný recept. Nikdy už jiný.
21. 12. 2016 21:39
21. 12. 2016 15:13
Lenka: lžičkou včelího medu
21. 12. 2016 15:07
Prosím dá se ta sladěnka nahradit třeba medem a nebo cukrem.Děkuji
15. 12. 2016 10:30
volantka: těší mě, že se vyvedla a těsto nezlobilo
casino: máte pravdu - šikovné využití zbytku. Jsou to vlastně přibližně dvě polévkové lžíce, ale dost lidí rádo přesné gramáže, proto gramy (tady možná i malinko zbytečně).
K tomu pečení a vámi jinde vzpomínanému "každá trouba peče jinak": i když mi připadá, že tomu nevěříte, mám několikrát vyzkoušeno. Peču už dlouho, troubu jsme měnili několikrát a téměř vždy jsem z nové trouby místo radosti nešťastná. Pečení pečiva mám v oku, a pokaždé se to s novou troubou musím učit znovu a jinak. Tolikrát vyzkoušené recepty a - chleby mi praskají, drobné pečivo se rychleji zapéká a chytá barvu atd.
casino: máte pravdu - šikovné využití zbytku. Jsou to vlastně přibližně dvě polévkové lžíce, ale dost lidí rádo přesné gramáže, proto gramy (tady možná i malinko zbytečně).
K tomu pečení a vámi jinde vzpomínanému "každá trouba peče jinak": i když mi připadá, že tomu nevěříte, mám několikrát vyzkoušeno. Peču už dlouho, troubu jsme měnili několikrát a téměř vždy jsem z nové trouby místo radosti nešťastná. Pečení pečiva mám v oku, a pokaždé se to s novou troubou musím učit znovu a jinak. Tolikrát vyzkoušené recepty a - chleby mi praskají, drobné pečivo se rychleji zapéká a chytá barvu atd.
14. 12. 2016 21:35
cathleen:
No, ty teploty by rcp sedly jako poklice na pekáč a prosím kvůli délce pečení zdůraznit, že se pečou 2 slovy DVĚ vánočky. To víte, někteří kuchtíci jsou slepé
Máme rádi vánočku "jako beton" ( dávám 3 žloutky a 250g másla) a vánočku "pozlatím" v peci při 225°C a dopékám pod alobalem při 160°C ( čas je min. 30min. - dopékám "na špejli)
Vánočku pletu z devíti (4, 3, 2) Příště zkusím spodní patro z pěti pramenů - zdá se mi to jednodušší
Dotaz:
"15 g rozšlehaného vejce" to není ani 1/2 vajíčka... Proč ho tam vůbec dáváte? Nebo jen proto, aby se zpracoval zbytek po potření?
No, ty teploty by rcp sedly jako poklice na pekáč a prosím kvůli délce pečení zdůraznit, že se pečou 2 slovy DVĚ vánočky. To víte, někteří kuchtíci jsou slepé
Máme rádi vánočku "jako beton" ( dávám 3 žloutky a 250g másla) a vánočku "pozlatím" v peci při 225°C a dopékám pod alobalem při 160°C ( čas je min. 30min. - dopékám "na špejli)
Vánočku pletu z devíti (4, 3, 2) Příště zkusím spodní patro z pěti pramenů - zdá se mi to jednodušší
Dotaz:
"15 g rozšlehaného vejce" to není ani 1/2 vajíčka... Proč ho tam vůbec dáváte? Nebo jen proto, aby se zpracoval zbytek po potření?
14. 12. 2016 20:51
super těsto ,skvěle se s nim pracuje,poměry opravdu sedí,dělala jsem poprvé a superděkuji
6. 12. 2016 11:50
sandra: samozřejmě lze zadělat i bez pekárny
Omládek kyne 45-60 minut, těsto v míse pak 60-90 minut a je dobré ho během kynutí 1-2x promísit.
Jak dlouho péct si už nevzpomenu, chci upéct znovu a změřím. Zapekla bych ji na 190°C, 5 minut (vkládat do dobře vyhřáté trouby) a dopekla bych při 160-170°C, dalších asi 30-40 minut.
Omládek kyne 45-60 minut, těsto v míse pak 60-90 minut a je dobré ho během kynutí 1-2x promísit.
Jak dlouho péct si už nevzpomenu, chci upéct znovu a změřím. Zapekla bych ji na 190°C, 5 minut (vkládat do dobře vyhřáté trouby) a dopekla bych při 160-170°C, dalších asi 30-40 minut.
5. 12. 2016 23:45
Dobry den, nemam pekarnu, mužu to spracovat ručně ? A nechat kynout u kamen? jak dlouho to mam nechat kynou po smichani vsech surovin? A posledni otazka :D jak dlouho a při kolika °C? Omlouvam se za tolik otazek :/
1. 12. 2016 15:30
Irrena: díky (také se na ni chystám)
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 23 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Právě bylo uvařeno:
Smažené nudle s klobásou a sýrem
Horver uvařila před 3 hodinami
Salát s grilovaným kuřetem a modrým sýrem
misula29 uvařila před 7 hodinami
Mrkvovo-batátový krém
Jan Nemec uvařila před 8 hodinami
Pikantní krkovička po maďarsku
Moanka uvařila před 10 hodinami
Hrstková polévka
1Marketa2 uvařil před 11 hodinami
Jogurtová bábovka-rychlovka
Sob uvařila před 11 hodinami
Třešňový kompot
Soninka uvařila před 11 hodinami
Bábovka Rumina
Drahomirakotlanova uvařila před 11 hodinami
Domácí marshmallow
Drahomirakotlanova uvařil před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, jak na to, aby vánočka nepopraskala: Těsto během kynutí nesmí oschnout, říká
Jak poznat správně vykynuté těsto. Video poradí a ukáže jednoduché tipy, které je dobré znát
Deset odpovědí na otázky ohledně pečení vánoček: Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby se vám vánočka povedla
Další recepty
Tématické fráze: vánočka pletení vánočky ze šesti pramenů domácí pekárna recepty pletení vánočky ze šesti vánočka ze šesti pletení vánočky ze 6 pletení vánočky pletení vánočky ze 4 pramenů vánočka ze 6 vanočka pletení pletení vánočky z pěti recept vanocka vánočka recept vánočka z hladké mouky domácí vánočka pleteme vánočku pletení vánočky ze 6 pramenů jak uplést vánočku pletení vánočky z 6 pramenů vynikající vánočka
Suroviny: voda, med, droždí, mouka hladká, voda, máslo, cukr, sůl, mouka hladká, vejce, vejce, mandle plátkové
Máslová vánočka z pěti pramenů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mEwp
187 názorů