Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Korunovační kuře

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba tepelné úpravy: 50 min

50 min (50 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: podle strávníků

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 790 kJ /
667 kcal
Bílkoviny14,23 g
Tuky2,17 g
Vláknina28,80 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 79 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy134,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kuře dáme uvařit do měkka – pomalým varem s přidaným celým pepřem, bobkovým listem a solí. Mělo by to po 40 minutách být dostatečně měkké. Po uvaření maso obereme z kostí a nakrájíme. Krok 2: Meruňky namočíme do vody. Krok 3: Na tuku lehce orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, kari, protlak. Krok 4: Vložíme obrané a pokrájené maso a pomalu pečlivě promícháme. Zalijeme stejným dílem vývaru z kuřete a bílým vínem – ale jen tak, aby bylo maso ponořené, ne výš!(proto se nedá odhadnout množství), přidáme plátky nakrájeného citronu, šťávu z citronu a dusíme 10 minut. Necháme zchladnout. Krok 5: Mezitím si pečlivě vymícháme majonézu, aby byla hladká. Šlehačku vyšleháme do velmi pevné hmoty – proto musí být kvalitní!!!! Krok 6: Meruňky propláchneme a zalijeme vývarem z kuřete přesně do výšky meruněk a rozmixujeme na hladké pyré. Krok 7: Do zchlazené směsi vmícháme pyré, majonézu a šlehačku a opatrně, ale důlkladně smícháme. Dochutíme pepřem, solí a citronem. Krok 8: Ideální je, nechat rozležet a vychladit. Na talíř nakrájíme okurku a na každé kolečko umístíme masovou směs. Chuť by měla být nakyslá, lehce pikantní a zároveň velmi jemná, žádná z ingrediencí nesmí vyčnívat.

Podáváme jako předkrm či studenou večeři apod.

Zveřejněno 30. 4. 2011

Poznámka autorky spagetka

Recept byl v roce 1953 součástí menu při příležitosti korunovace královny Alžběty pod názvem Coronation Chicken a byl uveřejněný v rozhovoru magazínu Dnes z 28.4.2011 s panem Benjaminem Kurasem

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Korunovační kuře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PMBl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Korunovační kuře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PMBl

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

danielle72: Dani, určitě zkus;-), já už to dělám pravidelně jako součást různých oslav, mejdanů a tak. Je to fakt vynikající. Hlavně si fakt dej tu námahu a sežeň velmi kvalitní šlehačku (Kunín De Luxe, červený obal):yes::yes::yes:

:yes::-*:-p to zkusím;-)

U nás ani 40%-nú šľahačkovú smotanu som nevidela. Šľahačková smotana je 33 %-ná.
Na radu cukrárov z Carrefouru kupujem trvanlivú, pretože tá musí obsahovať deklarovaný obsah tuku. Ešte nikdy sa mi nezrazila.

Děkuju za bodíky, je to fakt dobré. Fnes ještě přidám fotku s jednodušším podáváním - prostě směs na plátky okurky v celku - myslím, že to lze taky;-)
Určitě ochutnejte a vyfoťte!
chocolate: Děkuju za odkaz :-K- právě pro tuto šlehačku jsem běžela na 2.pokus:-D

Šlehačku se 40% tuku vyrábí Kunín (De luxe, červený obal).Přidávám link pro ty, kteří se s ní ještě nesetkali;-).
http://www.slehacka-kunin.cz/

Hmmm,opravu netradiční.Ale proč ne- změna je život.Posílám bodíka...

Opravdu výjimečně krásný recept, Špagi. Už se těším na vyzkoušení. :-p:-)

Velmi zaujimave, iste pikantne a dobre pre liniu-coho je
kralovna Alzbeta zivym dokazom! :-O:-K

Ladi, tohle je recept na TOP 10 :yes::yes::yes:. Citim tu chut na jazyku... Tohle si zaslouzi mnohem vice bodu.....:-!:yes::-p. Knedlo, zelo, zna kazdy, ale za tento receptik DEKUJI :-!:-K:-K.

Hodně zajímavý recept. Pořád jsem nějak nechápala, co to má společného s kuřetem, ale znáš mne, musela jsem si to několikrát přečíst:-D, abych nenapsala nějakou ptákovinu, jak je mým zvykem. Takže plus i ode mne;-):yes:

A sakra, Lotyši vedou 2:1:-((:no::no: právě teď dali gól:-((

Díky moc :-K Je to fakt výborné - nepoužívejte ale třeba tu šlehačku zn.Albert, co mám na fotce - má jen 31% tuku a pevmou šlehačku z ní prostě neuděláte - mně se srazila, bylo z toho něco jako máslo a mléko :-// a mazala jsem pro jinou značku (naštěstí mám obchod doslova za humnama), takže fakt nad 40%!!!!

:-p:-p,určitě je to dobrota ,mám ráda ovoce a maso :yes::yes:

:yes: Neskutočná dobrota :yes:;-) Krásna kombinácia ingrediencií a keď to bolo výborné pre kráľovnú, tak určite je to super aj pre nás :-D;-):-D + 4

Tak to je moc zajímavý recept a vypadá to na delikatesu.:yes:+3

Zrovna jsem hodnotila jiný recept, který jsi vložila a Ty tu dáš takovou nádheru...kuře a ovoce je moje nejoblíbenější:-p.
Já chci vzorek!!!

Tématické fráze:
co uvařit z kuřete, mazání na kuře, korunovační salát, coronation kure, coronation chicken, kuře královny alžběty, kuře podle alžběty, předkrm z kuřete, korunovační kuře video recept, coronation chicken recept, couvarit z kuřete, co uvařit -šlehačka maso, co uvarit z kurat, recept coronation chicken, zajímavé kuře, recept coronation, kure a ovoce, kuřecí korunovační salát, korunovační kuřecí, kuře coronation

Suroviny:
kuře, bobkový list, cibule, koření kari, pepř černý, majonéza, smetana ke šlehání, protlak rajčatový, meruňky sušené, citron, šťáva citronová, cukr, vývar kuřecí, víno bílé, sůl, tuk, okurka salátová

Přidat fotografie receptu