Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Králík na smetaně po staročesku

Králík na smetaně po staročesku vás nezklame, pokud hledáte nenáročný recept na výborný rodinný oběd. Maso je potřeba naložit den předem, aby zkřehlo a nasálo tu správnou chuť. Druhý den ho stačí upéct, připravit přílohu a můžete servírovat.

Hodnocení receptu je 4,8 (45×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bahula Bahula

Snadný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 120 min + naložení den předem

130 min (10 min příprava + 120 min tepelná úprava, + naložení den předem)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Králíka naložíme den předem. Maso omyjeme, osušíme, naporcujeme a vložíme do pekáče, osolíme, opepříme a obložíme ho plátky slaniny. Krok 2: Přidáme nakrájenou zeleninu a cibuli, koření, ocet a cukr. Maso necháme v chladu lednice odležet. Krok 3: Druhý den přidáme sádlo a za častého podlévání maso pečeme až změkne. Krok 4: Potom maso vyjmeme, vybereme koření, zeleninu propasírujeme. Krok 5: Zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody, provaříme 20-30 minut. Pak odebereme do malé misky bokem asi 200 ml omáčky, rozmícháme v ní zakysanou smetanu a vše vlijeme zpět k omáčce v hrnci. Tímto postupem předejdeme sražení smetany v omáčce. Krok 6: Nakonec omáčku podle chuti dosladíme, okyselíme citrónovou šťávou a přidáme lžičku hořčice.

TIP: Jak udělat domácí kynutý knedlík - oblíbené recepty

Zveřejněno 12. 2. 2012

Poznámka autorky Bahula

Původně jsem chtěla přidat pouze fotku, ale tuhle klasiku jsem zde nenašla.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Králík na smetaně po staročesku

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BQ62

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Králík na smetaně po staročesku

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BQ62

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (47)

Obdivuji název:po staročesku,Karel IV se oblizoval.

Výborný, jednoduchý recept. Nebylo potřeba ani zahušťovat.

Ttttt: Krásný den, moc nás mrzí, že se vám recept nevydařil. Co konkrétně bylo pro Vás nepřehledné?

Přidávám foto receptu… přišlo mi to strašně neprehledne a hlavně se mi z králíka na smetaně povedla udělat svíčková z králíkem.. spousta receptů se mi tu líbí ale tenhle nic moc :DD:no:

:-)<3:yes::yes: výborné :-K

Gregusa: zahušťují stejne

Vynikající. Akorát jsem nezahušťovala. Všichni se zalizovali.: :yes: <3 :-K

Pěkný recept,:-K ale to zahušťování je zbytečně složité. Žádné zahušťování moukou ve vodě.:-(( Úplně stačí kysanou smetanu naředit mlékem a zamíchat do ní mouku. Potom po částech přidávat do omáčky, která ovšem už musí být dostatečně slaná, pak nehrozí, že by se srazila. <3 Sůl, to je ten fígl.;-)

Prosím pěkně, na kolik cca stupňů péct a jak přibližně dlouho? Králíka budu péct poprvé, tak vůbec netuším. Moc děkuji a už se těšíme na tu dobrotu. Už je od včerejška naložen.

Mohu se zeptat, zda pečete v zavřeném pekáči nebo bez poklice? Díky moc,králík už je naložen a zítra se těším až ho šoupnu do trouby :-8

Lena: Pod poklicí :-K

PRFEKTNÍ RECEPT---DĚKUJI A GRATULUJI.:yes::yes::yes::-K:-K:-)

;-)Huráááá včera jsem dostala domácího králíčka,a tak jsem hned vyhledala tento recept,....naloženo a zítra ho strčím do trouby,už se těším jak bude synovi chutnat :-K:yes::yes:

Jana Š.: teda nezlobte se, ale hned ve 2.odstavci je věta: "Druhý den přidáme sádlo a za neustálého podlévání maso pečeme až změkne.":-O:-O:-O. Chce to důkladněji číst.;-);-)

Dobry den, dneska jsem delala kralika podle tohoto receptu. Uz od zacatku tam neni o podliti ani carka, ale i presto jsem to podlila sklenici vody, nedokazu si predstavit, jak by se to peklo na suchu. Po dopeceni tam zustala jen zelenina bez tekutiny, ktera po rozmixovani a pridani horcice a zakysane smetany byla hodne husta. Tak nevim, co se na tom ma jeste zahustovat moukou? Pridala jsem jeste sklenici vody a 2 kelimky sladke smetany , nic jsem nezahustovala a konecne to vypadalo jako omacka, tak se chci zeptat, opravdu to delate bez jakekoli tekutiny a jeste to zahustujete?

Renata Z. 14. 1. 2017 12:35
Jana Š.: Při pečení průběžně určitě podlévám a omáčku určitě moukou nazahušťuji. Je to mé oblíbené jídlo už od dětství :-8

Moc pěkný recept:yes:, v týdnu podle něj připravím obídek:-)

Tématické fráze:
králík na smetaně, kralik na smetane recept, recepty králík na smetaně, recept králík na smetaně, recept na králika na smetaně, recept kralik na smetaně recept, jednoduchy recept na králíka, králík na smetaně videorecept, králík na smetaně - videorecept, recepty s králíkem, recep na kralika, jednoduchý králík na smetaně, králík recept na smetaně, králík na smetaně recepty, králík recepty, příprava králíka na smetaně, příprava králika, domácí králík na smetaně, králík recep, top recepty kralik

Suroviny:
maso králičí, slanina uzená, ocet, sůl, pepř, petržel, mrkev, celer, cibule, cukr, sádlo, smetana zakysaná, koření nové koření, pepř, bobkový list, šťáva citronová, cukr, mouka hladká, hořčice

Přidat fotografie receptu