Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampeliškový domácí med

Pampeliškový med je velmi snadný na přípravu. Stačí vyběhnout na louku, sesbírat zářivě žluté květy a po vylouhování jejich šťávu uvařit s cukrem a citronem. Kromě sladké chuti je také skvělým doplněk pro naše zdraví.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cookies cookies

Snadný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 80 min + bez doby louhování

110 min (30 min příprava + 80 min tepelná úprava, + bez doby louhování )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 840 kJ /
4 025 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 7 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 006,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 250-300 pampeliškových květů šetrně omyjeme, abychom nesmyli pyl, ale pouze povrchové nečistoty. Krok 2: Odměříme 1 l vlažné vody a pampelišky necháme louhovat 24 hodin (v průběhu louhování můžeme květy čistou holou rukou jednou-dvakrát promíchat a zmáčknout tak, aby nám pustily co nejvíc vitamínů). Krok 3: Po uplynutí doby výluh scedíme přes sítko a květy pořádně do sucha vymačkáme. Nálev vložíme do hrnce, přidáme 1 kg cukru a 3 lžíce citronové šťávy nebo citronky. Krok 4: Vaříme 70-80 minut. Poté med odstavíme, chvíli počkáme a rozdělím jej do připravených skleniček. Hrdla skleniček otřeme do čista a zavíčkujeme.

TIP: Desatero o pampeliškovém medu

Zveřejněno 3. 5. 2012

Poznámka autora cookies

Pokud máte výluh světlý, měl by být med po uvaření také světlý, pokud tmavší, tak zase tmavší med.

Ve spoustě receptů je zmiňováno vařit, až se med začne táhnout. Podle mých zkušeností je nejlepší vařit med max 70-80 min. Med je po uvaření řidší, ale po ochlazení ve sklenicích pomalinku tuhne. Zachová si tak silné pampeliškové aroma a chuť. Proto hodně lidí, kteří med vaří poprvé, se mylně domnívá, že se med musí vařit do táhnutí. Potom jim zhoustne tak, že chutná po karamelu nebo zcukernatí ve sklenicích. A to je špatně:)

Tip : Vyluhované pampelišky nemusíme vyhazovat, ale můžeme je zase vyházet do trávy, ať nám vyrostou i příští rok:)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pampeliškový domácí med

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DPBK

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pampeliškový domácí med

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DPBK

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Skvělý recept :) Dělala jsem podle něj med poprvé a je výborný :-K:-K přidávám další bod a i fotky mého výtvoru :-):yes::yes: zítra se pustím do druhé várky :)

+bodík :yes::yes::yes:

lucka: med má být správně řidký, pokud je při vaření už hustý hrozí,že scukernatí ve sklenicích a nebo z toho bude karamel:)
Radši řidší, i nějaké včelý jsou řídké, než hustý bez léčivých účinků pampelišky:)

zizala:Proim vas mam problem.Jak mam udelat aby my med zhoustnul.Ted ho budu delat treti rok a mam ho husty a dodrzuji postup jak ho delat.Prosim poradte na meil lucka-1983@seznam.cz;-(

Mam prodlem.Letos budu delat pampeliskovy me po 3,ale zapim anijednou mi nezhoustnul,jak bych si to prestavovala.Hodne lidi rika ze pampeliskovy med moc nezhoustne.je to pravda.Ja ho mam ridky skoro jak vodu.Poradte mi na meil Lucka-1983@seznam.cz;-(

jajikpusik: no, nevím, nevím, ale med po 10 letech už je asi "mimo";-), tento medík je jen např. na slazení čaje,protože pravý včelí med nejde nahradit:-!jo, knihu od Marii Treben mám a četla jsem ji před cca 20-30 let tomu "nazpět";-)

zizala: Ano, souhlasím, jen vyklepat broučky. Já med nevařím vůbec, jen na mírném ohni pomalu zahřívám do požadované konzistence. Trvá to sice déle, ale to nevadí, to zdravé se alespoň nevytratí. Četla jsem to od bylinkářky Marii Treben. Mám med skoro 10 let starý, a je to mňamka :-O. Místo citrónu dávám kyselinu citronovou. Pa :-))

Já mám malinkou poznámku :-8 Květy sbírám tam, kde mám jistotu, že jsou čisté a neoplachuju, jen je oklepu, aby z nich vylezli takoví malí černí broučci, kterých tam bývá plno. Jinak souhlas, někdy med moc uvařím a cukr pak tvoří krystaly :-8

Tématické fráze:
pampeliškový med bez vaření, domaci med z pampelisek, pampeliškový med léčivé účinky, postup na pampeliškovy med, pampeliškový med účinky, nejlepší pampeliškový med, domaci med, pampeliškový med top recepty, pampeliškovy med, nejlepší recept na pampeliškový med, pampeliškový med domácí pekárny, recept pampeliškový med bez vaření, domaci med z pampelisek recept, výborný pampeliškový med, pampeliškový med z domácí pekárny, pampeliškový med hustý, domaci med recept, učinky pampeliškového medu, pampeliškovy med recept, med z pampelišek bez vaření

Suroviny:
květy pampeliškové, cukr krystal, voda, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu