Pampeliškový domácí med
Pampeliškový med je velmi snadný na přípravu. Stačí vyběhnout na louku, sesbírat zářivě žluté květy a po vylouhování jejich šťávu uvařit s cukrem a citronem. Kromě sladké chuti je také skvělým doplněk pro naše zdraví.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 16 840 kJ / 4 025 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 7 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 006,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Pokud máte výluh světlý, měl by být med po uvaření také světlý, pokud tmavší, tak zase tmavší med.
Ve spoustě receptů je zmiňováno vařit, až se med začne táhnout. Podle mých zkušeností je nejlepší vařit med max 70-80 min. Med je po uvaření řidší, ale po ochlazení ve sklenicích pomalinku tuhne. Zachová si tak silné pampeliškové aroma a chuť. Proto hodně lidí, kteří med vaří poprvé, se mylně domnívá, že se med musí vařit do táhnutí. Potom jim zhoustne tak, že chutná po karamelu nebo zcukernatí ve sklenicích. A to je špatně:)
Tip : Vyluhované pampelišky nemusíme vyhazovat, ale můžeme je zase vyházet do trávy, ať nám vyrostou i příští rok:)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 5. 2014 22:16
Skvělý recept :) Dělala jsem podle něj med poprvé a je výborný přidávám další bod a i fotky mého výtvoru zítra se pustím do druhé várky :)
2. 2. 2013 21:57
+bodík
6. 5. 2012 11:50
lucka: med má být správně řidký, pokud je při vaření už hustý hrozí,že scukernatí ve sklenicích a nebo z toho bude karamel:)
Radši řidší, i nějaké včelý jsou řídké, než hustý bez léčivých účinků pampelišky:)
Radši řidší, i nějaké včelý jsou řídké, než hustý bez léčivých účinků pampelišky:)
5. 5. 2012 13:31
zizala:Proim vas mam problem.Jak mam udelat aby my med zhoustnul.Ted ho budu delat treti rok a mam ho husty a dodrzuji postup jak ho delat.Prosim poradte na meil lucka-1983@seznam.cz
5. 5. 2012 13:27
Mam prodlem.Letos budu delat pampeliskovy me po 3,ale zapim anijednou mi nezhoustnul,jak bych si to prestavovala.Hodne lidi rika ze pampeliskovy med moc nezhoustne.je to pravda.Ja ho mam ridky skoro jak vodu.Poradte mi na meil Lucka-1983@seznam.cz
5. 5. 2012 12:11
jajikpusik: no, nevím, nevím, ale med po 10 letech už je asi "mimo", tento medík je jen např. na slazení čaje,protože pravý včelí med nejde nahraditjo, knihu od Marii Treben mám a četla jsem ji před cca 20-30 let tomu "nazpět"
5. 5. 2012 11:37
zizala: Ano, souhlasím, jen vyklepat broučky. Já med nevařím vůbec, jen na mírném ohni pomalu zahřívám do požadované konzistence. Trvá to sice déle, ale to nevadí, to zdravé se alespoň nevytratí. Četla jsem to od bylinkářky Marii Treben. Mám med skoro 10 let starý, a je to mňamka . Místo citrónu dávám kyselinu citronovou. Pa
3. 5. 2012 19:16
Já mám malinkou poznámku Květy sbírám tam, kde mám jistotu, že jsou čisté a neoplachuju, jen je oklepu, aby z nich vylezli takoví malí černí broučci, kterých tam bývá plno. Jinak souhlas, někdy med moc uvařím a cukr pak tvoří krystaly
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 1 hodinou
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 5 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 6 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 8 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 9 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
tomekat uvařila před 13 minutami
Spaghetti alla Carbonara
tomekat uvařil před 14 minutami
Rychlý tvarohový koláč z drobenky s ovocem
Nat_Nemcova uvařila před 23 minutami
Grilované makrely
mkab uvařil před 43 minutami
Jahodové řezy
Soninka uvařila před 2 hodinami
Kuřecí plátky na sušených rajčatech, bylinkách a česneku
Ivapur uvařila před 2 hodinami
Polévka z mladého zelí
terezaST uvařil před 2 hodinami
Babiččin perník
horackovapetra uvařila před 2 hodinami
Jednoduché česnekové nočky v bylinkovém másle
Pavla.D uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero - jak na pampeliškový med. Jak ho připravit, a jak ho využít. Oblíbený sirup oceníme jako chutné sladidlo
Pampelišky můžeme využít celé, tedy kořen, listy i květy. Poradíme, jak na to
Desatero - jak na pampeliškový med. Jak ho připravit, a jak ho využít. Oblíbený sirup oceníme jako chutné sladidlo
Další recepty
Tématické fráze: pampeliškový med bez vaření domaci med z pampelisek pampeliškový med léčivé účinky postup na pampeliškovy med pampeliškový med účinky nejlepší pampeliškový med domaci med pampeliškový med top recepty pampeliškovy med nejlepší recept na pampeliškový med pampeliškový med domácí pekárny recept pampeliškový med bez vaření domaci med z pampelisek recept výborný pampeliškový med pampeliškový med z domácí pekárny pampeliškový med hustý domaci med recept učinky pampeliškového medu pampeliškovy med recept med z pampelišek bez vaření
Suroviny: květy pampeliškové, cukr krystal, voda, šťáva citronová
Pampeliškový domácí med
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DPBK
8 názorů