Valašské frgály
Frgále - tradiční valašská specialita, která si získala oblibu po celé republice. Zkuste si i vy připravit výborné koláče s hruškami, tvarohem, povidly nebo mákem. Vláčné kynuté těsto, sladká náplň, křupavá drobenka a nadšení strávníci.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 27 590 kJ / 6 594 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 101,59 g |
Tuky | 289,38 g |
Vláknina | 24,90 g |
Cholesterol | 1,26 g |
Sodík | 144 mg |
Sůl | 0,30 g |
Sacharidy | 883,47 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept na těsto mám z malé regionální valašské kuchařky a zbytek připravuji odhadem podle svých zvyklostí.
Na Valašsku se pečou nejvíce frgály s náplní ze sušených hrušek i s přídavkem jiného sušeného ovoce, jablek a švestek. Někteří si nakrájené, neloupané hrušky pečou v troubě a pak je pomelou a použijí, nebo i konzervují.
Recept na povidla z hrušek najdete zde
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 2. 2014 10:02
senky: Jani děkuji za odpověď
19. 2. 2014 07:48
19. 2. 2014 02:05
24. 11. 2011 22:07
23. 11. 2011 19:15
8. 11. 2011 20:42
8. 11. 2011 19:06
7. 11. 2011 22:46
7. 11. 2011 22:41
Dávám pouze hl. mouku. Chuť frgálu dělá nádivka poleva-glejt z másla cukru a rumu, bez toho je to jen lepší koláč.Bohužel, co vidím, je málokterý s polevou, no není to zrovna levná poleva! Hrušková povidla se tady vaří tak, jako trnková. V pálenicích v měděném kotlu. Při vaření se dává pouze badián. Dobré hrušky, nebo trnky-dobrá povidla. Kamarádka si vaří povidla doma v remosce. Je to stejný výsledek, jako z usušených, ale méně pracný. Nikdy nedávejte žádné jiné koření, než badián, ani ocet, tak jak popisují, snad vanil. cukr. Všem Vám přeji hodně zdaru a výtečné chutě.A.
Merylas:
10. 10. 2011 18:53
10. 10. 2011 08:55
8. 9. 2011 19:23
7. 9. 2011 14:02
Povrch jsem pomazala tvarohovou náplní, polovinu pokladla hruškami a druhou polovinu malinami.
Spěchám s bodíkem a s obrázky
12. 7. 2011 15:24
11. 7. 2011 15:52
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 3 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 21 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Právě bylo uvařeno:
Domácí rizoto
Karelka uvařil před 5 minutami
Přírodní vepřová kýta s kedlubnovým zelím a bramborovými knedlíky
Alex29 uvařila před 13 minutami
Krémová polévka z mrkve a fenyklu
BronislavaP uvařil před 51 minutami
Šťavnatý citronový koláč
jakkuzzi uvařila před 56 minutami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
kimlo uvařil před 2 hodinami
Tvarožník s drobenkou
8181bartova uvařila před 12 hodinami
Předjarní bramborový salát
Marvi uvařila před 13 hodinami
Špenátové palačinky s tvarohem
bajcurka uvařila před 14 hodinami
Salát Coleslaw
Komtesina uvařila před 15 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Madmaus uvařila před 15 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: frgále - domácí výroba nejlepší recept na frgály těsto na frgaly hruškové frgály hrušková náplň do frgálu domácí frgále maková náplň na frgály nejlepsi frgal recept recepty lidové recepty pravé valašské frgály domácí frgál domácí frgály hruškový frgál hrušková náplň pravy valašský frgál tvarohovy frgal recept tvarohové frgály náplně do frgálů testo na frgale valašské recepty
Suroviny: mouka hladká, mouka hrubá, cukr moučkový, žloutek, máslo, sůl, kůra citronová, mléko, droždí čerstvé, mouka polohrubá, máslo, cukr moučkový, rum, máslo, rum
Valašské frgály
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ADX7
72 názorů