Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou
Suroviny
Porce: 6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 7 265 kJ / 1 737 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 51,48 g |
Tuky | 34,92 g |
Vláknina | 81,63 g |
Cholesterol | 77 mg |
Sodík | 1,98 g |
Sůl | 4,40 g |
Sacharidy | 227,61 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Toto jídlo je původem z Irska, jehož kuchyně je svým složením blízká té české. Základem irské kuchyně jsou tradičně brambory a ostatní zelenina, zejména zelí, kapusta a cibule. Dnes k nim navíc přibylo velké množství masa: skopového, jehněčího i hovězího. Pěstování brambor bylo v zemi zavedeno v 16. století a brambory pak výrazně ovlivnily irskou historii. V letech 1845–1849 totiž postihl Irsko katastrofální hladomor. Jeho hlavní příčinou byla totální neúroda brambor, které tvořily hlavní zdroj potravy pro Iry. Další příčinou byla pro Irsko zničující britská ekonomická politika a neochota Velké Británie Irsku pomoci. Příčinou neúrody bylo i velmi vlhké počasí, které podpořilo masivní rozšíření houbových chorob brambor; hlavní roli zde sehrála plíseň bramborová (Phytophthora infestans). Odhaduje se, že během hladomoru zemřelo něco mezi půl miliónem a jedním a půl miliónem lidí z více než 8 miliónové irské populace a další dva milióny odešly z Irska hledat si obživu jinde ve světě. Nejčastěji v USA, Velké Británii, Kanadě či Austrálii.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 2. 2013 17:38
evosheek:
24. 2. 2013 17:12
Bibinka: Bibinko máme neděli a dnes jsem na internet hodil recepty za pět dní. Ale vařím rád. A má rodina je ráda, že vařím rád. A na mytí nádobí máme myčku. Takže je vše fajn. Zdravím!
24. 2. 2013 16:58
24. 2. 2013 15:33
evosheek:Ivo, ty jsi se do toho dal člověče, ty jsi dneska dělal tolik dobrých jídel a moc se mi u nich líbí i to tvé historické povídání, které si ráda čtu Dávám ti 3.bod
24. 2. 2013 14:36
evosheek: Díky, to bych asi mohla.
24. 2. 2013 14:33
to bude výborné
24. 2. 2013 14:00
Alexiss: Máš ho tam
24. 2. 2013 13:54
Alexiss: Hned to opravím
24. 2. 2013 13:49
Ahoj, moc ráda bych se podívala na správnou fotku.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 11 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 13 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 15 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 16 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Právě bylo uvařeno:
Salát s grilovaným kuřetem a modrým sýrem
misula29 uvařila před 59 minutami
Mrkvovo-batátový krém
Jan Nemec uvařila před 2 hodinami
Pikantní krkovička po maďarsku
Moanka uvařila před 3 hodinami
Hrstková polévka
1Marketa2 uvařil před 4 hodinami
Jogurtová bábovka-rychlovka
Sob uvařila před 4 hodinami
Třešňový kompot
Soninka uvařila před 5 hodinami
Bábovka Rumina
Drahomirakotlanova uvařila před 5 hodinami
Domácí marshmallow
Drahomirakotlanova uvařil před 5 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Drahomirakotlanova uvařila před 5 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: phytophtora infestans phytophtora infestans jehněčí kýta jehněčí s omáčkou recepty jehněčí kýta jehněčí na capari jehněčí kýta v celku jehněčí recepty jehněčí kýta top recepty jeneci maso srnčí s kaparovou omáčkou jehněčí irska kyta recepty jehněčí kýta,kapary jeněčí recept česnek recepty skopové s omáčkou kaparovou omáčkou jehněčí kýta s omáčkou jeněčí kýta recepty jehněčí v troubě skopové s kaparovou omáčkou
Suroviny: kýta jehněčí, pórek, mrkev, celer, cibule, česnek, víno bílé suché, tymián, sůl, pepř, brambory, těstoviny, máslo, mouka, vývar, smetana, kapary, bazalka čerstvá, sůl, pepř
Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4KMx
9 názorů