Domácí chleba bez kvasnic
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 5 913 kJ / 1 413 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 41,00 g |
Tuky | 6,80 g |
Vláknina | 22,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,40 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 286,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Někdy je problém jak získat kvásek. Lze jej vypěstovat doma, nebo jej získat od známých nebo vyžebrat v místní pekárně. Ovšem pro domácí vypěstování je třeba mít lžíci profesionálního kvásku z pekárny, snadno najdete z mapy www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html pekárnu ve své blízkosti. Tato lžíce kvásku bude pak základ pro dlouhý čas doma pěstovaného kvásku v ledničce třeba ve velkém kelímku od jogurtu s víčkem. Kvásek odpočívá v chladu a alespoň den před pečením se doplní žitnou moukou s převařenou vodou (1:1) a nechá v teple namnožit. Po odebrání do spotřeby se zase uloží menší zbytek do ledničky, kde vydrží i pár týdnů. Je ovšem dobré jej pravidelně "dokrmit" asi každý druhý týden, aby se předešlo jeho zestárnutí nebo zkažení. Dokrmení je stejný postup jako množení před pečením, tím samozřejmě nabyde na objemu podle toho, kolik mouky přidáme. Přebytek můžeme vyhodit nebo využít na menší pečivo chlebového typu, nebo k přípravě "perly Krkonošské kuchyně" - kysela.
Z množství receptů a variant na domácí chleba zde uvedených se jen v jednom případě (bez detailů) uvádí použití kvásku, všechny jsou jinak založené na použití kvasnic. Rozdíl chuti chleba z kvásku oproti kvasnicovému poznáte hned po prvním pečení, je lahodnější, chuť je chlebová a nikoliv housková a čerstvý třeba jen s máslem je pochoutkou. Vydrží také oproti kupovanému měkký a chutný i pět dní (pokud vydrží) a struktura se vyznačuje většími otvory, jejichž vnitřní stěna je lesklá. Mluvím ovšem o chlebu pečeném v troubě, z moderní domácí pekárny je tento efekt hůře dosažitelný.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 2. 2014 01:30
6. 2. 2014 17:09
5. 2. 2014 21:50
5. 2. 2014 21:27
5. 2. 2014 20:51
5. 2. 2014 19:43
5. 2. 2014 18:29
5. 2. 2014 17:44
5. 2. 2014 17:41
5. 2. 2014 17:37
vody asi čtvrt litru
5. 2. 2014 10:49
Celkovo len zo 400 g???
5. 2. 2014 10:24
5. 2. 2014 08:05
Mluví se o vodě a žitné mouce .... pak o vodě a pšeničné mouce, a le které?? V receptu je pš. chlebová a pš. hladká (nebo ta hladká je jenom na posypání??) A množství vody by mně taky zajímalo, aspoň cca, pro nás, kdo nemají zkušenosti. Díky.
5. 2. 2014 07:49
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 10 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 13 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 15 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 17 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
JardaH21 uvařila před 39 minutami
Báječná jatýrka na slanině
milans1 uvařila před 8 hodinami
Dezert pohádka
zutro uvařila před 9 hodinami
Makarony se sýrem
Natali31.3 uvařil před 9 hodinami
Rozmarné špagety
Jan Nemec uvařila před 10 hodinami
Krůtí na paprice
Istar uvařila před 11 hodinami
Pivovarský tokáň
Istar uvařila před 11 hodinami
Afrika řezy
Evellinka uvařil před 11 hodinami
Vepřové na houbách
Skrabi uvařila před 11 hodinami
Omáčka z hlívy ústřičné
Joey uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
4 časté chyby při výrobě domácího jogurtu: Na co si dát pozor
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Domácí hrníčkový perník: Vláčný a voňavý je díky vlašským ořechům i koření. Jednoduchý moučník je brzy na stole
Další recepty
Tématické fráze: pečivo bez kvasnic domácí pečivo bez kvasnic pečení bez kvasnic žitný chléb z kvasnic chleba bez droždí zitny chleba z kvasnic domácí chléb bez kvásku kvásek z kvasnic žitný chléb bez kvasnic domácí chléb bez droždí domaci chleba bez drozdi chleba bez kvasnic a kvasku množení kvasnic domaci chleba bez kvasku recept na kvasnice kvasnice na pečení chleba sušené kvasnice na pečení pečení chleba bez kvasnic teplota pečení chleba kvasnice
Suroviny: kvásek chlebový, mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná, kmín drcený, sůl, semínka slunečnicová, voda, mouka pšeničná
Domácí chleba bez kvasnic
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qm8G
14 názorů