Honzovy vdolky
Smažené vdolečky provoní sladkou vůní nejen kuchyni. Rozhodně přiláká mlsouny domů. Snadné kynuté těsto můžeme zadělat ručně nebo s pomocí robota. Po usmažení je zdobíme tvarohem, oblíbenou marmeládou a třeba i ovocem.
Suroviny pro 9 kusů
9 kusů
Nutriční hodnoty
Energie | 8 569 kJ / 2 048 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 65,68 g |
Tuky | 47,88 g |
Vláknina | 9,96 g |
Cholesterol | 69 mg |
Sodík | 522 mg |
Sůl | 1,24 g |
Sacharidy | 323,24 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Původní recept: http://www.pekarnomanie.cz/
Těsto je lehce násobitelné (pro vypracování většího množství), dobře kyne, nelepí a vdolky jsou jako dech...
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 3. 2023 19:23
Lucie1001: to mě moc těší, děkuji
27. 3. 2023 18:00
Nejlepší, co jsem kdy dělala.
27. 10. 2017 20:32
Frantiska: děkuji, Františko moc mě těší, že jsi s receptem spokojená
27. 10. 2017 18:32
Po letech jsem se vrátila k receptu. Už jsem zapomněla, jak je těsto dokonalé. S těstem se skvěle pracuje, chuťově je výborné. Tentokrát jsem základní dávku vynásobila 6x :) část jsem smažila a část jsem pekla v troubě (preferuji pečené).
Vyzkoušela jsem už hodně receptů, ale tento je opravdu skvělý (nechci říct nejlepší, přece jen ještě mam pár k vyzkoušení).
Vyzkoušela jsem už hodně receptů, ale tento je opravdu skvělý (nechci říct nejlepší, přece jen ještě mam pár k vyzkoušení).
27. 11. 2016 09:05
LuciJedy: díky
27. 11. 2016 09:01
Vynikající, lepsi jsem ještě neměla s testem se vyborne pracuje, krasne nakynulo a ta chut, mnaaaam
17. 7. 2014 22:44
cathleen:
troll
DNFTT
troll
DNFTT
17. 7. 2014 06:18
casino: musím přiznat, že už dlouho jsem neviděla (nečetla) ZBYTEČNĚJŠÍ komentář.
Protože jsi, ač gramotný, nepochopil, znovu píšu (víš, že se v tomhle slově píše -í-? ), že to malé množství je tam hlavně pro ty, co si ho pak přepočtou lehce na větší.
Mimochodem, jsi si jistý, že jsi casino? Už delší dobu to vypadá, že spíš nějakej mrňavej troll.....
Protože jsi, ač gramotný, nepochopil, znovu píšu (víš, že se v tomhle slově píše -í-? ), že to malé množství je tam hlavně pro ty, co si ho pak přepočtou lehce na větší.
Mimochodem, jsi si jistý, že jsi casino? Už delší dobu to vypadá, že spíš nějakej mrňavej troll.....
16. 7. 2014 23:17
Frantiska:
Oceňuju hrnkové rcp, kde autor uvede i množství v SI jednotkách
Ale tady lze předpokládat že sem chodí lidi a ženy gramotní a pokud nebyli za školou když se v jejich ústavu zrovínka bralo násobení/dělení, tak to rozepsání v rcp je na dvě věci... Konečně, autorka sama pýýýše: "...asi nikdo nebude dělat tak malé množství těsta..."
Nebo snad Frantiska: sama by si rcp sama nedokázala přepočítat, he? Nu zdali
Oceňuju hrnkové rcp, kde autor uvede i množství v SI jednotkách
Ale tady lze předpokládat že sem chodí lidi a ženy gramotní a pokud nebyli za školou když se v jejich ústavu zrovínka bralo násobení/dělení, tak to rozepsání v rcp je na dvě věci... Konečně, autorka sama pýýýše: "...asi nikdo nebude dělat tak malé množství těsta..."
Nebo snad Frantiska: sama by si rcp sama nedokázala přepočítat, he? Nu zdali
16. 7. 2014 17:31
Ten rozpis je dokonaly :) Ja se klidne s jednou porci budu patlat.
15. 7. 2014 19:26
Jsou jako malované
15. 7. 2014 13:11
Jitkas:
15. 7. 2014 11:35
cathleen: Ivi, vdolky jako malované a 12.
15. 7. 2014 10:38
Jitkas: jé, Jitko, díky! Určitě bych to tak obsáhle nenapsala....smažené nebo pečené - určitě budou ty smažené chutnat trochu jinak......u nás na severní Moravě se vdolkům říkalo beleše, dělávala je babička, byly moc dobré.
Wikipedie říká, že vdolek je jídlo vyráběné z mouky, vajec, droždí, cukru, mléka, másla a soli. Peče se na železné mřížce, nebo ve vdolkovníku na plotně či v troubě. Vdolky se podávají se šlehačkou a marmeládou, která se umísťuje na jejich vrchol. Někdy jsou vdolky zaměňovány s lívanci, které jsou placatější. ...
(A možná by ten jeden tróba z Moravy neměl do kategorie "trub" házet Moraváky všechny.)
Wikipedie říká, že vdolek je jídlo vyráběné z mouky, vajec, droždí, cukru, mléka, másla a soli. Peče se na železné mřížce, nebo ve vdolkovníku na plotně či v troubě. Vdolky se podávají se šlehačkou a marmeládou, která se umísťuje na jejich vrchol. Někdy jsou vdolky zaměňovány s lívanci, které jsou placatější. ...
(A možná by ten jeden tróba z Moravy neměl do kategorie "trub" házet Moraváky všechny.)
15. 7. 2014 08:11
Vdolecky jak malovane!
U nas se tomu rika tez smazene vdolky. Plni se po usmazeni zasadne nahore. Tez existuji vdolky pecene v troube, bud nasucho a nebo s naplni(vzdy nahore).
Koblihy se lisi od vdolku tim, ze jsou plnene vevnitr, tedy testo - marmelada - testo (tez je lze naplnit naslano). Pote se smazi. Zadne napichovani marmeladou po usmezeni neexistuje. Kdo preferuje pecene, lze je pripravit i v troube, ale to uz nejsou ty prave, kulate smazene koblihy, ale buchty (ciste muj nazor).
V neposlednim se lisi i testem, to na vdolky je podstatne "chudsi" o zloutky a tuk, priprava koblihoveho testa je i slozitejsi. Spravne by se zloutky (6-8 na 1/2 kg mouky) mely slehat s cukrem na pare do zhoustnuti a pak teprve spojit se zbytkem ostatnich surovin, tj. s kasnicemi, mlekem, tukem a moukou. Alespon u nas doma se takto delaji.
Cathleen promin, ze Ti fusuji do remesla, ale neprestavam se divit a zasnout. Majku8 lze jeste omluvit, ale expert jmenem casino me opravdu "prekvapil", v posledni dobe je sama legracka.
U nas se tomu rika tez smazene vdolky. Plni se po usmazeni zasadne nahore. Tez existuji vdolky pecene v troube, bud nasucho a nebo s naplni(vzdy nahore).
Koblihy se lisi od vdolku tim, ze jsou plnene vevnitr, tedy testo - marmelada - testo (tez je lze naplnit naslano). Pote se smazi. Zadne napichovani marmeladou po usmezeni neexistuje. Kdo preferuje pecene, lze je pripravit i v troube, ale to uz nejsou ty prave, kulate smazene koblihy, ale buchty (ciste muj nazor).
V neposlednim se lisi i testem, to na vdolky je podstatne "chudsi" o zloutky a tuk, priprava koblihoveho testa je i slozitejsi. Spravne by se zloutky (6-8 na 1/2 kg mouky) mely slehat s cukrem na pare do zhoustnuti a pak teprve spojit se zbytkem ostatnich surovin, tj. s kasnicemi, mlekem, tukem a moukou. Alespon u nas doma se takto delaji.
Cathleen promin, ze Ti fusuji do remesla, ale neprestavam se divit a zasnout. Majku8 lze jeste omluvit, ale expert jmenem casino me opravdu "prekvapil", v posledni dobe je sama legracka.
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 58 minutami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 23 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Právě bylo uvařeno:
Poctivá květáková polévka
Pavelvan uvařila před 12 minutami
Plněné papriky v zeleninové omáčce v pomalém hrnci
Jaja.27 uvařila před 22 minutami
Rajská polévka se špeclemi
Ivcatkoo uvařil před 25 minutami
Tilápie v arašídové omáčce s pak choi, rýží a koriandrem
JanaDr uvařil před 1 hodinou
Salát ze skleněných nudlí s asijskou zeleninou
JanaDr uvařil před 1 hodinou
Tvarohovo-pudinková bábovka s čokoládou
Napalsko uvařila před 1 hodinou
Kuřecí krém s medvědím česnekem
AKlacanova uvařila před 1 hodinou
Kefírový koláč
jubull uvařil před 2 hodinami
Dršťková polévka I
ctomala uvařil před 4 hodinami
Svíčková na smetaně
MarketaKrajcova uvařil před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Podmáslové vdolečky mohou být lehký sladký oběd nebo zajímavý letní moučník. Záleží jen na vás
Pečeme s Ivou: Jak kyne těsto s omládkem, jak s babiččiným kváskem a co je to poliš?
Jak připravit ty nejlepší vdolky. Podávat je můžeme naslano nebo nasladko se švestkovými povidly
Další recepty
Tématické fráze: vdolky od babičky vdolky hrnkove vdolky vdolky bez droždí recept na vdolky hrnkové hrnkové honzovy buchty dobré vdolky vdolky z trouby hrnkovy recept na vdolky vdolky z vody hrnkové recepty honzovy buchty vdolky do trouby vdolky recept vdolky v troubě vdolky naslano recept recept na vdolky recept na smažené vdolky recepty na vdolky recept na vdolky v troubě smažené vdolky recept
Suroviny: voda, cukr, sádlo, rum, sůl, kůra citronová, mouka hladká, droždí, tvaroh, mléko, cukr, créme olé, marmeláda, ovoce
Honzovy vdolky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xNyr
27 názorů