Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené brambory na rozmarýnu s dresinkem z lučních květů

Brambory chutnají nejlépe ještě horké z trouby. Je to pochoutka, která se dá jíst jen tak, ale skvěle si rozumí i s dresinkem z kysané smetany a bylinek. Do smetany jednoduše nasekáme bylinky, které máme k dispozici.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

ukocouradoma ukocouradoma

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 60 min

75 min (15 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 8 porcí

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 653 kJ /
1 590 kcal
Bílkoviny43,20 g
Tuky2,28 g
Vláknina56,40 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 132 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy327,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve brambory oloupeme (u nových není nutné) a nakrájíme na větší kostky. Na plechu je promícháme s olejem, osolíme, opepříme a zasypeme kousky rozmarýnu a utřeným česnekem. Krok 2: Plech dáme péct do trouby, na začátku můžeme přikrýt poklopem nebo alobalem, pokud poklop nemáme.
Pečeme asi na 200 °C půl hodiny. Pak ještě asi čtvrt hodiny za snížené teploty bez poklopu. To proto, aby se brambory rychleji upekly (s poklopem je to rychlejší), pak se poklop odstraňuje, aby se vytvořila zlatavá kůrčička.
Brambory během pečení občas promícháme, aby se nechytaly odspodu. Krok 3: Dresink osolíme a opepříme dle chuti, ale nemusíme to přehánět, bylinky samy o sobě chutnají dobře.

TIP: Jak na pečené brambory

Zveřejněno 22. 6. 2018

Poznámka autorky ukocouradoma

Pokud máme možnost si vybrat, pro pečení se nejlépe hodí tvrdší typ brambor, s tenčí slupkou.

Podobně jako rozmarýn se dá využít i další koření a bylinky, které pečeným bramborám dodají zase jinou chuť. Rozmarýn u nás vede, ale dá se využít třeba i kurkuma, červená paprika, z bylinek saturejka, oregano, majoránka…! Do dresinku se dají využít nejrůznější bylinky, my tentokrát vybírali ty méně aromatické a více estetické, vyhrál to ptačinec, hluchavka nachová a sedmikráska: http://ukocouradoma.cz/sedmikraska-chudobka/

Ale můžete použít bylinky dle libosti, chutí a možností, třeba i ty ze zahrádky – jarní cibulku, petrželku, řapíkatý celer apod.

Pokud chcete experimentovat s barvami, můžete dresink obarvit nazeleno, stačí do něho rozmíchat zelené potraviny v prášku (chlorella, spirulina, mladý ječmen, zelená pšenice) – dle toho, co máte doma, my máme směs všech: https://www.blendea.cz/slozeni/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečené brambory na rozmarýnu s dresinkem z lučních květů

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6q3R

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečené brambory na rozmarýnu s dresinkem z lučních květů

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6q3R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Prečo nemáš rada pečiaci papier? Ja ho považujem za geniálny vynález. Bez neho neviem existovať, dávam pod všetko, totiž nerada drhnem pekáče a plechy.

magdalenka: Díky za osvětlení.

Zobrazit 4 starší odpovědi

Tématické fráze:
dresink z kysané smetany, staré brambory pečené v troubě, květiny v pečení, dresink na brambory, suseny rozmaryn na brambory

Suroviny:
brambory, rozmarýn, česnek, olej, pepř mletý, sůl, smetana kysaná, pepř mletý, sůl,

Přidat fotografie receptu