Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zimní polévka se šťávou z kyselého zelí

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 872 kJ /
2 837 kcal
Bílkoviny383,30 g
Tuky122,80 g
Vláknina7,02 g
Cholesterol 987 mg
Sodík 1,09 g
Sůl2,57 g
Sacharidy48,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kosti dáme variť do vody, penu zberáme. Krok 2: Po chvíli pridáme pokrájanú koreňovú zeleninu a cibuľu a celé korenie. Keď je mäso na kosti uvarené, oberieme ho. Krok 3: Do polievky zavaríme guličky z mletého mäsa, soli, čierneho korenia, cesnaku, vajca a trochu múky, vhodíme ryžu a uvaríme. Krok 4: Do hotovej polievky vlejeme kapustovú vodu - riedime kyslosť, aká nám vyhovuje a pridáme aj obrané mäso z kostí. (Ak nemáme kosti, nič sa nedeje, urobíme chudobnejšiu verziu.)Dochutíme podľa seba (maggi, vegeta a spol.)

Je možné zasmažiť - u nás nebolo zvykom.

Zveřejněno 27. 1. 2010

Poznámka autora magdalenka

Recept je starý, pochádza od mojej mamky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zimní polévka se šťávou z kyselého zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Mw4P

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zimní polévka se šťávou z kyselého zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Mw4P

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Terka, pochvala od teba ma zvlášť potešila.

Magdalenka, polievka je výborná:yes: Vždy sme robili polievku buď z bravčových kostí a mäsa alebo z kyslej kapusty. Zmiešať to dokopy - to nepoznám, a mňa to nikdy nenapadlo. Ale je to výborná kombinácia. Mám tam aj trošička kapusty, ako som naberala jušku, tak samozrejme aj troška kapusty vošlo a nechcela som to cediť, je to super :yes::-D Máš 5. bodík ;-)

Magdalénka děkuji ti,vyzkouším podle tvé rady a písnu ti jak dopadla;-)

Pre LEVIK, príp. aj iných: Pozerala som sa do svojich múdrych kníh. Na Liptove sa jedáva kyslá polievka, kde v kapustovej vode - zriedenej - sa varí mäso čerstvé aj údené, aj klobása príp. aj huby, aj celé ošúpané zemiaky. Zvlášť vo vode sa uvaria rezance - surové jemne nastrúhané zemiaky s polohrubou, hrubou múkou, na tenko vyvaľkať, nakrájať široké rezance. Mäso, klobása, zemiaky sa vyberú. Niekde sa mäso, klobása a zemiaky podávajú ako druhý chod, inde sa krájajú späť do polievky (podľa toho koľko mäsa sa použije). Na tanieri sa dajú uvarené rezance a zalejú polievkou.
Existuje viac receptov, podľa miestnych zvyklostí. Niekde sa varí iba s čerstvým mäsom.
Nemám odskúšané, možno sa nájde niekto iný, kto sa v liptovských polievkach vyzná viac a ozve sa.

Tejaja, vidíš, to som netušila! Som rada za každú novú informáciu. Zdravím!

Magdalenka, u nás sa používa na klasickú vianočnú kapustnicu práve iba tá voda - juška. Ale zelenina do nej neide. Ibaže teraz ja už ju nerobím ani na Vianoce, robím vynovenú, s kapustou, atď.;-)

Ja ti môžem poslať vodu...mne robí problémy, a poriadne...:-D

Magdalenko, já mám kysané zelí rovnou zavařené ve sklenicích. Takže načnu sklenici, zelí spotřebuju v kuchyni a "vodu" vypiju :-p:-p

A ako to potom prežiješ?! stále dolievaj slanú vodu do súdka, ono sa je narobí jedna radosť...

Když u nás je ten problém, že já šťávu ze zelí s rozkoší vypiju samotnou:-8:-8

Jani, nie je to kapustnica - lebo sa použije iba samotná voda z kyslej kapusty ku koncu varenia. Mäso a zelenina sú podstatné, plus tá kyslá voda, príp. aj klasické domáce rezance. Mamka robila aj tie guličky, či knedlíčky, priemer asi 3 cm. Vlastne je možná verzia aj s údeným mäsom, ale tú sme nevarievali. To sme dávali do klasickej kapustnice.
Ja osobne ju nevarím, mojim deťom nechutila...
A každý si môže pridať čo mu chutí...povedala by som, že biele víno asi áno.

Magdalenko uděluji bod
,:yes::yes:,

Magdalenko, mohli bychom přidat i trochu červené frankovky? :-8

Magdi, je to trošku podobné kapustnici, jak ji dělávám. Nedavám mleté maso, myslím tím ty kuličky. Já většinou uvařím koleno, ale jinak i uzené žebra, cokoliv a pak přidám malinko zelí a tu vodu ze zelí a do toho zvlášť, aby si každý dal, kolik chtěl halušky. To je pak síla a jo, ještě nakrájím hodně česneku!! Tuhle tvou verzi určitě taky vyzkouším...achaláááj machaláááj a bude to!:-)):-)):-)):yes:

Já přidávám ještě bobkový list a nové koření :-p:-p:yes::yes: a dlouho jsem nedělala, takže děkuji :-K:-K

Tématické fráze:
polévka z kyselého zelí, polévka juška, voda z kyselého zelí, polévka z vody ze zelí, recepty z kyselého zelí, voda ze zelí, polévka z vody z kyselého zelí, juška recept, polévky z kyselého zelí, juška polévka, polévka ze šťávy z kysaného zelí, zimní polévka, recepty kapustová polevka z kisely, polevka z vody kyselého zelí, liptovská kapustnice, kyselé zelí recept, polévka s kyselého zelí, polévka z vody z kyselého zelí, co s vodou ze zelí, polevka se stavou z kysaneho zeli

Suroviny:
kosti vepřové, zelenina kořenová, pepř, cibule, maso vepřové mleté, vejce, česnek, pepř, mouka, rýže, sůl, lák ze zelí

Přidat fotografie receptu