Řízek neodmyslitelně patří k naší kuchyni. Kdo by tuto křupavou pochoutku nemiloval?
Řízek je významnou součástí tradiční kuchyně a je oblíbený pro svou chřupavou kůrčičku a bohatou chuť masa. Řízek má kořeny v rakouské a české kuchyni, ale je oblíbený po celém světě. Slovo "řízek" pochází z německého slova "Schnitzel," což znamená "plátek." Snadno jej připravíte na pánvi, ale i zdravěji bez tuku v troubě nebo horkovzdušené fritéze.
Z jakého masa se připravuje řízek?
Tradičně se řízek připravuje z vepřového nebo kuřecího masa. Kuřecí řízek je obvykle lehčí a má méně tuku než vepřový řízek, což ho činí populární volbou pro ty, kteří preferují nižší obsah tuku v jídle. Řízek však můžete připravit i z hovězího (často spíše telecího) masa, případně z hub nebo zeleniny.
Jak vypadá řízek?
Variant na řízek existuje skutečně spoustu.
- Úplnou klasikou je trojobal, tedy obalení plátku masa v mouce, vajíčku a strouhance. Takto se připravuje i holandský řízek nebo cordon bleu.
- Místo trojobalu lze na obalení masa použít i těstíčko, navíc se jako řízek často označuje i přírodní plátek masa.
- Řízek se běžně podává s bramborovou přílohou, tedy klasickým vařenými či šťouchanými brambory, kaší, hranolkami nebo bramborovým salátem.
- Na talíři je ozdobený plátkem citronu, petrželkou nebo kapkou másla.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 47 sekundami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 1 hodinou
Lososová frittata
Přidáno před 1 hodinou
Křenový dip
Přidáno před 19 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 21 hodinami