Jak se připravuje tmavé maso a zvěřina na červeném víně. Jaké zvolit víno a jak maso podlévat?
Víno se v kuchyni používá k podlévání masa od nepaměti, jeho průkopníkem se však stala Francie. Červené víno patří ke zvěřině, hovězímu a vepřovému masu; k drůbeži a rybám volíme víno bílé. Pokrmy s vínem mají zvláštní nakyslou chuť, pokud ho přiléváme s citem - v opačném případě může jídlo zhořknout.
Červené víno dodává pokrmům z tmavého masa výraznou chuť, vůni a karmínovou barvu. Pro svůj obsah kyseliny a třísloviny se používá převážně suché víno, které nepřebije chuť masa. Vepřové maso podléváme vínem lehčím, hovězí maso těžším. Zvěřina má svou osobitou chuť, proto používáme těžké, tělnaté červené víno.
Jakým vínem podlévat maso
Volíme červené suché víno - lehčí pro jemná masa, těžší víno pro zvěřinu:
- Merlot, Frankovka, Cabernet Savignon, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Burgundské, Rulandské modré, Madeira nebo portské víno.
- Pro zvěřinu vybereme těžší hutné víno, které podpoří, ale nepřebije osobitou chuť zvěřiny.
Mohlo by vás zajímat
Základní pravidlo při podlévání masa
Způsob, jakým podléváme maso, rozhodne o výsledné chuti pokrmu:
- Připravíme základ - osmažíme cibuli, maso, koření, popřípadě zeleninu, a podlijeme červeným vínem. Necháme víno pomalu probublávat pod pokličkou, dokud se částečně neodpaří. Můžeme ho podle potřeby postupně dolévat. Méně však znamená více - nepřehánějte to s množstvím vína, aby jídlo nebylo kyselé.
- Nesmíme maso podlít velkým množstvím vína - maso by se v něm vařilo nebo dusilo, dostalo by růžovou barvu a jeho chuť by měla nepříjemnou pachuť kyseliny z vína.
- Víno slouží k vytvoření husté lahodné šťávy, kterou už většinou nezahušťujeme.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 5 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 8 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 12 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se připravuje tmavé maso a zvěřina na červeném víně. Jaké zvolit víno a jak maso podlévat?
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Komentáře