Dietní a svěží italská gastronomie – nejlepší recepty pramáti západoevropských kuchyní
Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny a toto exkluzivní zboží stálo hodně peněz. Proto si jej mohli dovolit jen zámožní Italové, například bohatí kupci, duchovní a šlechta. Dávat pak tyto suroviny na odiv v rámci různých hostin byl jakýsi důkaz vysokého společenského postavení. Když se významná italská šlechtična Kateřina Medicejská provdala do Francie, přinesla do země galského kohouta kulturu stolování i řadu lahůdek.
Moderní italskou kuchyni si ovšem spojujeme především se zdravým jídelníčkem. Čerstvost surovin je v ní totiž nejzásadnější. Italská kuchyně nabízí desítky druhů těstovin, ale také pizzu. Ta se postupem času změnila v položku na menu rychlých občerstvení, ale taková většinou s kvalitní křehkou italskou plackou nemá nic společného. Italské recepty oceníte zejména na jaře a v létě, jsou totiž osvěžující, zdravé, dietní a plné zeleniny.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 9 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 14 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 18 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 18 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Královna pampeliška: Víte, že jíst se dá úplně celá od kořínku po žluté květy? Vyrobíte z ní třeba tohle netradiční želé
Před odletem na dovolenou se vyhněte kávě, smaženému jídlu, česneku i jablkům, radí odborníci