Houbová klasika: Jak na nejlepší smaženici a šťavnaté bedlové řízky?
14. 7. 2021 Vaření
Češi jsou národem houbařů! Uklidňující procházka po lese s košíkem je sama o sobě příjemnou zábavou třeba na chalupě, ale fakt, že z nasbíraných hub se dá vyrobit nějaká dobrota, je ještě lepší! Dnes vám přinášíme osvědčené recepty na tři nejtradičnější houbová jídla; smaženici, řízky z bedlových klobouků a bramboračku. Dobrou chuť!
Dokonalá smaženice
Smaženice (též míchanice) je jednoduché, rychlé a lahodné jídlo, které to ale má trochu těžké hlavně u dětí. Přeci jen, mazlavá, kašovitá konzistence nesedí každému. A přitom je to pokrm tak typický pro českou i slovenskou kuchyni! Jeho základem jsou čerstvé houby a vejce a uvařit ho zvládne opravdu každý. Různé druhy hub očistíme a nakrájíme. Na rozehřátem tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a houby k ní přidáme. Krátce orestujeme a dochutíme mletým kmínem. Dusíme do měkka a pak přidáme vejce rozšlehané se solí. Mícháme, dokud jídlo nezhoustne a podáváme ještě teplé s čerstvým chlebem. Náš tip! Smaženici nedělejte na oleji, ale na živočišném tuku. Máslo je super, domácí sádlo ještě lepší.
Kdo naopak miluje houby, ale nedokáže se srovnat s onou smaženicovou konzistencí, ten může zkusit z míchanice udělat výbornou polévku, která perfektně zachutná večer během letní bouřky.
Bedlové řízky
Podařilo se vám objevit krásně rostlé bedly s širokými klobouky? To si říká o řízky! Bedly mají plnou chuť, na obalování jsou tedy ideální. Bedlové kloubouky stačí jemně očistit, osolit a obalit je v klasickém trojobalu - mouka, vejce strouhanka. Náš tip! Do strouhanky můžete přidat chilli, mletou papriku či strouhaný sýr, do vajíčka utřený nebo sušený česnek. Pečeme v troubě, případně smažíme opět ideálně na másle či sádle.
Houbové miniřízečky se dají udělat i z jiných druhů hub. Vyzkoušejte například tento recept, který vám zároveň prozradí, jak obalit více kousků najednou.
Bramboračka jako od babičky
Bramboračka je tradiční polévkou české kuchyně, jejíž základ tvoří brambory, kořenová zelenina a především majoránka, bez které to opravdu nejde. Do poctivé bramborky ale rozhodně patří také houby, ideálně čerstvé. Nejlepší jsou hříbky, ale využijete i babky. Anuše Kejřová ve své Úsporné kuchařce radí využít do bramborové polévky zbytek houbové omáčky. Díky tomu spotřebujete, co by se jinak třeba vyhodilo, a polévku pak navíc už nemusíte zahušťovat jíškou.
Vydatnou bramboračku pro hladové jedlíky uvaříte podle tohoto receptu:
Náš tip! Chcete-li sobě nebo rodině dopřát něco opravdu speciálního, pusťte se do zapečené bramboračky. Je to trochu nezvyklé a mírně pracné, ale stojí to za ochutnání a s tímto receptem to jistě zvládnete!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Jak připravit a podusit houby na nejlepší houbovou smaženici? Začátečníkům poradíme jednoduchý a osvědčený postup
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 17 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 20 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny peče: Rychlý perník na plech se skořicí a povidly je neskutečně vláčný díky jedné surovině
Příprava houbových placiček nám zabere méně času než smažení hub v trojobalu. Vyzkoušejte nejlepší rychlé recepty
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře