10 nejlepších moučníků z kynutého těsta: Recepty na buchty „Honzovky“, smažené koblihy i koláčky s drobenkou
14. 3. 2022 Vaření
Nadýchané borůvkové knedlíky, buchty „Honzovky“ s mákem či povidly, koláčky do ruky i koláče na plech, to všechno tvoří základ české kuchyně. Připravili jsme proto pro vás přehled nejoblíbenějších moučníků právě z kynutého těsta.
Koláče i koláčky
Do ruky nebo na plech? V případě kynutých ovocných nebo tvarohových koláčů je možné obojí. Ze stejného těsta máte obvykle dvě možnosti: buď celé těsto rozprostřete na vymazaný a moukou vysypaný plech, pokladete ovocem, posypete drobenkou a dáte upéct, anebo uděláte skoro totéž, jen si dáte práci s každým koláčkem zvlášť. Pro různé příležitosti se hodí různé postupy. Tak vybírejte.
Sladká teplá jídla
Kdo by je nemiloval? Ano, buchtičky se šodó nebo buchtičky s krémem patří mezi delikatesu, kterou má většina z nás v lásce už od školky. A není divu. Když se takové buchtičky dobře udělají, je to „nebe v ústech“! Podobné je to s kynutými ovocnými knedlíky, které sice patří spíše k letnímu období, ale můžeme si je připravit kdykoliv během roku.
Klasické buchty
Honza z pohádky si je bral na vandr, odtud dostaly kynuté, na plechu pečené a povidly, mákem či tvarohem plněné buchty svůj neformální název „Honzovky“. Upéct tyhle nadýchané krásky patřívalo k základním dovednostem každé dobré hospodyňky. A plněné buchty jsou oblíbené dodnes. Zkuste je upéct na neděli a uvidíte, jak se po nich zapráší!
S koncem masopustu se v mnoha českých domácnostech hojně připravovaly smažené koblihy. Pokud vás lákají právě tyhle dobroty, připravte si je podle našeho receptu!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho kyne těsto na koláče? Záleží na teplotě, obsahu tuku i množství droždí
Desatero rad na téma koblihy: Jak na to, aby byly nadýchané a vláčné
Jak poznat správně vykynuté těsto. Video poradí a ukáže jednoduché tipy, které je dobré znát
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Buchtičky se šodó byly dřív luxusním dezertem. Víte, proč se jim říká dukátové?
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď