Náš život s celiakií: Jak jsme pátrali po bezlepkových těstovinách, kde je sehnat a které u nás nakonec vyhrály?
25. 4. 2024 Ostatní
Když u vašeho dítěte zjistí celiakii, nastává vám fáze hledání… Nejen toho, kde všude se ukrývá lepek, ale třeba i mouky, z níž se vám bude nejlépe péct, nebo těstovin, které bude váš potomek ochoten sníst. Jak to vypadalo u nás, si můžete přečíst v dalším dílu seriálu Máma a bezlepková Áňa.
Těstoviny - nejoblíbenější dětské jídlo
Asi jako každé dítě má naše Áňa ráda těstoviny. Vzhledem k tomu, že to je jedna z odpovědí (společně s palačinkami), které se mi dostane, když se jí zeptám, co by chtěla k večeři, dalo by se říct, že jde o jedno z jejích nejoblíbenějších jídel.
Ačkoli je Anička na svůj věk celkem gurmán a nepohrdne ani takovými pokrmy, jako jsou šneci nebo sushi, ohledně těstovin je celkem skromná a nejraději je má s kečupem. To zase vidím poměrně nerada já, a tak jí vždycky aspoň přesvědčím k nějaké lepší rajčatové omáčce.
Mohlo by vás zajímat
Kukuřičné jsou nejčastější
Když Aničce zjistili celiakii, museli jsme začít pátrat, jakými těstovinami nahradíme ty klasické. Naštěstí nabídka bezlepkových těstovin v obchodech je poměrně široká a seženete je skoro všude. Horší je to ale s jejich chutí. Asi nejdostupnější jsou těstoviny kukuřičné, které patří i k nejlevnějším (cena je cca 40 Kč za 500 g).
Zpočátku je Áňa jedla celkem bez protestů, v poslední době už je ale odmítá. Jejich chuť je zkrátka opravdu hodně jiná, mají poměrně zvláštní konzistenci a po uvaření jsou tak trochu „oslizlé“, jak se říkalo v Pelíšcích. Navíc mají malinko nasládlou chuť, což v kombinaci s některými omáčkami nejde úplně dohromady.
Asijské rýžové
V poslední době proto Áňa spíš vyžaduje těstoviny rýžové. Vzhledem k tomu, že máme u nás v rodině v oblibě asijskou kuchyni, hlavně tedy vietnamskou, mám to poměrně jednoduché. Na pokrmech s rýžovými nudlemi je spousta specialit vietnamské kuchyně přímo založená, třeba slavný vietnamský nudlový salát Bún bò Nam Bô, který Áňa přímo zbožňuje.
Do jídel s asijským nádechem proto s oblibou často používám tyto nudle (např. bun nebo pho), které seženete nejen v obchodech s asijskými potravinami, ale nyní už i běžně v supermarketech. Jejich předností je nejen přijatelná cena (500 g balení koupíte přibližně za 50 Kč), ale i rychlá příprava. Nudle obvykle jen stačí namočit do vody, uvařené jsou pak za tři minuty.
Z fazolí a pohanky
Na bezlepkové nudle je ostatně asijská kuchyně vůbec bohatá. Zkoušeli jsme třeba i skleněné nudle z mungo fazolí, které se hodně podobají těm rýžovým. Přirozeně bezlepkové jsou i japonské soba nudle, které se dělají z pohankové mouky. Ty se sice dají sehnat i v supermarketu, jen je třeba si ohlídat složení, často se totiž dělají i s přídavkem mouky pšeničné.
Jen pozor, úplně tak jednoduché to s tou asijskou kuchyní také není a často v asijských bistrech najdete, že je jídlo s lepkem. Jak jsme později zjistili, může za to obvykle sójová omáčka, do níž se bohužel pšeničná mouka často přidává.
Mohou být i z luštěnin
Problém však nastal, když jsem chtěla uvařit nějaké italské těstoviny, třeba s rajčaty, nebo carbonara s vajíčky a slaninou. Naštěstí jsem zjistila, že i rýžové těstoviny se dělají v klasických tvarech italských těstovin a jako bezlepková náhražka fungují výborně. A navíc Áně mnohem víc chutnají. Jen jsem si tedy musela zvyknout, že je musím vařit déle, než je uvedené na obalu. Což ostatně ale platí i u těch kukuřičných.
Zkoušeli jsme i těstoviny z luštěnin, které také poměrně běžně koupíte v obchodech. K dostání jsou čočkové, cizrnové nebo hrachové, ani jedny z nich se u nás ale bohužel s velkým úspěchem nesetkaly. A nezachránila to ani lákavá červená barva u těch z červené čočky. Ale stále se nevzdávám a doufám, že je třeba Áňa někdy vezme na milost.
Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…
Nejlepší jsou ty italské
Jako v těstovinovém ráji jsme se ale cítili v Itálii. Nevím, jak to dělají, ale jejich bezlepkové těstoviny chutnají úplně jako ty lepkové. Ostatně, kde jinde byl měl čekat člověk kvalitní těstoviny, než v zemi pastě zaslíbené. Když jedeme do Itálie, snažím se je tam nakupovat do zásoby. Bezlepkové těstoviny dělá například i známý výrobce Barilla, dobré zkušenosti mám i se značkou Rummo.
Pokud se v létě chystáte do Itálie, určitě doporučuju si tam těstoviny pořídit. Navíc je tam seženete i za poměrně dobré ceny (400 g balení stojí kolem 2 EUR, což je přibližně 50 Kč). U nás můžete nakupovat v italských obchodech, ale samozřejmě už musíte čekat vyšší ceny. Zase se mi ale v jednom pražském obchůdku podařilo sehnat třeba bezlepkové lasagne, takže jsem mohla uspokojit Áni touhu po oblíbeném italském pokrmu s boloňským ragú.
A pokud by vás zajímalo, jak je to s bezlepkovým stravováním v Itálii obecně, tak o tom vám povyprávím v některém z dalších dílů našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa.
Náš tip: Vietnamskou polévku pho s plochými rýžovými nudlemi, kterou si Anička rovněž všude ráda dává, si můžete uvařit podle našeho video receptu.
Fotogalerie - Náš život s celiakií: Jak jsme pátrali po bezlepkových těstovinách a které u nás nakonec vyhrály?
Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vietnamská kuchyně: Připravte si doma vlastní nudlový salát Bún bò Nam Bô. Takhle jednoduše se dělá
Znáte japonské pohankové „špagety“ soba? Zkuste si je připravit podle našeho receptu!
Jak připravit dětem luštěniny? Vsaďte na atraktivní vzhled a bylinky proti bolení bříška
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 19 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Jak jsme pátrali po bezlepkových těstovinách, kde je sehnat a které u nás nakonec vyhrály?
Hitem internetu jsou netradičně připravené těstoviny s chutí cibulačky: One Pot French Onion Pasta jsou úžasně jemné a voňavé
Velký přehled italských těstovin: Poznejte 14 nejznámějších druhů a zjistěte, jak si je nejlépe vychutnat