Chléb žitný kváskový bez hnětení
Suroviny pro 1 kus
1 kus
Nutriční hodnoty
Energie | 7 976 kJ / 1 906 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 47,80 g |
Tuky | 7,38 g |
Vláknina | 40,54 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,42 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 391,91 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Chléb ze žitné mouky v troubě už nevyskočí, jako je tomu u chlebů z jiných druhů mouky, nepraská a má krémovější střídku. Oblíbila jsem si žitnou chlebovou mouku z Věrovan (fialová), z jiných není chléb tak vláčný a jemný. Chléb lze nakrájet na cca 17 krajíců po 50 g.
Peču ve dvou různých formách, z Lidlu 32x13x7 je nižší a delší, ve formě Banquet 27x14x7je zase vyšší a kratší a krajíců je méně. Časy pečení jsou orientační, uprav si je podle pečicích vlastností své trouby.
Upečený chléb uchovávám v chlebníku v utěrce, kterou po 2, 3 dnech měním za suchou, vydrží opravdu dlouho.
V létě připravuju rozkvas ráno, protože je rychleji nakynutý a večer peču, v zimě jej připravuju večer a dopoledne peču.
Kvásek vydrží v lednici několik dní, možná jej bude potřeba mezi dvěma pečeními přikrmit troškou vody a lžící žitné mouky (octový zápach=hladový kvásek). Žitný kvásek lze založit doma, což není zrovna jednoduché nebo jej získat už hotový (viz. kvásková mapa).
Na závěr - nikdy si nezapomeň z rozkvasu odebrat trošku na další pečení!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Právě bylo uvařeno:
Nadýchaná bábovka s vaječným konakem
eskymak uvařila před 10 minutami
Buchta s jablky a čokoládovou polevou
Sluncejasne uvařila před 17 minutami
Kynuté ovocné knedlíky II
Wanilor uvařila před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Michaela1818 uvařila před 1 hodinou
Koláče s plněným okrajem
Polina uvařila před 2 hodinami
Levandulový sirup s mátou - domácí limonáda
Marcela0123 uvařila před 3 hodinami
Zeleninové lasagne
TondaJ uvařila před 3 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
paprika1000 uvařila před 4 hodinami
Koprová omáčka
olca1983 uvařila před 4 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
MiraBar uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Co přidat do chleba, aby pěkně voněl. Poradíme, jaké koření se nejlépe hodí
Za chléb a pečivo platíme stále více. Jak je uchovat co nejdéle v dobrém stavu. Jak je skladovat a předcházet plesnivění
Další recepty
Suroviny: mouka žitná chlebová, voda, sůl, kvas žitný, med tekutý, cibule sušená smažená, kmín celý, ořechy, bylinky, kustovnice, olivy, rajče sušené, máslo
Chléb žitný kváskový bez hnětení
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkD2L
0 názorů