Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Zdroj: Unsplash

Správná horká čokoláda má být hustá, tmavá a hedvábně lesklá. Tuto voňavou tekutinu podáváme s kopečkem šlehačky na povrchu.

Čokoláda je vlastně zdravá potravina, obsahuje množství antioxidantů, má protistresové účinky a vyvolává pocit pohody. Je lékem na špatnou náladu, smutek a splín.

Jak správně uvařit dobrou čokoládu

Stačí postupovat podle jednoduchého návodu.

  • Potřebujeme kvalitní suroviny: dobré mléko (můžeme jej vylepšit smetanou), škrob bramborový či kukuřičný (nebo pudinkový prášek) a čokoládu s alespoň 60 % kakaa. Čokoláda může být i bílá.
  • Na 3–4 porce potřebujeme: 500 ml mléka, vrchovatou lžičku škrobové moučky a 200–250 g čokolády.
  • Postup je jednoduchý. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo (pokud s tím máme dobré zkušenosti) v mikrovlnné troubě. Pozor na její připálení.
  • V mléce rozmícháme škrob nebo pudink, vlijeme čokoládu a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Povaříme 1 minutu. Podáváme horké v tlustostěnných sklenicích nebo šálcích, s kopečkem šlehačky a sušenkami nebo cukrářskými piškoty.
  • Tip: Místo škrobu v mléce rozmixujeme banán/y - čokoládu zahustí, pak již nemusíme vařit, jen přidáme rozpuštěnou čokoládu a ohřejeme.

Čím čokoládu ochutíme

Horká čokoláda je lahůdkou sama o sobě, ale můžeme ji vylepšit vanilkou, skořicí, kardamomem, pro dospělé chilli nebo kapkou tvrdého alkoholu. Skvěle v čokoládě chutná mandlovice, griotka, ořechovka nebo koňak. 

Máte rádi čokoládu? Zkuste také čokoládové muffiny, uděláte radost nejen dětem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více