Jak na výbornou pampeliškovou kávu: Z pražených kořenů ochucená kořením chutná skvěle, říká bylinkářka Linda
25. 4. 2023 Vaření
Hledáte nějakou bezkofeinovou alternativu ke klasické kávě? Zkuste kávu pampeliškovou! Připravuje se z kořene rostliny a chutná fantasticky. Jak na ni pro Toprecepty.cz poradí známá bylinkářka Linda Mahelová.
Z pampelišek využijete listy, květy i kořeny
Právě teď nastává ideální čas ke sběru různých jarních kvítků a bylinek. Nemusíte ale sbírat jen listy a květy. Některé bylinky se dají využít úplně celé, od květu až po kořínek. Jednou z takových bylin je právě pampeliška.
Zahrádkáři ji sice považují za plevel, v parku nebo na louce ale její žluté kvítky vídáme moc rádi. Pampelišky navíc mají široké možnosti využití v kuchyni. Z květů se dělá nejčastěji pampeliškový med, sirup či víno, listy se dají použít do salátů nebo klidně i do polévky a z kořenů se dá připravit vynikající nápoj, který můžete popíjet místo normální kávy.
Mohlo by vás zajímat
Kořeny pampelišek jsou ideální na výrobu kávy
Pampeliškovou kávu je sice možné koupit v obchodě, na rozdíl od ostatních kávovinových nápojů si ji ale snadno můžete udělat i doma. Předností této náhražky také je, že je oproti těm obilným přirozeně bezlepková, takže si ji mohou dopřát i celiaci.
Pampeliška je navíc výborná léčivka, která, jak říká pro Toprecepty.cz bylinkářka Linda Mahelová „blahodárně působí na celé tělo, posiluje ledviny, játra, žaludek, slinivku. Kořen pampelišky výrazně očisťuje játra, žlučník, a slezinu. Pomáhá vylučovat toxiny z těla a působí močopudně, což přispívá i k očistě ledvin a močového systému.“
Čas vyrazit na pampelišky
Pampelišky nyní rostou skoro všude a kvetou až do srpna. Nejlepší jsou ale první jarní rostlinky. Hlavně kořeny by se měly sbírat co nejdřív, ideální doba je na jaře (v březnu a v dubnu), nejlépe před rozkvětem, takže máte nejvyšší čas. Pokud byste to nyní nestihli, druhým obdobím ideálním ke sběru je podzim od konce září do prosince.
„Kořeny pampelišky sbíráme v čistých lokalitách. Sbíráme alespoň rok staré rostliny. Ty poznáme tak, že mají hustější a mohutnější listy a také kořeny těchto rostlin jsou silnější. Tenké kořeny jsou teprve z letošního roku a jsou velmi malé,“ radí Linda Mahelová.
Přednosti pampeliškové kávy
Pokud si nasbíráte pampeliškové kořeny, je třeba je zpracovat co nejrychleji, nejlépe v den sběru. Pampeliškové kořeny mají mírně nahořklou chuť a dají se stejně jako listy používat do salátů. Nejčastěji se z nich ale připravuje právě pampelišková káva.
Ta má velmi příjemnou lehce nasládlou chuť, která trochu připomíná čekankovou kávu. Jestliže vás tento zdravý a léčivy nápoj zaujal, snadno si jej připravíte podle návodu bylinkářky Lindy. Jediné, co budete potřebovat, jsou právě kořeny pampelišek. Jak na to?
- Kořeny nejprve omyjte od zeminy. Pak je nakrájejte na menší kousky a nechte usušit v sušičce, troubě nebo v blízkosti topení. Jakmile jsou dobře usušené (dají se lehce rozlomit), můžete se pustit do pražení.
- Stačí vám na to obyčejná trouba. Kořeny rozložte na plech a pražte je při teplotě kolem 180 °C zhruba 15 minut. Mezitím kořeny kontrolujte, aby nedošlo k připálení, a občas promíchejte. Poté upražené kořeny nechte vychladnout.
- Upražené kořeny pak umelte v mlýnku nebo je rozmixujte v mixéru na prášek. Kávu poté připravte obvyklým způsobem. Lžičku prášku (nebo více – podle velikosti hrnku) stačí jen zalít horkou vodou, chvíli počkejte, až káva spadne ke dnu. Pak kávu přeceďte.
- Pampelišková káva je vynikající s mlékem a medem. „Do hotového jemně upraženého prášku z kořenů pampelišky ráda přidávám voňavé koření. Někdy skořici, vanilku nebo kardamom,“ doporučuje navíc Linda Mahelová. To, jak si kávu vychutnáte, zkrátka záleží už jen na vás.
Náš tip: Z květů pampelišek si pak můžete připravit výborný pampeliškový med podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Českem s chutí: Poznejte pikador a dejte si Budvar ke kaprovi. Ochutnejte jižní Čechy!
Velice často platí přísloví "jiný kraj, jiný mrav… Číst více
Když hranolky, tak z kapra! Připravte si doma nejslavnější specialitu Třeboňska!
Podzim je časem výlovů rybníků a ideální dobou… Číst více
Na vánoční rybí polévku potřebujeme hlavu a vnitřnosti z kapra. Poradíme začátečníkům, jak tuto výbornou polévku uvařit
Vyhodíme sádlo, střívka a plovací měchýř (i když v Číně dovedou připravit jídlo i z tohoto). Všechny ostatní vnitřnosti můžeme použít. Pokud si… Číst více
Jak připravit mlíčí a jikry? Málokdo ví, že se výborně hodí i do tradiční rybí polévky. Poradíme, jak na to
Mlíčí jsou samčí pohlavní žlázy kapra, které jsou díky svému velmi jemnému bílému masu oblíbenou pochoutkou. Často se připravují spolu s jikrami,… Číst více
Jaké vnitřnosti patří do rybí polévky? Poradíme, co použít a co raději vyhodit
Ryba v celku, to je přímo poklad. Můžete ji zpracovat celou beze zbytku a využít doslova každou kostičku i ploutvičku. Pokud si ale nejste jistí, co… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pampelišková buchta s polevou aneb dezert, který vás příjemně překvapí. Vyzkoušejte podle našeho receptu
Pečeme bez lepku: Chytrý průvodce bezlepkovými moukami pro začátečníky
Nechte svůj talíř rozkvést jedlými květy: Sedmikrásky krásně zdobí, pampelišky zkuste do salátu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 16 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 22 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pampelišky jsou přírodní poklad: Vyrobte si pampeliškový olej, využijete jej třeba při opalování