Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hledáte nějakou bezkofeinovou alternativu ke klasické kávě? Zkuste kávu pampeliškovou! Připravuje se z kořene rostliny a chutná fantasticky. Jak na ni pro Toprecepty.cz poradí známá bylinkářka Linda Mahelová.

Z pampelišek využijete listy, květy i kořeny

Právě teď nastává ideální čas ke sběru různých jarních kvítků a bylinek. Nemusíte ale sbírat jen listy a květy. Některé bylinky se dají využít úplně celé, od květu až po kořínek. Jednou z takových bylin je právě pampeliška.

Zahrádkáři ji sice považují za plevel, v parku nebo na louce ale její žluté kvítky vídáme moc rádi. Pampelišky navíc mají široké možnosti využití v kuchyni. Z květů se dělá nejčastěji pampeliškový med, sirup či víno, listy se dají použít do salátů nebo klidně i do polévky a z kořenů se dá připravit vynikající nápoj, který můžete popíjet místo normální kávy. 

Kořeny pampelišek jsou ideální na výrobu kávy

Pampeliškovou kávu je sice možné koupit v obchodě, na rozdíl od ostatních kávovinových nápojů si ji ale snadno můžete udělat i doma. Předností této náhražky také je, že je oproti těm obilným přirozeně bezlepková, takže si ji mohou dopřát i celiaci.

Pampeliška je navíc výborná léčivka, která, jak říká pro Toprecepty.cz bylinkářka Linda Mahelová „blahodárně působí na celé tělo, posiluje ledviny, játra, žaludek, slinivku. Kořen pampelišky výrazně očisťuje játra, žlučník, a slezinu. Pomáhá vylučovat toxiny z těla a působí močopudně, což přispívá i k očistě ledvin a močového systému.“

Čas vyrazit na pampelišky

Pampelišky nyní rostou skoro všude a kvetou až do srpna. Nejlepší jsou ale první jarní rostlinky. Hlavně kořeny by se měly sbírat co nejdřív, ideální doba je na jaře (v březnu a v dubnu), nejlépe před rozkvětem, takže máte nejvyšší čas. Pokud byste to nyní nestihli, druhým obdobím ideálním ke sběru je podzim od konce září do prosince.

„Kořeny pampelišky sbíráme v čistých lokalitách. Sbíráme alespoň rok staré rostliny. Ty poznáme tak, že mají hustější a mohutnější listy a také kořeny těchto rostlin jsou silnější. Tenké kořeny jsou teprve z letošního roku a jsou velmi malé,“ radí Linda Mahelová. 

Přednosti pampeliškové kávy

Pokud si nasbíráte pampeliškové kořeny, je třeba je zpracovat co nejrychleji, nejlépe v den sběru. Pampeliškové kořeny mají mírně nahořklou chuť a dají se stejně jako listy používat do salátů. Nejčastěji se z nich ale připravuje právě pampelišková káva.

Ta má velmi příjemnou lehce nasládlou chuť, která trochu připomíná čekankovou kávu. Jestliže vás tento zdravý a léčivy nápoj zaujal, snadno si jej připravíte podle návodu bylinkářky Lindy. Jediné, co budete potřebovat, jsou právě kořeny pampelišek. Jak na to?

  • Kořeny nejprve omyjte od zeminy. Pak je nakrájejte na menší kousky a nechte usušit v sušičce, troubě nebo v blízkosti topení. Jakmile jsou dobře usušené (dají se lehce rozlomit), můžete se pustit do pražení.
  • Stačí vám na to obyčejná trouba. Kořeny rozložte na plech a pražte je při teplotě kolem 180 °C zhruba 15 minut. Mezitím kořeny kontrolujte, aby nedošlo k připálení, a občas promíchejte. Poté upražené kořeny nechte vychladnout. 
  • Upražené kořeny pak umelte v mlýnku nebo je rozmixujte v mixéru na prášek. Kávu poté připravte obvyklým způsobem. Lžičku prášku (nebo více – podle velikosti hrnku) stačí jen zalít horkou vodou, chvíli počkejte, až káva spadne ke dnu. Pak kávu přeceďte. 
  • Pampelišková káva je vynikající s mlékem a medem. „Do hotového jemně upraženého prášku z kořenů pampelišky ráda přidávám voňavé koření. Někdy skořici, vanilku nebo kardamom,“ doporučuje navíc Linda Mahelová. To, jak si kávu vychutnáte, zkrátka záleží už jen na vás. 

Náš tip: Z květů pampelišek si pak můžete připravit výborný pampeliškový med podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Bránice

Bránice je hladká, příčně pruhovaná svalovina, která odděluje orgány savců od hrudi a břicha. Vepřová bránice je část pobřišnice, v podstatě je to… Číst více

Droby

Droby

Droby jsou vnitřní orgány, které jsou vedlejším produktem při jatečném zpracování zvířat. Patří k nim srdce, ledviny, játra, plíce, slezina, střeva… Číst více

Jazyk

Jazyk

Vepřový a hovězí jazyk patří do skupiny drobů. Oba mají maso s minimem tuku. Tvoří je jemná svalovina. Z hlediska výživy mají vyšší obsah železa,… Číst více

Jikry

Jikry

Jikry jsou samičí pohlavní buňky, vajíčka ryb. Mořské ryby produkují plovoucí jikry, sladkovodní je kladou na dno nebo na nějaký substrát. Jikry… Číst více

Ledvinky

Ledvinky

Ledvinky jsou pokrm z uvařených ledvin jatečných zvířat. Už od pravěku jim byla přisuzována velká síla, dnes se říká nutriční hodnota. Pro někoho… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více