Pečeme s Ivou: Tmavý žitný chleba připravíme velmi snadno. Nejlépe chutná s jemnou tvarohovou pomazánkou a pažitkou
15. 6. 2023 Vaření
Máte rádi kváskové chleby a chutná vám tmavý žitný chléb ve tvaru cihličky? Pak určitě čtěte dále, protože přesně takový chléb podle receptu upečete! Bez droždí, kynutý jen žitným kváskem a tak dobrý! S tvarohovou pomazánkou, ozdobený řezem malého rajčete a posypaný krájenou pažitkou nemá chybu.
Když pekařka promluví...
Zcela obyčejný žitný chlebík – jen z žitné chlebové mouky, se zcela všední přípravou.
Díky žitu a vetšímu množství vody v těstě vydrží opravdu dlouho vláčný a asi nejvíc mi chutná s máslem a sýrem….nebo jen se sýrem….ale i tvarohová pomazánka není marná. Prostě – u nás vyhrává co nejprostší „mazání“ nebo obložení.
Co budeme potřebovat? Pečení a tedy i suroviny rozdělíme do 3 etap:
1. rozkvas:
15 g žitného kvásku
70 g vody
70 g žitné chlebové mouky
Vše smícháme, necháme vykvasit přibližně 10-12 hodin do 150 g příjemně kyselkavě vonícího kvásku.
2. dokrmení:
vykvašený kvásek z bodu 1. (150 g)
150 vody
150 žitné chlebové
rovná lžička sladěnky
Vše promícháme a necháme vykvasit, hotovo je obvykle do 2-4 hodin.
3. zadělání těsta:
320-400 g vody
450 g žitné chlebové
2,5 rovné lžičky soli
drcený kmín
Mohlo by vás zajímat
Jak budeme postupovat?
- Časový rozvrh si pravděpodobně zvolí každý takový, jaký bude vyhovovat jemu. U nás se večer zadělá rozkvas (bod 1.) – pečlivým rozmícháním všech surovin, mísa se zakryje proti osýchání a rozkvas necháme v teple místnosti 9-12 hodin kvasit.
- Ráno rozkvas příjemně kyselkavě – chlebově voní a je nakynutý. Dokrmíme podle bodu 2. – sladěnku je vhodné před přidáním do těsta rozmíchat v předepsaném množství vody. Opět zakryjeme a znovu necháme prokvasit – teď už jen 2-4 hodiny, do zvětšení objemu těsta a opět navinulé vůně.
- Pak přidáme zbytek surovin (3.bod, vodu podle potřeby – těsto nesmí být hutné) a krátce a dobře promícháme – nemá cenu mísit nějak dlouho, žito to ani nemá moc rádo.
Umíchané těsto urovnáme do sádlem vymazané chlebové formy (moje má asi 30 cm) a přikryté utěrkou necháme vykynout – v závislosti na okolní teplotě to trvá 1-3 hodiny.
Povrch vykynutého bochníčku potřeme vodou, můžeme posypat semínky a dáme péct na plech do studené trouby – po vložení formy s těstem ji zapneme na 210-220 °C. Po 45 minutách pečení chleba z formy vyklopíme na plech, na kterém forma stála a asi 15 minut dopékáme.
Krájíme nejdříve po 10-12 hodinách.
Drobečky z ošatky
- Všechny časové údaje jsou přibližné. Každý máme doma jinak teplo, nestejně silné kvásky. Proto je nutné se řídit očima.
- Na studený start je možné péct jen lehce nedokynutý chleba, během nahřívání trouby v jejím teple dokyne. Zcela vykynutý chleba už je nutné vložit péct do dobře vyhřáté trouby (220 °C) a takto upéct.
- Žitný chléb se většinou krájí až po cca 12 hodinách od upečení. Jeho struktura je jiná, než u chleba s pšeničnou moukou a pokud ho nakrojíte ještě vlahý, může být střída mazlavá.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Vnitřnosti a oblíbené pokrmy z nich. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky či srdce?
Jaké vnitřnosti rozeznáváme a jak je zpracujeme [assetPageTips:1134] Dršťky nejen na polévku Dršťky jsou hovězí předžaludky (bachor, čepec, kniha)… Číst více
Vyplatí se investice do vakuovačky potravin, která by měla šetřit vaše peníze? Tohle jsme zjistili!
Pořád ještě váháte s nákupem vakuovačky, protože… Číst více
Vychutnejte si nápoj a myslete na životní prostředí. Držák na pití od Coca-Coly je papírový
Multipacky 4 a 6 plechovek držela až dosud… Číst více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a… Číst více
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
V USA povolili prodej masa vypěstovaného v laboratoři z buněk živých zvířat. K dostání bude zatím jen v luxusních restauracích
Revoluci ve stravování se pokusí odstartovat ve… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jaký je rozdíl mezi kvasnicemi a kváskem? Společnou mají pouze základní funkci
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí marshmallow
Přidáno před 30 minutami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 17 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno 20. 5. 2024 08:32
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Jak snadno a efektivně založit domácí žitný kvásek na pečení chleba? Tento návod je praktický a zvládne jej každý
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Jak se daří finalistům Peče celá země: Vojtěch vyprodává kurzy, Tereza frčí na sítích a Roman se naučil důležitou věc