Rarášci s masem a zeleninou: Na efektní oběd ze zbytků stačí pár ingrediencí, maso je dobré pro plnější chuť předem naložit
16. 2. 2024 Vaření
Máte doma zbytky různých potravin? I z nich může vzniknout skvělé jídlo. Rarášci s masem a zeleninou jsou takovým případem, kdy ze směsi krůtího nebo kuřecího a mletého masa vytvoříte skutečnou dobrotu.
Co jsou rarášci
Slovo rarášek může mít různé významy, ale my samozřejmě máme na mysli jídlo. V tomto případě jsou rarášci většinou kousky kuřecího masa (může se jít i o krůtí), které je obalené v těstíčku a následně osmažené.
Těstíčko může být připraveno z různých ingrediencí a výsledek pak nabízí odlišné chutě. Aby byly chutě výraznější, většinou necháváme maso naložené v těstíčku alespoň tři hodiny.
Mohlo by vás zajímat
Co čeho naložit rarášky
Když chceme dodat masu výraznější a pikantnější chuť, můžeme využít třeba chilli omáčku, hodí se také sójové omáčky. Sójová omáčka je řídká tmavě hnědá slaná omáčka vyrobená z fermentovaných sójových bobů. Využijeme ji nejen k dochucení asijských pokrmů, ale také třeba do marinád. Jednou z ingrediencí v receptu je i indonéská sójová omáčka (ketjap manis), která je ale sladká díky palmovému cukru. Pokud ji nemáte doma, přidejte ke klasické sójovce trochu třtinového cukru.
Do směsi k nakládání můžeme přidat i bylinky, v tomto případě sáhneme po pažitce, dobrý je i silně aromatický libeček.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit rarášky s masem a zeleninou
Na přípravu budete potřebovat: 200 g krůtích prsou, 150 g mletého masa (směs), 1 celé vejce, 1 lžíci oleje, 3 lžíce sójové omáčky Indonesia, 3 lžíce sladké chilli omáčky, 3 lžíce obyčejné slané sójové omáčky, 4 lžíce solamylu, 4 lžíce zelených nasekaných bylinek (mix pažitka/libeček), košťál brokolice, 2 stroužky nadrceného česneku, 1 zelenou papriku, 1/2 červené masité papriky, 1/2 větší cibule, trochu mletého pepře a olej nebo sádlo na smažení.
Jak na to? Do misky rozklepněte vejce, přilejte olej, sojové omáčky, pepř, solamyl a česnek a umíchejte těstíčko. Košťál brokolice očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Dejte ho do menšího množství vařící vody na 3 minutky povařit. Papriky a cibuli očistěte nakrájejte nadrobno. Přidejte k brokolici ještě na 1 minutu povařit, odstavte, přeceďte a nechte odkapat.
Krůtí prso nakrájejte na jemné kousky a společně s mletým masem dejte do připraveného solamylového těstíčka. Přidejte spařenou a odkapanou zeleninu, mix čerstvých bylinek. Vše důkladně promíchejte a dejte alespoň na 3 hodiny do lednice odpočinout. Může takto zůstat i do druhého dne.
Připravte si pánev s tukem, který rozehřejte. Po uležení směs promíchejte, lžící tvořte menší placičky a dávejte je do horkého tuku. Smažte placičky na mírném plameni z každé strany zhruba po 4 minutách. Podávejte obložené čerstvou zeleninou, nebo jako hlavní chod s bramborovou kaší.
Náš tip: Připravte si zámecké kuřecí rarášky podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Vnitřnosti a oblíbené pokrmy z nich. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky či srdce?
Jaké vnitřnosti rozeznáváme a jak je zpracujeme [assetPageTips:1134] Dršťky nejen na polévku Dršťky jsou hovězí předžaludky (bachor, čepec, kniha)… Číst více
Vyplatí se investice do vakuovačky potravin, která by měla šetřit vaše peníze? Tohle jsme zjistili!
Pořád ještě váháte s nákupem vakuovačky, protože… Číst více
Vychutnejte si nápoj a myslete na životní prostředí. Držák na pití od Coca-Coly je papírový
Multipacky 4 a 6 plechovek držela až dosud… Číst více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a… Číst více
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
V USA povolili prodej masa vypěstovaného v laboratoři z buněk živých zvířat. K dostání bude zatím jen v luxusních restauracích
Revoluci ve stravování se pokusí odstartovat ve… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nebeská bramborová kaše: Tajné tipy kuchařek, jak ji dovést k dokonalosti
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí marshmallow
Přidáno před 30 minutami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 17 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno 20. 5. 2024 08:32
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se daří finalistům Peče celá země: Vojtěch vyprodává kurzy, Tereza frčí na sítích a Roman se naučil důležitou věc
Jak používat libeček a připravit libečkové pesto. Oblíbená jídla, která dochutíme libečkem - polévky a bramborové či masové pokrmy
Existuje jednoduché, nepečené a zároveň chutné cukroví? Určitě ano! Vyzkoušejte s námi raw cukroví bez přidaného cukru