Mouka v hlavní roli: Nejhojněji používaná surovina doma i v potravinářském průmyslu
Mouka patří neodmyslitelně k základním surovinám, které má doma jistě každá hospodyňka. Neobejdou se bez ní naše oblíbené sladké ani slané pokrmy nebo třeba krásně vypečený a voňavý domácí chléb.
Mouka jak ji neznáte
V dnešní moderní době se setkáváme i s novými typy mouky, jako je například mouka konopná, kaštanová nebo dýňová. Další netypické a zatím možná méně známé jsou mouky živočišného původu, vyráběné z vedlejších produktů, které vznikají při zpracovaní v masném průmyslu, například rybí nebo krevní mouka. Hitem poslední doby se stává tzv. jídlo budoucnosti: Hmyz, ze kterého se vyrábí taktéž mouka hmyzí.
Základní druhy mouky
Mouky, podle typu jemnosti rozmělnění zrn:
- Hladká mouka,
- polohrubá mouka,
- hrubá mouka,
- krupice.
Mouky, podle typu použití zrn:
- Pšeničnou mouku,
- žitnou mouku,
- celozrnnou mouku,
- špaldovou mouku.
Mouky, bez přítomnosti lepku:
-
Kukuřičná mouka,
-
rýžová mouka,
-
sojová mouka,
-
kokosová nebo třeba mandlová mouka.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 9 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 16 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat doma řeřichu? Krásně ozdobí nejen velikonoční stůl a dochutí jídlo, její pěstování zvládne i zahradnický začátečník
Hříšné trubičky cannoli: Jak doma připravit delikatesu ze sicilského harému? Zkuste to podle originálního receptu!
Pro začátečníky: Tipy na jídla, která zvládne každý. Nejlepší bramborová kaše i zapečené masové kuličky vás nadchnou