Kukuřičné klasy: Pochutnejte si podle nejlepších receptů
Kukuřice je skvělou obilovinou, která se dá připravit na mnoho způsobů. Zrna obsahují vysoké množství vitamínů skupiny B a ty jsou důležité pro správné fungování orgánů. Za zmínku stojí také to, že v klasech najdeme velký obsah vlákniny a bílkovin. Kukuřice je teplomilná rostlina s vysokými nároky na vláhu. Sklízet ji můžeme podle zralosti, a to od července do září.
Konzumovat a používat v kuchyni můžeme kukuřici čerstvou, zmraženou, konzervovanou, ale také zpracovanou na kukuřičnou mouku, škrob nebo krupici (tzv. polentu). Tepelně upravujeme klasy buď v celku nebo rozdělené na jednotlivá zrna.
Mohlo by vás zajímat
Jak poznat zralý klas
Zralou kukuřici je ideální sklízet v tzv. mléčné zralosti - poznáte ji tak, že naříznete zrno a vyteče z něj mléčně zbarvená tekutina. Pohledem lze zralost posoudit, pokud její vlásky zhnědnou a usychají.
Jak tepelně připravovat kukuřičné klasy
Máme několik možností jejich úpravy:
- Vaření ve vodě: Velmi snadná úprava, při které klasy jednoduše ponoříme do většího hrnce s osolenou vodou a vaříme do změknutí.
- Vaření v páře: Vlastníme-li parní hrnec, je čas ho využít, díky páře je kukuřice rychleji uvařená a také si zachová veškeré důležité živiny.
- Pečení v troubě: Je ideální tepelnou úpravou, připravujeme-li více klasů najednou. Klasy vložíme do alobalu, mírně osolíme, na každý klas dáme plátek másla, alobal uzavřeme a pečeme do změknutí v troubě.
- Grilování: Před přípravou na grilu si klasy předvaříme 15–20 minut, poté je na grilu opékáme ze všech stran 10–15 minut. Zrna se mohou místy lehce spálit, kukuřici to přidá na jedinečné chuti.
Zpracování kukuřičných zrn
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí marshmallow
Přidáno před 44 minutami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 17 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno 20. 5. 2024 08:32
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit mraženou kukuřici? Vaření s ní je velmi jednoduché a rychlé. Poradíme, jak na to
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak se daří finalistům Peče celá země: Vojtěch vyprodává kurzy, Tereza frčí na sítích a Roman se naučil důležitou věc
Komentáře