Řezy s čerstvým ovocem nemusí být složité na přípravu, ale musí dobře chutnat a krásně vypadat
Těsto, jednoduše smíchané, nalité na plech a posléze upečené, je základem všech sladkých řezů, ať už je to perník, koláč nebo zákusek. Těsto můžeme potřít tvarohem, posypat ovocem a drobenkou nebo ozdobit jako dort. Hotové řezy se krájí na pravidelné tvary.
Pod slovem řezy se schovává nepřeberné množství receptů na různé moučníky a dezerty, které mají jedno společné - pečou se na plechu a pak se krájí na úhledné kousky. My se zaměříme na lehké a svěží řezy s ovocem, které je v létě dostupné na stáncích, v obchodech i na vlastní zahrádce.
Mohlo by vás zajímat
Jaké připravit těsto na ovocné řezy
Těsto připravíme podle toho, jaké ingredience na zdobení dále použijeme:
- Piškotové těsto se hodí jako základ na krémové nebo šlehačkové řezy s ovocem a výborné bublaniny.
- Linecké těsto je nejlepší na jablečné řezy a jako základní korpus pod krémy s ovocem.
- Z křehkého těsta můžeme upéct mřížkové koláče s ovocem nebo s ovocnou marmeládou.
- Kynuté těsto je vhodné pro trochu těžší koláče s čerstvým ovocem a drobenkou.
- Z listového těsta můžeme vyrobit korpus na žloutkové krémové řezy s ovocem.
Recept pro začátečníky
Tlačí vás čas a nemůžete najít vhodný recept na jednoduchý korpus na plech? Poradíme vám, jak připravit základní těsto za pár minut. Potřebujete jen několik surovin:
- 4 vejce
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 hrnek mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 sklenky oleje
- 1 prášek do pečiva
Všechny ingredience vyšleháme v míse do hladka a vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Upečeme do růžova. Po vychladnutí potřeme marmeládou, šlehačkou nebo krémem, poklademe hezky pokrájeným ovocem (můžeme ho zalít želatinou) a ozdobíme lístky meduňky.
Plnění a zdobení ovocných řezů
Aby se šťáva z ovoce nevsákla do upečeného piškotového nebo křehkého těsta, musíme ho potřít krémem, tvarohem, šlehačkou nebo marmeládou. Na tuto vrstvu naklademe ovoce a dále dozdobíme kopečky šlehačky nebo zalijeme želatinou a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí odkrojíme kraje dezertu a nakrájíme ho na stejně velké kousky.
Jablečné řezy jsou klasickým moučníkem našich babiček. Podívejte se, jak se řezy připravují a možná dostanete chuť je také vyzkoušet:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na kynuté těsto, aby rychleji vykynulo. Těšíme se na kynutý koláč s ovocem, ale máme málo času? Poradíme, jak na to
Domácí listové těsto se vyplatí připravit ve větším množství. Přebytečnou část můžete zamrazit na příště
Jak nejlépe připravit piškotovou bublaninu s třešněmi: Dobrému výsledku pomůže ocet i horká voda
Komentáře