Pálivá jídla - nejlepší recepty pro peklo na jazyku
Když se zakousneme do chilli papričky, zhruba po dvou vteřinách máme pocit, že nám doslova hoří ústa. Pálivá chuť je pro někoho nesnesitelná, druhý ji zbožňuje. Dokonce se pořádají i různé soutěže v pojídání nejpálivějších omáček, křidýlek a dalších jídel, kam se pálivost hodí. Zajímavé je, že pálivá chuť vlastně neexistuje. Oficiálně známe chutí pět; slanou, sladkou, kyselou, hořkou a umami. Pálivosti v naší puse je kombinací pocitu horka a bolesti vyvolané látkou zvanou kapsaicin.
Ten totiž funguje jako obranný mechanismus u některých rostlin - včetně chilli papričky. Kapsaicin u všech savců při dotyku způsobuje pocit pálení. Zároveň kapsaicin v ústech působí na receptory vnímající teplo, nikoliv na chuťové pohárky. Proto se při konzumaci hodně ostrého pokrmu můžeme i pořádně zapotit a pojídání pálivých jídel se tak dá označit za téměř adrenalinový sport!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 2 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 5 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Klasický "hospodský" zelný salát i sladký mrkvový nezruinují peněženku. Jedna porce vyjde na pouhé 4 koruny
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Marokánky: Měkké a vláčné cukroví s vůní Orientu se snadno připravuje a chutná naprosto fantasticky