Retro okénko: Klasický "hospodský" zelný salát i sladký mrkvový nezruinují peněženku. Jedna porce vyjde na pouhé 4 koruny
17. 1. 2023 Životní styl
Saláty jako doplněk k hlavnímu jídlu jsou skvělým způsobem, jak i v zimním období doplnit tolik potřebné vitamíny a minerální látky. To, co bylo dříve běžnou součástí oběda, už se dnes ale praktikuje spíše výjimečně. Pojďte si s námi zavzpomínat na oblíbené retro saláty, jejichž suroviny mají i zimě bohatou chuť.
Zdravě, levně a sezónně
Zeleninové saláty jsou sice spíše záležitostí léta, ale i v zimním období se najdou takové, které díky vhodně zvoleným surovinám neztrácejí na kvalitě a chuti. Když se řekne retro salát, většina „pamětníků“ si vybaví klasický okurkový salát a oblíbený rajčatový salát. Právě tato zelenina je ale kvůli vysoké ceně a mimo sezónu nepříliš atraktivní chuti především vhodná v letní sezóně. My se proto zaměříme na jiné retro saláty plné vitamínů a slibující naplnění novoročních předsevzetí o shazování povánočních kil.
Spočítali jsme pro vás také, na kolik vyjde jedna porce retro salátu o hmotnosti 100 g.
Mohlo by vás zajímat
„Hospodský“ zelný salát
Sladkokyselý zelný salát, který se i dnes podává v některých restauracích jako obloha, nesměl dříve chybět na žádném talíři s hlavním jídlem. O výslednou vyváženou chuť tzv. hospodského zelného salátu se stará zálivka z octa, cukru, soli a oleje. Křehkosti zelí a schopnosti nasát pořádné množství zálivky se dosáhne nakrájením na co nejtenčí nudličky a spařením vroucí vodou, nebo nasolením a důkladným promačkáním v rukách. Zelný salát lze vylepšit nadrobno nakrájeným koprem, cibulí, nastrouhanou mrkví nebo jablkem.
Na 4 porce retro zelného salátu budete potřebovat 400 g bílého zelí bez tvrdého košťálu, 1 lžíci octa, 20 ml slunečnicového oleje, 2 zarovnané lžíce moučkového cukru a ½ lžičky soli. Jak na to?
Zelí zbavené tvrdších kousků nakrájejte na velmi jemné nudličky a zalijte vroucí vodou. Nechte asi 3 minuty, vodu slijte, v cedníku propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Z octa, oleje, cukru a soli udělejte zálivku, kterou přimíchejte k zelí, aby se dostala ke každému kousku. Nechte alespoň 2 hodiny odležet v lednici. A na kolik vychází jedna porce „hospodského“ zelného salátu?
100 g bílého zelí – 3 Kč, olej, ocet, cukr a sůl – asi 1 Kč = 4 Kč
Salát z červené řepy s křenem
Stejně jako u předchozího tipu, i na retro salát z červené řepy a křenu potřebujete jen pár surovin. Klasický recept zahrnuje čerstvou červenou řepu, ale lze jej připravit i z vařené. Řepa se vaří podle velikosti minimálně 1 hodinu, větší kusy i 2 hodiny.
Na 4 porce retro salátu z červené řepy si připravte 400 g syrové červené řepy, 1 lžičku najemno nastrouhaného křenu (nebo podle požadované ostrosti), šťávu z ½ citronu, 2 zarovnané lžičky moučkového cukru, 1 lžičku soli, 250 ml vody, ½ lžičky kmínu a 1 lžičku oleje pro uvolnění vitamínů. Jak na to?
Oloupanou červenou řepu nastrouhejte nahrubo a smíchejte s křenem, kmínem a olejem. Ve vodě rozmíchejte cukr, sůl a citronovou šťávu a zálivku přidejte k řepě. Salát nechte alespoň 2 hodiny odpočívat v lednici. A jak si stojí tento retro zdravý salát po finanční stránce?
100 g červené řepy – 3 Kč, křen – 1 Kč, citronová šťáva – 2 Kč, cukr, sůl, kmín a olej – asi 1 Kč = 7 Kč
Feferonkový salát
Retro salát z kulatých feferonek a sterilovaných paprik si vychutnají především příznivci silněji pikantních chutí. Patříte-li mezi ně, vyzkoušejte feferonkový salát podle normy z roku 1976. Vetší množství ne zrovna laciných ingrediencí naznačuje, že co se týká nízké ceny, je feferonkový salát outsiderem. Dohání to však nepřekonatelnou chutí. Na kolik vyjde 1 porce?
18 g sterilovaných paprik – 3 Kč, 9 g sterilovaných kapií – 3 Kč, 9 g kulatých feferonek – 2 Kč, 28 g eidamu – 7 Kč, 18 g sterilovaných cibulek – 3 Kč, 10 g sterilovaného hrášku – 2 Kč, 12 g oleje – 1 Kč, worcestrová omáčka, cukr, sůl a pepř – asi 2 Kč = 23 Kč
Mohlo by vás zajímat
Mrkvový salát s jablky pro děti
Šťavnatý mrkvový salát nelze ve výčtu retro salátů vhodných na zimní období vynechat. Na 4 porce je třeba 400 g mrkve, 1 menší jablko, 1 citron, 1 pomeranč a asi 1 lžička krupicového cukru. Jak na to?
Mrkev a jablko oloupejte na strouhejte najemno. Smíchejte se šťávou z citronu a pomeranče a podle chuti doslaďte. Nechte odpočinout alespoň 1 hodinu v lednici. Kolik vás bude stát 1 porce?
100 g mrkve – 3 Kč, ¼ jablka – 2 Kč, šťáva z citronu a pomeranče – 7 Kč, cukr – haléřová položka = 12 Kč
Zdroje informací:
kosik.cz
albertdomuzdarma.cz
rohlik.cz
nakup.itesco.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
12 nejbizarnějších jídel Ládi Hrušky: Smažená tlačenka nebo tatarák ze špekáčků jsou jen slabý začátek
Láďa Hruška není žádný šéfkuchař, ale přesto… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Mezinárodní den pečeného selete
Samotnému pečení předchází nutné plánování a příprava. Sele se nakládá do nálevu, který může být například se svařené slané vody, do které se přidá… Číst více
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava,… Číst více
Vepřové nožičky jsou delikatesa, o kterou bývá na zabijačce rvačka. Předvařené a dokřupava upečené chutnají fantasticky
Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Někdo to rád ostré! Pálivá jídla mohou pomoci zhubnout a prodloužit život
Retro okénko: Dáte si raději okurkový, rajčatový nebo mrkvový salát?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Vitaminy ve skle: Naložené křenové zelí nás v zimě pomůže zásobit vitaminy a ochránit si zdraví