Léčivý med pomáhá proti bakteriím i kašli. Je lepší světlý, nebo tmavý?
28. 1. 2021 Životní styl
Med je nejpřirozenějším druhem sladidla, které můžeme používat - a po dlouhá staletí také používáme. Kromě cukru obsahuje řadu prospěšných minerálních látek, vitamíny a flavonoidy. Působí proti bakteriím a dokáže ulevit od kašle. Když ale přijde na výběr konkrétního druhu, který je ten nejlepší?
Zázračný med
Jsme zvyklí přidávat si jej do čaje, někdo jej místo cukru dává i do kávy nebo třeba do snídaňové kaše. Med je asi nejpřírodnější cestou, jak něco osladit. A taky nezdravější, zdá se - produkt práce pilných včel totiž obsahuje celou řadu prospěšných látek a jeho blahodárné účinky na lidský organismus jsou vědecky ověřené.
Med obsahuje vitamíny C, A, B1, B2, B6, B12, D, K a E, dále flavonoidy a karotenoidy, z minerálních látek pak draslík, vápník, sodík, železo, křemík i hořčík. Med je přirozeně acidní a včely do něj při opylování ukládají peroxid vodíku, který má silné oxidační i redukční vlastnosti. Proto je med prokazatelně účinný v boji s nejrůznějšími bakteriemi, nejvýznamněji pomáhá proti infekcím způsobeným bakterií Escherichia coli, což je třeba zánět močových cest, který často trápí hlavně ženy.
Med umí rozpohybovat zaseklé vylučování a pomáhá také na podrážděný krk a kašel. I proto je vhodné podávat jej při takových obtížích dětem, ale pozor - jen těm starším jednoho roku. Pro velké množství minerálních látek totiž med není úplně lehce stravitelný a mladší děti by tak mohl v bříšku spíš potrápit.
Mohlo by vás zajímat
Tmavý, nebo světlý?
Když přijde na koupi medu, může jednoho zmást, kolik jeho druhů je k mání - lesní, luční, především ale světlý a tmavý. První poučkou, která platí univerzálně, je, že nejvhodnější je kupovat med přímo od včelaře, nikoliv v supermarketu. O tom, zda je lepší světlý, nebo tmavý med, diskutují i sami včelaři. Světlý (luční, květový) med pochází z květů většinou léčivých rostlin,vzniká "přirozenější" cestou, obsahuje více jednoduchých cukrů a je tedy stravitelnější. Tmavý med, kterému se říká také lesní, pochází z medovic stromů. Obsahuje více složitých cukrů a také více minerálních látek, organismus jej tedy zpracovává hůř, a to i ten dospělého a zdravého člověka.
Jste-li tedy zvyklí med používat a konzumovat často, je vždy lepší sáhnout po jeho světlejší variantě. Mimochodem - medem je možné se předávkovat, hraniční dávka je ale asi 80 gramů za den, což odpovídá zhruba 8 polévkovým lžícím.
Mohlo by vás zajímat
Jak med konzumovat?
Pokud chceme med použít při nachlazení nebo na zklidnění kašle, přidáme si jej například od zázvorového nebo heřmánkového čaje. Skvělé uklidňující účinky má medové mléko, kdy jednu až dvě lžíce medu rozpustíme v ohřátém mléce, a to pak upíjíme po malých doušcích nejlépe večer před spaním.
Pokud vás trápí ucpaná střeva, zkuste speciální medovou kůru. Ve 3 dcl vody rozmíchejte lžíci kvalitního medu a lžíci lněného semínka. Celý nápoj pak vypijte a v tom pokračujte po deset dní. Výsledkem by měla být úleva a zdravé zažívání. Určitě se nebojte ani medového piva nebo vína, kdy se sladký výtvor včel přidá do těchto alkoholických nápojů. Víno i pivo byste měli zahřát a nápoj vypít ještě teplý. Ale pozor, aby se při přípravě nic úplně nevařilo. Z alkoholu by vyprchal, inu, alkohol, a med by vařením mohl ztratit část prospěšných látek.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Lečo je nejlepší z dobře vyzrálých rajčat, pěkně vybarvených paprik a nové cibule. Letní vaření si bez něj těžko představíme
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Přečtěte si Zobrazit více
Zmírněte paralyzující menstruační bolesti: Od křečí v podbřišku pomůžou tyto potraviny
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě