Dobrota ve znaku Lotrinska: Slaný koláč quiche miloval i polský král Stanislav I.
14. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Quiche vám vytrhne trn z paty přesně ve chvíli, kdy nevíte, co vařit a z lednice na vás kouká pár opuštěných vajec, kousek šunky a třeba jarní cibulka. Můžete ho upéct ve velké formě, ale také v malých formičkách. Skvělý je teplý, dá se ovšem jíst i za studena. Odkud se vzal?
Francouz s německými kořeny
Historie koláče quiche je trochu německá a trochu francouzská. Ostatně, to se stává všemu, co se narodí na pomezí Francie a Německa, tedy konkrétně v regionu Lotrinsko, jehož je quiche národním pokrmem. Slovo quiche pochází z německého kuchen, což znamená koláč. Recepty obsahující vejce a smetanu zapečené v krustě z těsta existují například v Itálii už od 13. století, takže je poměrně těžké určit, kde vlastně takový jednoduchý, přesto tak trochu kreativní přístup k pečení plněných koláčů začal. Ví se ale, že nejstarší recepty na quiche představovaly klasický otevřený koláč, tedy takové s těstem pouze na dně a po stranách, který byl naplněný směsí vajec, smetany a slaniny. Těsto se používalo chlebové a až od minulého století se používá i listové.
Mohlo by vás zajímat
Lotrinský vévoda na cestách
První dochovaný záznam o pochoutce jménem quiche pochází roku 1586. Tedy pokud se dá věřit zápiskům Philippa de Rarécourt, který šéfoval kuchyni Karla III. Lotrinského. V nich si totiž kuchař postěžoval na nadměrnou spotřebu tohoto typu koláče. Za současnou podobu tohoto jedinečného pokrmu vděčíme Vincentovi de la Chapelle, kuchaři Stanislava I. Leszczyńského, nejdíle žijícího polského krále. Tento panovník nikdy nesídlil v Nancy, tehdy lotrinském hlavním městě, ale vedl bohatý život na hradech v Luneville, Commercy a Malgrange náležících vévodům z Lotrinska. A všude tam vyžadoval quiche. Když zemřel a Lotrinsko bylo připojeno k Francii, quiche si pak už s úspěchem razil vlastně cestu po celém francouzském království.
Mohlo by vás zajímat
Quiche je koláč, který zvládne každý. Pokud máte chuť a čas, můžete si připravit vlastní těsto, s listovým je tahle dobrota ale přece jenom o něco rychleji hotová. A pokud jde o náplň, v každé lednici se najdou alespoň vejce, kousek sýra nebo slaniny či šunky. Klidně do něj můžete zužitkovat třeba starší papriky, rajčata či jinou zeleninu. Hodí se sem třeba i houby. Quiche je přesně to pohoštění, které potřebujete, když za dveřmi zvoní nečekaní hosté. Ve Francii je zvykem podávat ho jako překrm nebo lehkou večeři, samozřejmě doplněný vhodným bílým vínem. Francouzské variace tohoto slaného koláče se táhnou od tradičního alsaského stylu s nezbytnou cibulí až po moderní verze s kozím sýrem, lososem, pórkem nebo chřestem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Grilování nemusí být jen o pečeném mase. Naučíme vás vynikající chuťovky ze zahraničních kuchyní
7 nejlepších receptů z brokolice. Jak si s touto zeleninou poradit v kuchyni, abychom si na ní pochutnali
Jeden s kečupem, česnekem a sýrem, prosím! Proč se langošům říká maďarská pizza?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12